Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regiosteen dankzij Thoolse Koos Hage geplaatst in Halsteren

Regiosteen dankzij Thoolse Koos Hage geplaatst in Halsteren

THOLEN - De Bergse wethouder Evert Weys heeft in Halsteren de eerste regiosteen ter nagedachtenis aan de Watersnoodramp onthuld. Deze steen was het idee van Tholenaar Koos Hage dus ook burgemeester Ger van de Velde - De Wilde was erbij aanwezig. Op de steen is onder andere een plattegrond te zien van de gebieden die in '53 zijn ondergelopen met water. De komende tijd worden er nog drie regiostenen en 96 stroomgatzuilen geplaatst op plekken waar de impact van de ramp het grootst was.

"Mensen zijn pas echt overleden, als ze vergeten zijn." Met die uitspraak begon wethouder Evert Weys afgelopen dinsdag de onthulling van de regiomarkeringssteen in Halsteren. "Die uitspraak hoorde ik onlangs van iemand en die is blijven hangen. Het geldt namelijk ook voor de slachtoffers van de Watersnoodramp", vertelt Weys. Daarom is het volgens hem belangrijk om op verschillende manieren stil te staan bij de ramp. "Dat doen we tijdens herdenkingen, maar ook door het creëren van dit soort plekken."


Markering
De komst van de regiosteen in Halsteren naast het oude gemeentehuis is te danken aan Koos Hage uit Tholen. Hij is sinds 2017 al bezig met zijn project Stroomgaten. Hij liet zich daarbij inspireren door de brandgrens in Rotterdam. "Deze lijn markeert de grens tot waar de brand als gevolg van het bombardement van Rotterdam in 1940 de stad had verwoest." Hage wilde een soortgelijke grens creëren ter nagedachtenis aan de ramp. "Maar, wat ga je dan precies markeren?", vroeg Hage zich hardop af. Het was onmogelijk om het gehele gebied wat getroffen is te markeren en daarom ging Hage op zoek naar iets anders.

Stroomgaten

"De dijken zijn tijdens de ramp zwaar beschadigd, maar op 96 plekken ontstonden zogenaamde stroomgaten. Die gaten waren zo diep dat ze moeilijk te dichten waren en er liep constant water in en uit." Op de plaatsen waar die stroomgaten zich bevonden, worden de komende tijd kleine basalten zuilen geplaatst. "Ze komen bovenop de dijk te staan, zodat je uit kan kijken op zowel het land, als het water. Zo kan je je goed voorstellen hoe het destijds geweest is", vertelt Hage. Daarnaast wordt er ook een mobiele applicatie ontwikkeld. Hierin kan je niet alleen alle markeringszuilen terugvinden, maar je kan er ook foto's en video's bekijken van tijdens de ramp. "Zo houden we de verhalen en de herinnering levend", stelde wethouder Weys. En dat is volgens de sprekers nodig, want de ramp heeft een grote impact gehad op de regio. "Vaak wordt gedacht dat het alleen om de eilanden ging van Zeeland en Zuid-Holland, maar West-Brabant werd ook getroffen." Alleen al in Halsteren vielen 68 slachtoffers. "Dit is dan ook een mooie plek voor deze steen", stelde Hage. "En ik hoop dan ook dat deze steen een einde maakt aan het misverstand dat alleen Zeeland werd getroffen." De regiosteen wordt geplaatst op een veel bezochte plaats in de gemeente en verwijst naar de markeringszuilen.

Crisiscentrum

Volgens nabestaande Nelly Nefs-Paulus is dan ook met zorg voor deze plek gekozen. "Op deze plek is het hoogteverschil tussen de polders en de Brabantse wal goed te zien. De golven sloegen hier vanuit de polder tegen de wal. Het voormalige gemeentehuis waar de regiosteen naast ligt, werd ingericht als crisiscentrum. Het klooster en de meisjesschool werden ingericht als opvang en mortuarium en ook de St. Martinuskerk werd gebruikt als mortuarium en als opslag", vertelt Nefs. Zelf was Nefs destijds slechts 4,5 jaar. "Ik weet nog dat mijn vader ontredderd binnenkwam. Het enige wat hij uit kon brengen was: 'Alles is weg'. Dat is blijven hangen. We mogen dit niet vergeten. Geef allemaal de herinnering door", besloot ze. 

Meer uit Tholen

Werkzaamheden landbouwweg Poortvliet worden maandag hervat

POORTVLIET - De werkzaamheden aan de landbouwweg bij Poortvliet (N286) worden vanaf maandag 26 februari hervat. Deze weg wordt aangelegd om het landbouwverkeer te scheiden van het overige verkeer. Hierdoor hoeven de landbouwvoertuigen niet meer door het dorp te rijden.

2 uur geleden
Traumahelikopter geland in Poortvliet vanwege noodsituatie

POORTVLIET - Donderdagmorgen 22 februari om 11.05 uur is een medische noodsituatie ontstaan aan de Stoofstraat in Poortvliet.Voor de noodsituatie kwamen drie ambulances en een traumateam naar de locatie. De traumahelikopter landde hiervoor naast de ambulancepost van Poortvliet.Het is onduidelijk wat de toedracht van de noodsituatie was en hoe het met het slachtoffer gaat.

22 uur geleden
Code geel vanwege storm Louis: Vanavond zeer zware windstoten

ZEELAND - Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor vanavond vanwege de kans op zeer zware windstoten. Storm Louis bereikt dan ons land. "In het binnenland is tijdens stevige buien kans op windstoten van 90-100 km/uur. Later in de avond en komende nacht neemt de wind in kracht af", laat meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline weten.

1 dag geleden
Steekpartij in Sint-Annaland, politie doet onderzoek

SINT-ANNALAND - In de nacht van woensdag op donderdag heeft er een steekpartij plaatsgevonden in Sint-Annaland. Hierbij raakte een man licht gewond. Een vrouw zou hem gestoken en er daarna vandoor zijn gegaan. 

1 dag geleden
Thoolse perenboomgaard wordt tijdelijk een groene ontmoetingsplek

THOLEN - De perenboomgaard aan de Luchtenburgseweg wordt omgetoverd tot een groene ontmoetingsplek. Met steun van het Stimuleringsfonds Samenleven stelt de gemeente 20.000 euro beschikbaar aan Natuurvereniging Tholen voor dit plan. De scholen en buurtbewoners worden bij het project betrokken.

1 dag geleden
Drie jubilarissen van Vogelvreugd gehuldigd om jarenlange lidmaatschap

THOLEN - Vogelvereniging Vogelvreugd organiseerde op vrijdagavond 9 februari haar jaarlijkse feestavond voor de leden en hun partners in de Meulvliet te Tholen. Ongeveer 35 personen genoten van een heerlijk warm en koud buffet, gevolgd door enkele rondjes bingo met leuke prijzen.

1 dag geleden
'105.000 mensen belanden na een val op de spoedeisende hulp'

SINT PHILIPSLAND - Fysiotherapeut Benjamin Brouwers gaf op woensdag 14 februari een lezing over valpreventie in dorpshuis De Wimpel. De aanwezigen hoorden verbijsterd dat er jaarlijks landelijk 105.000 mensen op de spoedeisende hulp belanden na een val, waarvan bijna de helft na een val in en rond het huis.

2 dagen geleden