Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reisgewoonten veranderd: Nederlanders zoeken dichter bij huis vakantieplezier

Reisgewoonten veranderd: Nederlanders zoeken dichter bij huis vakantieplezier

ZEELAND - In de zomer van 2022 hebben Nederlanders maar liefst 21,2 miljoen vakanties genoten. Opvallend genoeg werd voor het eerst sinds de coronacrisis meer dan de helft van deze vakanties in het buitenland doorgebracht. Echter, in vergelijking met 2019 kozen vakantiegangers vaker voor Europese bestemmingen en maakten ze minder gebruik van het vliegtuig, maar juist iets vaker van de trein. Het CBS heeft deze gegevens naar buiten gebracht op basis van hun recente CBS Vakantieonderzoek.

Het totale aantal zomervakanties van 21,2 miljoen lag 0,9 miljoen hoger dan in 2019, het jaar voordat de coronapandemie uitbrak. In 2022 zijn er 10,8 miljoen Nederlanders minstens één keer op vakantie gegaan in de zomer, vergeleken met 10,7 miljoen in 2019. Van al deze zomervakanties had 56 procent een buitenlandse bestemming, wat nagenoeg gelijk is aan het percentage van 2019.

Meer vakanties naar Frankrijk dan naar Duitsland
Opvallend was dat Frankrijk met bijna 2 miljoen vakanties in de zomer van 2022 de populairste buitenlandse vakantiebestemming was voor Nederlanders. Frankrijk heeft daarmee Duitsland (met 1,6 miljoen zomervakanties) ingehaald als het meest bezochte land in de zomer. Vóór de coronapandemie trok Duitsland nog de meeste Nederlandse vakantiegangers met 1,8 miljoen vakanties in 2019. In tegenstelling hiermee waren Spanje, Portugal en Turkije in de zomer van 2022 juist minder in trek als vakantiebestemming. Opvallend is dat Turkije in 2019 nog in de top tien stond, met 381 duizend zomervakanties.

Minder vliegreizen
De trend dat mensen in de zomer dichter bij huis bleven, blijkt ook uit de keuze van vervoermiddelen voor buitenlandse vakanties. Het aantal vliegreizen nam aanzienlijk af: in 2022 kozen 4,2 miljoen zomervakantiegangers (35 procent) voor het vliegtuig. Dit is 1,0 miljoen minder dan in 2019, toen 45 procent van de vakanties per vliegtuig werd gemaakt.

De auto was in 2022 het favoriete vervoermiddel voor een buitenlandse vakantie, waarbij bijna de helft van de vakanties per auto werd afgelegd. Dit percentage is vergelijkbaar met het aandeel vliegreizen van drie jaar eerder, toen dit ook op 44 procent lag. Opvallend is dat vakantiegangers in 2022 iets vaker voor de trein kozen: 0,9 miljoen (8 procent) van de buitenlandse zomervakanties werden per trein ondernomen, terwijl dit in 2019 nog een half miljoen (ruim 4 procent) was.

De jaren tussen 2020 en 2021, waarin reisbeperkingen golden vanwege de coronapandemie, lieten een daling zien in het aantal mensen dat naar het buitenland reisde. In 2020 koos 17 procent van de vakantiegangers voor een vliegreis, terwijl dit percentage in 2021 steeg naar 30 procent.

Meer uit Tholen

Molenaar in opleiding Davy van der Zande bijna klaar voor zijn eerste examen [NATIONALE MOLENDAG 2024]

SINT-ANNALAND - Molenaar in opleiding Davy van der Zande heeft zaterdag heel zijn gezin ingezet om de Nationale Molendag bij molen De Vier Winden tot een succes te maken. Waar Davy zelf vooral in de molen te vinden is om geïnteresseerden het wel een wee te vertellen van 'hun' molen, ontvangt zijn vrouw de gasten in de tuin van de molen. Het gezin woont inmiddels bijna drie jaar in de woning bij de molen.

15 uur geleden
Woning in Oud-Vossemeer gesloten vanwege grote hennepkwekerij

OUD-VOSSEMEER - De burgemeester van Tholen heeft vandaag een woning aan de Prins Willem-Alexanderstraat in Oud-Vossemeer gesloten. Bij de woning werd begin april een grote hennepkwekerij ontdekt met maar liefst 141 planten.

1 dag geleden
Profvoetballer Bart over zijn liefde voor Tholen: 'Voelt nog steeds als thuis' [INTERVIEW]

THOLEN - Bart Nieuwkoop voetbalt na een Vlaams avontuur weer op Nederlandse bodem. De 28-jarige rechtsback uit Tholen maakte dit seizoen een terugkeer naar zijn oude liefde Feyenoord. "Ik zal niet snel weer Rotterdam verlaten. Maar mocht ik opnieuw verhuizen, dan is dat naar Tholen."

1 dag geleden
Heen en weer via Tholen: Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

THOLEN - De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes kun je als pleziervaarder dit verhaal ook vanaf het water beleven. Varend langs de verschillende vestingsteden, forten en buitengebieden ontdek je de historische waterlinie vanuit een heel ander perspectief. De Alliantie Zuiderwaterlinie bood al verschillende wandel-, fiets- en autoroutes aan en breidt dat aanbod nu uit met deze vaarroutes.  

1 dag geleden
Winnaars Thoolse fotowedstrijd bekend: Smerdiek en Scherpenisse op podium

THOLEN - De winnaars van de Thoolse fotowedstrijd zijn bekend. Het thema van deze fotowedstrijd was 'Tholen door mijn ogen'. Naast de top drie is er ook een prijs voor de mooiste 'belevingsfoto'. De prijs voor de mooiste belevingsfoto wordt uitgereikt door Stichting Tholen Beter Bekend. Er is op de gemeentelijke Facebookpagina ruim 1500 keer gestemd met likes.

2 dagen geleden
Genieten van een lekkere pannenkoek bij molen De Jager [NATIONALE MOLENDAG 2024]

OUD-VOSSEMEER - Zaterdagmiddag is het een komen en gaan van bezoekers bij molen De Jager. Veel bezoekers passeren de molen tijdens hun fietstocht en worden naar het terrein van de molen getrokken door de lekkere geur van pannenkoeken. Molenaar Corneel Droogers heeft voor alle bezoekers voorzien in een lekkere pannenkoek. "Uiteraard van ons eigen meel."

2 dagen geleden
Na zonnig en droog weekend zijn er weer buien op komst [WEERBERICHT]

THOLEN - Het wordt een wisselvallige week met dagelijks kans op buien. Soms kunnen buien stevig zijn met kans op onweer en windstoten. Er zijn ook lange droge perioden met zon. Dinsdag is het nog warm met 21 tot 26 graden, daarna gaat de temperatuur omlaag. Vanaf woensdag komt het kwik overdag gemiddeld op 19 of 20 graden uit.

2 dagen geleden