Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regiosteen dankzij Thoolse Koos Hage geplaatst in Halsteren

Regiosteen dankzij Thoolse Koos Hage geplaatst in Halsteren

THOLEN - De Bergse wethouder Evert Weys heeft in Halsteren de eerste regiosteen ter nagedachtenis aan de Watersnoodramp onthuld. Deze steen was het idee van Tholenaar Koos Hage dus ook burgemeester Ger van de Velde - De Wilde was erbij aanwezig. Op de steen is onder andere een plattegrond te zien van de gebieden die in '53 zijn ondergelopen met water. De komende tijd worden er nog drie regiostenen en 96 stroomgatzuilen geplaatst op plekken waar de impact van de ramp het grootst was.

"Mensen zijn pas echt overleden, als ze vergeten zijn." Met die uitspraak begon wethouder Evert Weys afgelopen dinsdag de onthulling van de regiomarkeringssteen in Halsteren. "Die uitspraak hoorde ik onlangs van iemand en die is blijven hangen. Het geldt namelijk ook voor de slachtoffers van de Watersnoodramp", vertelt Weys. Daarom is het volgens hem belangrijk om op verschillende manieren stil te staan bij de ramp. "Dat doen we tijdens herdenkingen, maar ook door het creëren van dit soort plekken."


Markering
De komst van de regiosteen in Halsteren naast het oude gemeentehuis is te danken aan Koos Hage uit Tholen. Hij is sinds 2017 al bezig met zijn project Stroomgaten. Hij liet zich daarbij inspireren door de brandgrens in Rotterdam. "Deze lijn markeert de grens tot waar de brand als gevolg van het bombardement van Rotterdam in 1940 de stad had verwoest." Hage wilde een soortgelijke grens creëren ter nagedachtenis aan de ramp. "Maar, wat ga je dan precies markeren?", vroeg Hage zich hardop af. Het was onmogelijk om het gehele gebied wat getroffen is te markeren en daarom ging Hage op zoek naar iets anders.

Stroomgaten

"De dijken zijn tijdens de ramp zwaar beschadigd, maar op 96 plekken ontstonden zogenaamde stroomgaten. Die gaten waren zo diep dat ze moeilijk te dichten waren en er liep constant water in en uit." Op de plaatsen waar die stroomgaten zich bevonden, worden de komende tijd kleine basalten zuilen geplaatst. "Ze komen bovenop de dijk te staan, zodat je uit kan kijken op zowel het land, als het water. Zo kan je je goed voorstellen hoe het destijds geweest is", vertelt Hage. Daarnaast wordt er ook een mobiele applicatie ontwikkeld. Hierin kan je niet alleen alle markeringszuilen terugvinden, maar je kan er ook foto's en video's bekijken van tijdens de ramp. "Zo houden we de verhalen en de herinnering levend", stelde wethouder Weys. En dat is volgens de sprekers nodig, want de ramp heeft een grote impact gehad op de regio. "Vaak wordt gedacht dat het alleen om de eilanden ging van Zeeland en Zuid-Holland, maar West-Brabant werd ook getroffen." Alleen al in Halsteren vielen 68 slachtoffers. "Dit is dan ook een mooie plek voor deze steen", stelde Hage. "En ik hoop dan ook dat deze steen een einde maakt aan het misverstand dat alleen Zeeland werd getroffen." De regiosteen wordt geplaatst op een veel bezochte plaats in de gemeente en verwijst naar de markeringszuilen.

Crisiscentrum

Volgens nabestaande Nelly Nefs-Paulus is dan ook met zorg voor deze plek gekozen. "Op deze plek is het hoogteverschil tussen de polders en de Brabantse wal goed te zien. De golven sloegen hier vanuit de polder tegen de wal. Het voormalige gemeentehuis waar de regiosteen naast ligt, werd ingericht als crisiscentrum. Het klooster en de meisjesschool werden ingericht als opvang en mortuarium en ook de St. Martinuskerk werd gebruikt als mortuarium en als opslag", vertelt Nefs. Zelf was Nefs destijds slechts 4,5 jaar. "Ik weet nog dat mijn vader ontredderd binnenkwam. Het enige wat hij uit kon brengen was: 'Alles is weg'. Dat is blijven hangen. We mogen dit niet vergeten. Geef allemaal de herinnering door", besloot ze. 

Meer uit Tholen

Tholen doet weer mee aan NK en ZK Tegelwippen

THOLEN - De gemeente Tholen doet ook dit jaar weer mee met de vijfde editie van het Nederlandse en Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen. Samen met inwoners en bedrijven gaan ze hun best doen om minimaal hetzelfde resultaat als in 2023 te behalen. Dat was landelijk de 18e plaats in de categorie kleine gemeenten en de 2e plaats in Zeeland.

4 uur geleden
Thoolse lezersfoto van de week is gemaakt door Bineke Smit

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Bineke Smit die de spotlight mocht vangen.

8 uur geleden
Vanmiddag code geel voor regenbuien met kans op onweer en hagel

THOLEN - April doet wat hij wil, luidt de gezegde. En dat blijkt ook vandaag weer. De dag begon nog zonnig in Tholen, maar de meteorologen van het KNMI hebben voor vanmiddag code geel afgegeven voor regenbuien met kans op onweer en kleine stukjes hagel. Het verkeer kan hier mogelijk hinder van ondervinden.

1 dag geleden
Wethouder Moerland steekt de handen uit de mouwen bij Thoolse zwembaden

THOLEN/SINT-MAARTENSDIJK - Wethouder Hilde Moerland stak zaterdagmorgen ook de handen uit de mouwen. Deze ochtend ging ze zowel Sint-Maartensdijk als Tholen helpen met het gereedmaken van de zwembaden voor het nieuwe seizoen.

1 dag geleden
Tholense Boys één zege verwijderd van titel, WHS gedegradeerd [SPEELRONDE 19]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 13 april allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 19.

1 dag geleden
Auto ramt lichtmast omver langs de Postweg, voertuig zwaar beschadigd

POORTVLIET - Een automobilist is dinsdagavond van de weg geraakt op de Postweg bij Poortvliet en tegen een lichtmast gereden. Door het eenzijdig ongeval raakte de personenauto zwaar beschadigd. De man achter het stuur kon zelf zijn voertuig verlaten en raakte niet gewond.

1 dag geleden
Provincie Zeeland zegt 'ja' tegen wolfwerende maatregelen

THOLEN - De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten. Maar de wolf is Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de Provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen. 

2 dagen geleden