Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reimerswaal onderzoekt toegankelijkheid van haar gebouwen

Reimerswaal onderzoekt toegankelijkheid van haar gebouwen

HANSWEERT - De gemeentelijke panden in Reimerswaal kunnen toegankelijker worden gemaakt voor mensen met een lichamelijke beperking. Dat is een eerste conclusie van onderzoek, dat deze week begon in Hansweert. Rolstoeler Rinus Kriekaard liet zien welke obstakels dorpshuis Kaj Munk heeft.

De gemeente Reimerswaal onderzoekt de toegankelijkheid van haar gemeentelijke gebouwen in de verschillende kernen. ‘Iedereen moet op een gelijkwaardige manier aan de samenleving kunnen deelnemen en daarvoor is toegankelijkheid van de voorzieningen een randvoorwaarde’, legt een gemeentewoordvoerder uit. Samen met een inwoner met een lichamelijke beperking bekijken medewerkers van de gemeente naar aspecten als de toegang tot het gebouw, de mogelijkheden om op de andere verdiepingen te komen, de toegankelijkheid van de toiletten en de aanwezigheid van een lift in het pand.

Als eerste is dorpshuis Kaj Munk aan het onderzoek onderworpen. Ambtenaar Jacqueline Sinke was namens de gemeente Reimerswaal aanwezig, Kriekaard namens de Wmo-raad, Emile van Witsen als secretaris van de Stichting Dorpshuis Kaj Munk en Kees Knuit namens de seniorenraad.

Terrasstoelen

De traplift in het dorpshuis kreeg een prima beoordeling van Kriekaard. “Perfect te bedienen”, zegt hij. De installatie is volgens de dorpshuisbeheerder nog niet zo vaak gebruikt. Meer commentaar had Kriekaard op de ingang van het dorpshuis, waar de bedieningsknop op een onlogisch lijkende plek zit. Ook de terrasstoelen die vaak in de weg staan als er daar veel mensen zitten zijn een pijnpuntje.

Reclameborden

Terrasbezoekers blokkeren bovendien nogal eens de nooduitgang, als ze gaan schuiven met tafels en stoelen, is de ervaring. Dat geldt ook voor de markt in Kriekaards woonplaats Yerseke, waar je - in zijn woorden - zowat je nek breekt als je je in een rolstoel moet voortbewegen. Ook reclameborden van winkels zijn hem een doorn in het oog. Een taak voor de gemeente Reimerswaal, luidt de gezamenlijke conclusie.

Toilet

Voor gemeentelijke voorzieningen is met name de toegankelijkheid van het toilet een belangrijk punt, zegt Kriekaard. Verder past hij zich meestal aan. Als een zaal boven slecht bereikbaar is voor mensen met een beperking, vergaderen ze gewoon beneden, vertelt hij. Maar in de nieuwe multifunctionele accommodatie in Yerseke is het al drie keer voorgekomen dat de lift niet werkte. Iemand in een elektrische rolstoel krijg je dan niet zomaar beneden, wil hij zeggen.

Kolk

Kriekaard is niet iemand die op alle slakken zout legt. “We moeten wel redelijk blijven”, vindt hij. Soms is een eenvoudige ingreep al voldoende om de toegankelijkheid van een gebouw voor mensen met een lichamelijke beperking op orde te krijgen, zegt hij. Over de ingang van multifunctionele accommodatie de Kolk, naast woonzorgcentrum Maria-Oord, is hij wel kritisch. “Nu breek je je nek als je hier probeert binnen te komen”, zegt Kriekaard. “Hier zou een goede stratenmaker de boel snel toegankelijk kunnen maken voor mensen in een rolstoel. Met een paar tegels en wat kruiwagens zand maak je zo een plateautje. Dat zijn de kosten niet. Een rolstoelhelling is achterhaald.”

Wanneer het onderzoek in alle dorpen van Reimerswaal heeft plaatsgevonden, bespreekt de gemeenteraad de bevindingen.

Meer uit Reimerswaal

Jongeren in Krabbendijke bekogelen politie met vuurwerk en eieren

KRABBENDIJKE - Leerlingen in Krabbendijke hebben zich dinsdagmorgen, net voor de meivakantie, misdragen door met vuurwerk en eieren te gooien. 'Er werd een Cobra 6 richting de politie gegooid', laat de politie weten, 'ook besmeurden ze een dienstauto.' 

3 uur geleden
Drukte bij muziekavond leerlingen Wim Steenbakker in Wemeldinge

WEMELDINGE - Ondanks het slechte weer was het vrijdag volop lente in het Dorpshuis De Wemel in Wemeldinge. Daar kwamen meer dan tweehonderd muziekliefhebbers bijeen om te genieten van diverse optredens van de leerlingen van Wim Steenbakker.

4 uur geleden
Jan Eversdijk uit Kruiningen verrast met lintje

KRUININGEN - Zaterdagavond is Jan Eversdijk uit Kruiningen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

1 dag geleden
Motorrijdster komt ten val in Yerseke en moet naar ziekenhuis

YERSEKE - Op de Burenpolderweg in Yerseke is zondagavond een motorrijdster gewond geraakt bij een val. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Vier de vakantie met spel archery tag in Yerseke

YERSEKE - Dinsdag (23 april) kunnen kinderen in Yerseke het spel archery tag spelen.

2 dagen geleden
Dronken automobilist belandt in de berm na eenzijdig ongeluk op de A58

KAPELLE - Een dronken automobilist is in de nacht van zaterdag op zondag van de weg geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de A58. Bij het ongeluk raakte niemand gewond. De man heeft een tijdelijk rijverbod opgelegd gekregen.

2 dagen geleden
Op zoek naar Jacobus Pieter Griep uit Yerseke

YERSEKE - Henk Goedbloed is op zoek naar nakomelingen van Jacobus Pieter Griep en zijn vrouw Santje. 

3 dagen geleden