Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reimerswaal onderzoekt toegankelijkheid van haar gebouwen

Reimerswaal onderzoekt toegankelijkheid van haar gebouwen

HANSWEERT - De gemeentelijke panden in Reimerswaal kunnen toegankelijker worden gemaakt voor mensen met een lichamelijke beperking. Dat is een eerste conclusie van onderzoek, dat deze week begon in Hansweert. Rolstoeler Rinus Kriekaard liet zien welke obstakels dorpshuis Kaj Munk heeft.

De gemeente Reimerswaal onderzoekt de toegankelijkheid van haar gemeentelijke gebouwen in de verschillende kernen. ‘Iedereen moet op een gelijkwaardige manier aan de samenleving kunnen deelnemen en daarvoor is toegankelijkheid van de voorzieningen een randvoorwaarde’, legt een gemeentewoordvoerder uit. Samen met een inwoner met een lichamelijke beperking bekijken medewerkers van de gemeente naar aspecten als de toegang tot het gebouw, de mogelijkheden om op de andere verdiepingen te komen, de toegankelijkheid van de toiletten en de aanwezigheid van een lift in het pand.

Als eerste is dorpshuis Kaj Munk aan het onderzoek onderworpen. Ambtenaar Jacqueline Sinke was namens de gemeente Reimerswaal aanwezig, Kriekaard namens de Wmo-raad, Emile van Witsen als secretaris van de Stichting Dorpshuis Kaj Munk en Kees Knuit namens de seniorenraad.

Terrasstoelen

De traplift in het dorpshuis kreeg een prima beoordeling van Kriekaard. “Perfect te bedienen”, zegt hij. De installatie is volgens de dorpshuisbeheerder nog niet zo vaak gebruikt. Meer commentaar had Kriekaard op de ingang van het dorpshuis, waar de bedieningsknop op een onlogisch lijkende plek zit. Ook de terrasstoelen die vaak in de weg staan als er daar veel mensen zitten zijn een pijnpuntje.

Reclameborden

Terrasbezoekers blokkeren bovendien nogal eens de nooduitgang, als ze gaan schuiven met tafels en stoelen, is de ervaring. Dat geldt ook voor de markt in Kriekaards woonplaats Yerseke, waar je - in zijn woorden - zowat je nek breekt als je je in een rolstoel moet voortbewegen. Ook reclameborden van winkels zijn hem een doorn in het oog. Een taak voor de gemeente Reimerswaal, luidt de gezamenlijke conclusie.

Toilet

Voor gemeentelijke voorzieningen is met name de toegankelijkheid van het toilet een belangrijk punt, zegt Kriekaard. Verder past hij zich meestal aan. Als een zaal boven slecht bereikbaar is voor mensen met een beperking, vergaderen ze gewoon beneden, vertelt hij. Maar in de nieuwe multifunctionele accommodatie in Yerseke is het al drie keer voorgekomen dat de lift niet werkte. Iemand in een elektrische rolstoel krijg je dan niet zomaar beneden, wil hij zeggen.

Kolk

Kriekaard is niet iemand die op alle slakken zout legt. “We moeten wel redelijk blijven”, vindt hij. Soms is een eenvoudige ingreep al voldoende om de toegankelijkheid van een gebouw voor mensen met een lichamelijke beperking op orde te krijgen, zegt hij. Over de ingang van multifunctionele accommodatie de Kolk, naast woonzorgcentrum Maria-Oord, is hij wel kritisch. “Nu breek je je nek als je hier probeert binnen te komen”, zegt Kriekaard. “Hier zou een goede stratenmaker de boel snel toegankelijk kunnen maken voor mensen in een rolstoel. Met een paar tegels en wat kruiwagens zand maak je zo een plateautje. Dat zijn de kosten niet. Een rolstoelhelling is achterhaald.”

Wanneer het onderzoek in alle dorpen van Reimerswaal heeft plaatsgevonden, bespreekt de gemeenteraad de bevindingen.

Meer uit Reimerswaal

Rillandia ziet aantal jeugdleden groeien

RILLAND - V.V. Rillandia aan de Bathseweg in Rilland telt op dit moment zo'n tweehonderd leden en is een groeiende vereniging. De club beschikt over twee voetbalvelden en een trainingsveld en ieder team van de club kan doordeweeks trainen. Ondanks dat de vereniging op een ruimtelijke plek is gelegen brengt de locatie soms ook wat obstakels met zich mee. 

19 uur geleden
Vrijwilligers ontdoen Schelde-oevers weer van afval

KRABBENDIJKE/RILLAND - Honderden vrijwilligers stropen zaterdag 2 maart de mouwen op om zwerfafval op te ruimen langs de Oosterschelde en Westerschelde voor de jaarlijkse actie Schone Schelde.

1 dag geleden
Kapelle verbouwt voor groeiend vrouwenvoetbal

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle voldoet formeel niet aan de KNVB-norm van het aantal velden ten opzichte van de leden maar desondanks krijgen ze de trainingsschema's rond. De vereniging merkt echter wel dat het opkomende vrouwenvoetbal er voor zorgt dat het aantal kleedkamers niet toereikend is. Daarom worden die binnenkort onder handen genomen. 

2 dagen geleden
Bijeenkomst voor lustrum Toujours Kapelle

KAPELLE - In mei vindt voor de tiende keer de Franse week Toujours Kapelle plaats. Het organisatiecomité houdt maandagavond 4 maart een bijeenkomst in het gemeentehuis in Kapelle voor wie ideeën heeft voor activiteiten of als vrijwilliger wil helpen.

2 dagen geleden
Drie nieuwe laadpalen voor elektrisch rijden in Kapelle

KAPELLE - De Van der Biltlaan, Heer Wolfertstraat en de Postweg in Kapelle krijgen een nieuwe laadpaal om elektrische auto's op te laden.

3 dagen geleden
Yerseke wil niet ten koste van alles groeien

YERSEKE - Recentelijk heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laten weten dat ze op landelijk niveau meer politieke druk wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse amateur-voetbalclubs zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte krijgen. Hoe staat het er voor met Kapelse en Reimerswaalse clubs? 

4 dagen geleden
Meer preventief onderhoud moet vertrouwen in Zeeuws spoor herstellen

KAPELLE/KRUININGEN - Na de langdurige overlast en vertragingen in het Zeeuwse treinverkeer eind vorig jaar belooft spoorwegbeheerder Pro Rail beterschap. In een brief aan onder meer de Zeeuwse spoorgemeenten schrijft directeur Dimitri Kruik van Pro Rail 'samen met NS de communicatie met reizigers en het preventief onderhoud van de Zeeuwse lijn te verbeteren'. Zo komt er een proef met sensoren in het spoor om verzakkingen eerder te kunnen signaleren. 'Zodat er direct preventief onderhoud kan plaatsvinden', aldus Kruik.

4 dagen geleden