Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reimerswaal maakt extra geld vrij voor groen

Reimerswaal maakt extra geld vrij voor groen

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal investeert de komende jaren extra in mooi en functioneel groen. Zo wil ze geld uittrekken voor fleurige dorpsentrees, specifieker maaien voor meer biodiversiteit, groen inzetten voor klimaatadaptatie en meer bomen planten.

Deze actiepunten staan in het nieuwe groenplan tot en met 2027. De thema’s zijn welzijn (genoeg groen voor een prettige leefomgeving), natuurwaarde (biodiversiteit), klimaatadaptatie en identiteit (passend bij het karakter van de verschillende dorpen). Bij de uitwerking van het groenplan zet de gemeente in op de medewerking van de dorpsbewoners, bijvoorbeeld voor het groenonderhoud. ‘Ons groen richten we in voor de toekomst’, is ook in het plan te lezen. Daarmee doelt de gemeente onder meer op hittestress en wateroverlast tegengaan met behulp van beplanting.

Groennorm

Reimerswaal werkt toe naar een groennorm. Dit is een richtlijn voor de hoeveelheid openbaar groen per woning en de kwaliteit ervan. “De groennorm is voor nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen een regel en bij herontwikkeling van gebieden een streven”, legt de Reimerswaalse wethouder Maarten Both uit. “In nieuwe woonwijken geven we maximaal zestig procent van de grond uit aan bebouwing. Van de overige veertig procent moet minimaal de helft groen worden ingericht en mag maximaal de helft worden gebruikt voor wegen.” Bij bedrijventerreinen is maximaal 75 procent uitgeefbare grond. Hier wordt minimaal de helft van de resterende vierkante meters beplant.

Dorpsentrees

De beplanting moet bijdragen aan de gezondheid van de inwoners van Reimerswaal. ‘Groen geeft rust en maakt bewegen prettiger’, staat in het plan. ‘We willen dat iedere inwoner een groene verblijfplek heeft binnen driehonderd meter van de woning.’ Ook moeten groene verblijfplekken uitnodigen tot bewegen, ontmoeten en rusten. Kinderen stimuleren tot bewegen gebeurt door schoolpleinen te vergroenen en natuurlijke speelruimtes in te richten.
‘Het groen is ook belangrijk voor de identiteit. Een entree van een kern bepaalt de eerste indruk. De entrees zijn dan ook de visitekaartjes van de gemeente. We streven ernaar om alle entrees aantrekkelijk en groen aan te kleden, met waar mogelijk verwijzingen naar de lokale cultuur.’ Hiervoor wil de gemeente 40.000 euro vrijmaken.

Druk

Ondanks de groeiende druk op de openbare ruimte, door bijvoorbeeld het woningtekort, moet Reimerswaal ook voldoende ruimte reserveren voor functies die de dorpen leefbaar houden, staat in het plan. ‘Om de ruimte zo goed mogelijk te gebruiken zetten we in op multifunctioneel groen.’ Beplanting dient altijd meerdere doelen, zoals de uitstraling van een plek verfraaien, maar ook bijdragen aan biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Voor de extra aanplant van bomen wil Reimerswaal 20.000 euro uittrekken en hetzelfde bedrag voor het vervangen van ‘onnodige verharding’. De gemeente stimuleert inwoners om hun tuinen en de straatkant van de woning te vergroenen, met bijvoorbeeld een geveltuintje. ‘Bij verlies van openbare bomen bieden we aanwonenden een boom cadeau aan.’

Meer uit Reimerswaal

30 Jarig jubileum Dijkrock Rilland

RILLAND - Dijkrock Rilland wordt dit jaar (eindelijk) voor de 30ste keer georganiseerd en wel op vrijdag 14 april en zaterdag 15 april.

13 uur geleden
Seizoen Oosterscheldekreeft geopend, veilig levert KNRM 32.000 euro op

KORTGENE/YERSEKE - Het nieuwe Oosterscheldekreeftseizoen is donderdag van start gegaan. Traditiegetrouw is daarbij de eerste kreeft geveild voor het goede doel. Dat levert de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) 32.000 euro op.

16 uur geleden
De Kromme Spaak in Kapelle na flinke uitbreiding heropend: 'We blijven inzetten op groei en innovatie'

KAPELLE – Dankzij een grote verbouwing is De Kromme Spaak in Kapelle weer klaar voor de toekomst. De rijwielhandel is met een oppervlakte van bijna duizend vierkante meter de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste fietsspecialisten in de regio. De Kromme Spaak is een echt familiebedrijf waar vakmanschap, kwaliteit, klantvriendelijkheid en service hoog in het vaandel staan.

1 dag geleden
Bulgaar krijgt 18 jaar cel voor doodslag Kees van Schaik (65) uit Rilland

RILLAND - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelt een 43-jarige man uit Bulgarije tot 18 jaar gevangenisstraf voor doodslag op de 65-jarige Kees van Schaik uit Rilland in 2017. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde eerder 17 jaar cel op. ‘Gelet op zijn leidende rol, zijn houding tijdens het proces en het feit dat hij in het buitenland eerder is veroordeeld, maakt de straf hoger’, laat het gerechtshof woensdag weten.

2 dagen geleden
Gestolen brommobiel gevonden in Yerseke, verdachte opgepakt

YERSEKE - Op de Kijkuit in Yerseke is maandag een man aangehouden op verdenking van het stelen van een 45-kilometerauto. De 24-jarige man, zonder vaste woonplaats in Nederland, is aangehouden op aanwijzing van de eigenaar van het autootje. De verdachte is een bekende van de politie.

3 dagen geleden
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

3 dagen geleden
Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

4 dagen geleden