Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reimerswaal krijgt meerjarenbegroting ‘met pijn en moeite’ sluitend

Reimerswaal krijgt meerjarenbegroting ‘met pijn en moeite’ sluitend

KRUININGEN - Het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders kan de gemeenteraad een sluitende meerjarenbegroting presenteren. Het financiële document over 2020 tot en met 2023 laat voor dat laatste jaar een bescheiden overschot van 6.000 euro zien. Om zwarte cijfers te kunnen schrijven moet Reimerswaal wel flink bezuinigen, benadrukt wethouder financiën Dirk Verburg.

De grootste uitdaging voor de gemeente Reimerswaal wordt het terugdringen van de kosten voor het sociaal domein. Hieronder vallen regelingen op het gebied van zorg, werk en welzijn. Reimerswaal kampt, net als vele andere gemeenten, met tekorten voor het sociaal domein. De rijksoverheid heeft de uitvoering van deze taken, zoals voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), per 1 januari 2015 overgedragen aan de Nederlandse gemeenten. Zij krijgen hiervoor minder geld dan waarmee het Rijk deze taken uitvoerde en deze bezuinigingen trekken een zware wissel op de gemeentelijke financiën. Veel taken, bijvoorbeeld op het gebied van zorgverlening, zijn wettelijk verplicht en hierop kan een gemeente niet besparen. Dus moet ze op andere terreinen voor extra inkomsten of lagere uitgaven zorgen. 

Zorg

Om het huishoudboekje voor de komende jaren kloppend te krijgen, moet Reimerswaal flink bezuinigen op haar niet-wettelijke taken. “Het gaat in het sociaal domein om uiteindelijk 750.000 euro tot 2023. En dan zitten we nog twee miljoen euro boven het budget”, legt Verburg uit. Hoe Reimerswaal die bezuiniging hoopt te realiseren, moet de komende tijd blijken. De gemeente werkt maatregelen hiervoor nu uit. “We gaan meer aan preventie doen”, kan de wethouder al wel zeggen. Bijvoorbeeld meer voorlichting geven en eerder aan de bel trekken bij kleine problemen helpt voorkomen dat inwoners later (duurdere) zorg nodig hebben. “Ook gaan we de inzet van zorg nauwgezetter controleren en waar mogelijk beperken. Zorg die nodig is, daaraan tornen we niet, maar het kan soms wel minder.”

Lastenverhoging

In het coalitieakkoord is afgesproken dat de inwoners van Reimerswaal tot en met 2023 niet geconfronteerd worden met extra lastenverhoging, naast de inflatie. Om dat te bereiken stelt het college de gemeenteraad ook voor om enkele grote uitgaven uit te stellen. “We willen een ICT-investering en groot onderhoud aan het gemeentehuis vooruitschuiven. Dat zijn uitgaven van 419.000 euro en 295.000 euro.” De gemeente schaft dan pas later onder meer nieuwe kozijnen, zonwering en computerapparatuur aan. 

De gemeenteraad bespreekt de meerjarenbegroting in haar vergadering van dinsdag 8 oktober en besluit er op dinsdag 29 oktober over.

Meer uit Reimerswaal

Rillandia ziet aantal jeugdleden groeien

RILLAND - V.V. Rillandia aan de Bathseweg in Rilland telt op dit moment zo'n tweehonderd leden en is een groeiende vereniging. De club beschikt over twee voetbalvelden en een trainingsveld en ieder team van de club kan doordeweeks trainen. Ondanks dat de vereniging op een ruimtelijke plek is gelegen brengt de locatie soms ook wat obstakels met zich mee. 

19 uur geleden
Vrijwilligers ontdoen Schelde-oevers weer van afval

KRABBENDIJKE/RILLAND - Honderden vrijwilligers stropen zaterdag 2 maart de mouwen op om zwerfafval op te ruimen langs de Oosterschelde en Westerschelde voor de jaarlijkse actie Schone Schelde.

1 dag geleden
Kapelle verbouwt voor groeiend vrouwenvoetbal

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle voldoet formeel niet aan de KNVB-norm van het aantal velden ten opzichte van de leden maar desondanks krijgen ze de trainingsschema's rond. De vereniging merkt echter wel dat het opkomende vrouwenvoetbal er voor zorgt dat het aantal kleedkamers niet toereikend is. Daarom worden die binnenkort onder handen genomen. 

2 dagen geleden
Bijeenkomst voor lustrum Toujours Kapelle

KAPELLE - In mei vindt voor de tiende keer de Franse week Toujours Kapelle plaats. Het organisatiecomité houdt maandagavond 4 maart een bijeenkomst in het gemeentehuis in Kapelle voor wie ideeën heeft voor activiteiten of als vrijwilliger wil helpen.

2 dagen geleden
Drie nieuwe laadpalen voor elektrisch rijden in Kapelle

KAPELLE - De Van der Biltlaan, Heer Wolfertstraat en de Postweg in Kapelle krijgen een nieuwe laadpaal om elektrische auto's op te laden.

3 dagen geleden
Yerseke wil niet ten koste van alles groeien

YERSEKE - Recentelijk heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laten weten dat ze op landelijk niveau meer politieke druk wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse amateur-voetbalclubs zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte krijgen. Hoe staat het er voor met Kapelse en Reimerswaalse clubs? 

4 dagen geleden
Meer preventief onderhoud moet vertrouwen in Zeeuws spoor herstellen

KAPELLE/KRUININGEN - Na de langdurige overlast en vertragingen in het Zeeuwse treinverkeer eind vorig jaar belooft spoorwegbeheerder Pro Rail beterschap. In een brief aan onder meer de Zeeuwse spoorgemeenten schrijft directeur Dimitri Kruik van Pro Rail 'samen met NS de communicatie met reizigers en het preventief onderhoud van de Zeeuwse lijn te verbeteren'. Zo komt er een proef met sensoren in het spoor om verzakkingen eerder te kunnen signaleren. 'Zodat er direct preventief onderhoud kan plaatsvinden', aldus Kruik.

4 dagen geleden