Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regio's schalen reguliere zorg af vanwege toename coronapatiënten

Regio's schalen reguliere zorg af vanwege toename coronapatiënten

DEN HAAG (ANP) - Meerdere regio’s hebben moeten besluiten de reguliere ziekenhuiszorg af te schalen na een toename van het aantal coronapatiënten. In Noord-Brabant wordt komende week 5 tot 10 procent van de reguliere zorg afgeschaald. In de Zuid-Hollandse regio’s Haaglanden en Hollands Midden wordt de inhaalzorg gestopt. Dat melden lokale afdelingen van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ).

In Noord-Brabant worden afspraken voor onder meer knieoperaties de komende week afgezegd. Acute zorg kan wel doorgaan, laat een lokale ROAZ-woordvoerder weten na eerdere berichtgeving van Omroep Brabant. In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg was een plan om uitgestelde zorg tijdens de weekenden in te halen. Daarvan "is de kans groot dat dat niet meer gaat lukken".

Volgens het ROAZ Regio West neemt ook in de regio’s Haaglanden en Hollands Midden het aantal coronapatiënten dusdanig toe dat de capaciteit voor deze groep zorgvragers wordt opgeschaald, verder dan met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is geregeld. "Dit heeft direct gevolgen voor de zorg in alle zeven ziekenhuizen in deze regio." Een zegsvrouw kon het aantal hierdoor gedupeerden nog niet vermelden. "De reguliere zorg zal afgeschaald moeten worden om personeel beschikbaar te maken voor de Covid-zorg", aldus de organisatie. Elk ziekenhuis probeert de reguliere zorg wel zo veel mogelijk door te laten gaan, maar dat zal volgens de woordvoerster niet altijd lukken. Er kunnen zich bijvoorbeeld vertragingen voordoen.

Inschatting per patiënt

"De behandelend arts maakt per patiënt de inschatting welke zorg door moet gaan. Poliklinische zorg kan op dit moment nog wel doorgaan. Per ziekenhuis kan het echter verschillen welke zorg nog geleverd kan worden ", aldus het ROAZ. "Het water staat ons nu echt aan de lippen met de snelheid waarmee we het aantal patiënten de afgelopen dagen zien oplopen. Als dit doorzet hebben we binnen een week een verdubbeling van het aantal klinische patiënten", zegt Martin Schalij, voorzitter ROAZ West. "Helaas zien we nog veel mensen in het ziekenhuis die niet gevaccineerd zijn."

Er zijn in de regio 72 patiënten op de verpleegafdelingen, twee meer dan er bedden beschikbaar nu beschikbaar zijn, en 20 op een intensive care. Het ROAZ wil vrijdagavond 85 coronabedden beschikbaar hebben en later 100.

Meer uit Gezond

Rapport: bloedschandaal in VK met 3000 doden was te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - Een schandaal omtrent besmet bloed in de jaren zeventig en tachtig in het Verenigd Koninkrijk was de schuld van artsen en een reeks regeringen. Mede door hun fouten en nalatigheden liepen duizenden mensen hepatitis of HIV op, wat leidde tot zo'n 3000 doden. Dat blijkt uit een openbaar onderzoek.

9 uur geleden
Onderzoek: veel artsen hebben te maken met medische desinformatie

UTRECHT (ANP) - Medische desinformatie is een "veelvoorkomend fenomeen" in de spreekkamers van Nederlandse artsen. Dat meldt artsenfederatie KNMG op basis van eigen onderzoek in samenwerking met de NOS onder bijna zevenhonderd dokters. De meest voorkomende onderwerpen van desinformatie zijn volgens de artsen vaccinaties, medicatie, voedingssupplementen, allergieën en anticonceptie. De medische desinformatie wordt voornamelijk verspreid via sociale media.

19 uur geleden
Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

3 dagen geleden
Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

DEN HAAG (ANP) - De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil de minister verzekerden stimuleren om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en zorgaanbieders aanmoedigen om contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

3 dagen geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

3 dagen geleden
Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

4 dagen geleden
Ziekenhuizen willen bezuiniging van tafel en meer loonruimte

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen dringen er bij de formerende partijen op aan een voorgenomen bezuiniging voor de zorgarbeidsmarkt te schrappen én geld uit te trekken om de middeninkomens in de sector te verhogen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. "Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun", reageert voorzitter Ad Melkert.

4 dagen geleden