Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regionale banken VS kelderen op Wall Street door zorgen beleggers

Regionale banken VS kelderen op Wall Street door zorgen beleggers

NEW YORK (ANP) - De regionale Amerikaanse banken zijn de handelsdag op Wall Street donderdag flink lager geëindigd. Niet alleen blijven beleggers bezorgd over de financiële situatie van de kleinere banken, een bericht over Western Alliance van Financial Times (FT) deed de aandelenkoersen ook geen goed. Volgens de zakenkrant zou die bank een verkoop overwegen, iets wat Western Alliance ontkent.

FT meldde dat op basis van twee ingewijden. Voor de publicatie van het artikel stonden de aandelen van Western Alliance al 25 procent lager. Branchegenoot PacWest liet eerder op de dag weten gesprekken te voeren met verschillende investeerders en alle strategische opties te onderzoeken. Sowieso stonden de aandelen van regionale Amerikaanse banken onder druk, doordat JPMorgan Chase de op omvallen staande regionale bank First Republic overneemt.

Western Alliance en PacWest kelderden als gevolg van die berichten respectievelijk met 38,5 procent en 50,6 procent. Verschillende keren werd de handel in deze aandelen zelfs stilgelegd wegens grote koersschommelingen.

Onzekerheid

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent lager op 33.127,74 punten. De breder samengestelde S&P 500 verloor 0,7 procent tot 4061,22 punten en technologiebeurs Nasdaq ging 0,5 procent omlaag tot 11.966,40 punten.

Ook de regionale First Horizon Bank moest het ontgelden (min 33,2 procent). De Canadese bank Toronto-Dominion (TD) verklaarde af te zien van de geplande overname vanwege onzekerheid over goedkeuring door de autoriteiten. Een woordvoerder van First Horizon benadrukte dat het afblazen van de deal niets te maken heeft met de onrust in de sector.

Chips voor kunstmatige intelligentie

Nieuwkomer Kenvue beleefde een goede eerste dag op Wall Street, met de grootste Amerikaanse beursgang in ruim een jaar tijd. Het bedrijf, de consumententak van farmaceut Johnson & Johnson, eindigde 22,3 procent hoger. Onder Kenvue vallen onder meer merken als Listerine en Band-Aid, bekend van respectievelijk mondwater en pleisters.

Verder zou Microsoft volgens ingewijden samenwerken met chipmaker AMD om chips te produceren die geschikt zijn voor kunstmatige intelligentie. Daarmee zou AMD een alternatief kunnen bieden voor chips van Nvidia, die op dit moment de markt domineert. Het aandeel AMD eindigde 6,1 procent hoger, Nvidia daalde met 0,9 procent.

De euro was 1,1015 dollar waard, tegen 1,1009 dollar bij het slot van de Europese handel. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 68,52 dollar. Brentolie werd 0,1 duurder op 72,39 dollar per vat.

Meer uit Financieel

VS verhogen importheffingen op tal van Chinese producten

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten verhogen de tarieven op de invoer van tal van Chinese goederen. In totaal gelden de hogere tarieven voor 18 miljard dollar aan import uit China. De hogere heffingen zijn vooral gericht op strategische sectoren zoals elektrische auto's, chips, batterijen, staal en belangrijke mineralen, meldt het Witte Huis.

6 minuten geleden
PwC: belastingbijdrage Nederlands bedrijfsleven is 298 miljard

AMSTERDAM (ANP) - De totale belastingbijdrage van het Nederlands bedrijfsleven bedroeg vorig jaar 298 miljard euro, meldt accountants- en adviesorganisatie PwC op basis van eigen berekeningen. Dit geld komt terecht in de schatkist, de sociale fondsen en bij de Europese Unie. PwC maakt de belastingbijdrage, die tot nu toe onbekend was, de dag voor Verantwoordingsdag bekend.

1 uur geleden
Rabobank breidt duurzaam leningaanbod voor boeren uit

UTRECHT (ANP) - Tuinbouwers kunnen vanaf nu ook een duurzame lening krijgen bij Rabobank. Afgelopen jaar begon de bank met het aanbieden van gunstige financiering voor veehouders om te verduurzamen, maar nu kunnen andere agrariërs zoals akker- en glastuinbouwers ook aanspraak maken op het geld.

1 uur geleden
Sony ziet kwartaalverkoop PlayStation-spelcomputers dalen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Het Japanse technologie- en entertainmentconcern Sony heeft in de eerste drie maanden van dit jaar minder PlayStation 5-spelcomputers verkocht dan in de voorgaande periode. Ook waren er minder spelers op het PlayStation-netwerk en werden minder games verkocht.

2 uur geleden
Verzekeraars ASR en NN onderaan in afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars ASR en NN Group behoorden dinsdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. Beleggers deden het rustig aan en wachten vooral op het Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Voor de Amerikaanse Federal Reserve is de inflatie belangrijk voor het rentebeleid en beleggers hopen dat de rente snel omlaag kan als de inflatie meevalt.

2 uur geleden
Rederij DFDS investeert 1 miljard euro in elektrische schepen

KOPENHAGEN (ANP) - De Deense rederij DFDS gaat 1 miljard euro investeren in zes elektrische schepen. De investering maakt deel uit van het plan om de scheepvaart in het Engelse Kanaal koolstofvrij te maken. De nieuwe schepen worden ingezet op de routes Duinkerken-Dover en Calais-Dover om passagiers en vracht tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te vervoeren.

2 uur geleden
Uber neemt Taiwanese activiteiten Delivery Hero over

TAIPEI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Uber neemt de Taiwanese activiteiten van maaltijdbezorger Delivery Hero over. Met die overname van het onderdeel genaamd Foodpanda is een bedrag van 950 miljoen dollar gemoeid. Het is een van de grootste bedrijfsovernames ooit in Taiwan, buiten de chipsector.

3 uur geleden