Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regiosteen dankzij Thoolse Koos Hage geplaatst in Halsteren

Regiosteen dankzij Thoolse Koos Hage geplaatst in Halsteren

THOLEN - De Bergse wethouder Evert Weys heeft in Halsteren de eerste regiosteen ter nagedachtenis aan de Watersnoodramp onthuld. Deze steen was het idee van Tholenaar Koos Hage dus ook burgemeester Ger van de Velde - De Wilde was erbij aanwezig. Op de steen is onder andere een plattegrond te zien van de gebieden die in '53 zijn ondergelopen met water. De komende tijd worden er nog drie regiostenen en 96 stroomgatzuilen geplaatst op plekken waar de impact van de ramp het grootst was.

"Mensen zijn pas echt overleden, als ze vergeten zijn." Met die uitspraak begon wethouder Evert Weys afgelopen dinsdag de onthulling van de regiomarkeringssteen in Halsteren. "Die uitspraak hoorde ik onlangs van iemand en die is blijven hangen. Het geldt namelijk ook voor de slachtoffers van de Watersnoodramp", vertelt Weys. Daarom is het volgens hem belangrijk om op verschillende manieren stil te staan bij de ramp. "Dat doen we tijdens herdenkingen, maar ook door het creëren van dit soort plekken."


Markering
De komst van de regiosteen in Halsteren naast het oude gemeentehuis is te danken aan Koos Hage uit Tholen. Hij is sinds 2017 al bezig met zijn project Stroomgaten. Hij liet zich daarbij inspireren door de brandgrens in Rotterdam. "Deze lijn markeert de grens tot waar de brand als gevolg van het bombardement van Rotterdam in 1940 de stad had verwoest." Hage wilde een soortgelijke grens creëren ter nagedachtenis aan de ramp. "Maar, wat ga je dan precies markeren?", vroeg Hage zich hardop af. Het was onmogelijk om het gehele gebied wat getroffen is te markeren en daarom ging Hage op zoek naar iets anders.

Stroomgaten

"De dijken zijn tijdens de ramp zwaar beschadigd, maar op 96 plekken ontstonden zogenaamde stroomgaten. Die gaten waren zo diep dat ze moeilijk te dichten waren en er liep constant water in en uit." Op de plaatsen waar die stroomgaten zich bevonden, worden de komende tijd kleine basalten zuilen geplaatst. "Ze komen bovenop de dijk te staan, zodat je uit kan kijken op zowel het land, als het water. Zo kan je je goed voorstellen hoe het destijds geweest is", vertelt Hage. Daarnaast wordt er ook een mobiele applicatie ontwikkeld. Hierin kan je niet alleen alle markeringszuilen terugvinden, maar je kan er ook foto's en video's bekijken van tijdens de ramp. "Zo houden we de verhalen en de herinnering levend", stelde wethouder Weys. En dat is volgens de sprekers nodig, want de ramp heeft een grote impact gehad op de regio. "Vaak wordt gedacht dat het alleen om de eilanden ging van Zeeland en Zuid-Holland, maar West-Brabant werd ook getroffen." Alleen al in Halsteren vielen 68 slachtoffers. "Dit is dan ook een mooie plek voor deze steen", stelde Hage. "En ik hoop dan ook dat deze steen een einde maakt aan het misverstand dat alleen Zeeland werd getroffen." De regiosteen wordt geplaatst op een veel bezochte plaats in de gemeente en verwijst naar de markeringszuilen.

Crisiscentrum

Volgens nabestaande Nelly Nefs-Paulus is dan ook met zorg voor deze plek gekozen. "Op deze plek is het hoogteverschil tussen de polders en de Brabantse wal goed te zien. De golven sloegen hier vanuit de polder tegen de wal. Het voormalige gemeentehuis waar de regiosteen naast ligt, werd ingericht als crisiscentrum. Het klooster en de meisjesschool werden ingericht als opvang en mortuarium en ook de St. Martinuskerk werd gebruikt als mortuarium en als opslag", vertelt Nefs. Zelf was Nefs destijds slechts 4,5 jaar. "Ik weet nog dat mijn vader ontredderd binnenkwam. Het enige wat hij uit kon brengen was: 'Alles is weg'. Dat is blijven hangen. We mogen dit niet vergeten. Geef allemaal de herinnering door", besloot ze. 

Meer uit Tholen

Leerlingen van OBS De Rieburch zamelen elektronisch afval in tijdens E-waste Race

SINT-MAARTENSDIJK - Wethouder Corniel van Leeuwen gaf vandaag het startsein voor de E-waste Race op OBS De Rieburch. Gedurende een aantal weken zamelen de kinderen van tien basisscholen uit de regio De Bevelanden en Tholen zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten in. 

9 uur geleden
Gemeente organiseert vanavond informatieavond over herinrichting Langeweg

ANNA JACOBAPOLDER - De gemeente organiseert vanavond een inloopavond in Ons Dorpshuis in Anna Jacobapolder. Tijdens deze avond kunnen aanwezigen al hun vragen stellen over het voorlopige ontwerp van de herinrichting van de Langeweg. 

11 uur geleden
Julia, Anouk en Elise reden de Ronde van Oud-Vossemeer: 'Meer dan alleen een hobby'

OUD-VOSSEMEER - Wie er mee afgelopen weekend ook meereden in de Ronde van Oud-Vossemeer, zijn Julia, Anouk en Elise. De drie meiden zitten bij elkaar in het team en kennen elkaar dan ook door en door. De Ronde van Oud-Vossemeer was voor hen de eerste van het seizoen.

14 uur geleden
Paviljoen speeltuin Buutvrij nadert voltooiing

THOLEN - Wie langs de Brede School Tholen komt, kan er niet meer omheen. Het paviljoen van speeltuin Buutvrij. Al bij de eerste plannen in 2015 voor een grote speeltuin kwam het idee voor een ontmoetingsruimte ter sprake. En inmiddels vordert de bouw van het paviljoen gestaag. De buitenafwerking van het gebouw is zo goed als gereed en er wordt al flink gewerkt aan de afwerking in het gebouw.

1 dag geleden
Voorzitter Ronde van Oud-Vossemeer: 'Wielrennen is rode draad in mijn leven'

OUD-VOSSEMEER - Afgelopen zaterdag werd de 74ste Ronde van Oud-Vossemeer gereden. 370 deelnemers stonden aan de start om het parcours af te leggen. Door het wisselvallige weer, was het een behoorlijk spannende rit. Er werden stevige tijden gereden. 

1 dag geleden
Wie houdt z'n achterpad het schoonst?: Gemeente Tholen organiseert wedstrijd

THOLEN - Gemeente Tholen organiseert samen met Sinke Onkruidbeheersing & Groenzorg B.V. de wedstrijd ‘Het Schoonste Achterpad’. Inwoners die samen met hun buren de paden achter of tussen woningen of tuinen netjes (gaan) houden, kunnen zich aanmelden voor deze wedstrijd Aanmelden kan tot en met 30 april. 

2 dagen geleden
Nagenieten: bekijk hier de foto's van de Ronde van Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER - Afgelopen weekend racete voor de 74e keer wielrenners door de straten van Oud-Vossemeer. Ondanks het wisselvallige weer, was het een mooie editie. Tim Bierkens sleepte in Oud-Vossemeer zijn eerste overwinning van het seizoen binnen. 

2 dagen geleden