Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Reizigers hebben altijd wel iets te vertellen’

‘Reizigers hebben altijd wel iets te vertellen’

MIDDELBURG – Sinds vijf jaar wonen de Zeeuwse Tanja Caron en Erik van Leeuwen niet meer op een vaste plek. Ze hebben een zeilboot en een camper waarmee ze door Europa reizen. “Reizen is onze levensstijl, maar ook als je een vaste verblijfplaats hebt, kun je tijdens je vakantie de ervaringen opdoen zoals wij.”

De plannen van Tanja en Erik zijn meermaals veranderd. “Met de wind en de zee zul je rekening moeten houden. In het begin voelt dat onwennig, de meeste mensen zijn het niet gewend om dingen aan het toeval over te laten, maar als je dat wel kunt, brengt dat je op plaatsen die je van te voren niet had gedacht.” 

In de zomer van 2019 vertrokken ze vanaf het Veerse Meer naar het zuiden. “Onderweg kwamen we andere zeilers tegen en wisselden we ervaringen uit. We hoorden dat je tijdens de winter langs de Portugese kust kunt varen. Dat deden we. We waren drie maanden later bij Gibraltar dan gepland.”

Vertrouwen

Toen Tanja en Erik nog aan land woonden waren ze al lid van verschillende online platforms, zoals Trustroots. “Op de website kun je reizigers een slaapplek aanbieden. Als ze in de buurt zijn nemen ze contact op en vragen ze of er slaapplek vrij is. Gastvrijheid staat centraal. Je krijgt er geen financiële vergoeding voor. Op deze manier ontving ik thuis mensen uit landen van over de hele wereld. In het begin is dat spannend, want het gaat over vertrouwen. Je zult merken dat als je vertrouwen geeft, je het ook krijgt,” zegt Tanja. “Ik vind het inspirerend om de verhalen van mensen te horen en over hun leefwijze en cultuur te leren.” 

Ook toen ze op hun zeilboot gingen wonen en geen reizigers een slaapplek konden bieden, bleven ze actief op het platform. “Als je reist kom je op allerlei manieren mensen tegen, die allemaal een eigen verhaal hebben. Zo leerden we een Fransman kennen die op een bamboefiets over alle continenten wil fietsen en een meisje uit Tasmanië die al jaren met een rugzak van land naar land reist. Ik vind dat geweldig.”

Werkvakantie

Door vrijwilligerswerk te doen bij lokale projecten leer je het land en mensen vanuit een ander perspectief kennen. “Met Workaway kun je plekken opzoeken die je interessant vindt en waar je iets kunt bijdragen. In Portugal hebben we gewerkt op een off-grid glamping, met tiny houses die niet zijn aangesloten op het gas- en elektriciteitsnetwerk. Daar hebben we pijnboomappels geplukt. Ik kende wel pijnboompitjes, maar wist niet hoe deze groeiden. Op een andere plek plukten we olijven. Nu we dat van dichtbij meegemaakt hebben, weten we hoe arbeidsintensief het is. Je gaat een flesje olie dan meer waarderen.”

Ierland

Workaway is een wereldwijd platform. Voor twintig uur per week vrijwilligerswerk krijg je eten en onderdak. Daarnaast blijft er genoeg tijd over om de omgeving te verkennen. “Het concept van Workaway vinden we mooi, want het gaat over geven en ontvangen. Wat is er fijner dan anderen helpen en zelf rijker te worden in ervaringen?” 

Via een zeilvriend heeft het koppel een plek gevonden om de winter in het zuiden van Frankrijk door te brengen. “Erik hielp met het renoveren van de biogîte en ik met het ontvangen van gasten, totdat de lockdown kwam en zij niet meer konden komen. We zijn inmiddels weer doorgereisd en naar de boot gegaan in Brest. We hopen dat we in de lente naar Ierland kunnen zeilen.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Middelburg

Meerdere personen gewond na valpartij bij kruising Walcherseweg en de Stenen Kruisweg

MIDDELBURG - Bij een valpartij op het fietspad aan de Walcherseweg zijn vanmiddag meerdere personen gewond geraakt. Niemand hoefde mee naar het ziekenhuis. 

7 uur geleden
Kwartiermakers organiseren bijeenkomst in Middelburg over toekomstige Nationaal Slavernijmuseum

MIDDELBURG - Kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt nodigen Zeeuwen uit om met hen over het toekomstige Nationaal Slavernijmuseum in gesprek te gaan. Eind dit jaar dienen de kwartiermakers een voorstel in voor het museum. Voor de ontwikkeling van het plan trekken ze daarom het land door om de verwachtingen en ideeën in kaart te brengen. De bijeenkomst is op donderdag 8 juni in de ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg.

8 uur geleden
Wijn ruiken en proeven met Bruno Soeters in Museum Veere

VEERE - Op vrijdagmiddag 16 juni, 16.30 uur is er een Smaek atelier in Museum Veere met Bruno. Hij is enkele jaren geleden een wijngaard begonnen in Koudekerke, achter verpleeghuis der Boede. De wijngaard heet dan ook De Boe. Zijn eerste druiven worden komend najaar geplukt.

9 uur geleden
Minister Bruins Slot neemt Zeeuwse reactie op rapport 'Elke regio telt!' in ontvangst

MIDDELBURG - Op 31 mei werd de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van het Overleg Zeeuwse Overheden (OZO) georganiseerd in het Joint Research Center. Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) nam daar de Zeeuwse reactie op het rapport ‘Elke regio telt!’ in ontvangst en gaf haar eerste reactie aan Zeeland.

9 uur geleden
Op schattenjacht tijdens de Rommelroute in Arnemuiden

ARNEMUIDEN - Op zoek naar koopjes, voordelig speelgoed of kleding, meubeltjes of een tweedehands fiets? Kom dan naar de Rommelroute in Arnemuiden op zaterdag 17 juni van 09.00 uur tot 14.00 uur. “Het is altijd gezellig”, vertelt medeorganisator Marga van de Ketterij. “Er doen dit jaar ook weer lekker veel bewoners mee, verspreid door het hele dorp. Dus er is voor elk wat wils’”

9 uur geleden
Gemeenteraad Middelburg zoekt inwoners op in Politiek Café

MIDDELBURG - Vorig jaar konden alle Middelburgers naar de stembus voor de gemeenteraad. Iets meer dan de helft van de mensen deed dat. Heel weinig eigenlijk. Dat vindt de gemeenteraad zelf ook. En daarom nodigen ze inwoners uit om naar het politiek café te komen, dat ze organiseren op 15 juni in de Oostkerk.

9 uur geleden
Politie verspreid signalementen in onderzoek naar twee straatrovers in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft zaterdagmiddag de signalementen van twee mannen gedeeld die er van verdacht worden een straat overval te hebben gepleegd in Middelburg. De mannen zouden op zondag 28 mei een 17-jarige jongen hebben beroofd en mishandeld. De politie doet nu een beroep op getuigen die de twee verdachten kennen of die zondag hebben gezien. 

1 dag geleden