Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regio Groningen maakt als eerste vaste afspraken over asielopvang

Regio Groningen maakt als eerste vaste afspraken over asielopvang

DEN HAAG (ANP) - De tien gemeenten in de provincie Groningen hebben als eerste gezamenlijk afspraken gemaakt met het Rijk over de opvang van asielzoekers de komende twee jaar. De provincie is daarmee de eerste die zich vastlegt op aantallen voor verschillende soorten opvangplekken. De regio loopt daarmee vooruit op de spreidingswet die het kabinet in de maak heeft. De afspraken tussen staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en burgemeester Koen Schuiling namens de betrokken gemeenten, zijn vrijdag gemaakt en maandag naar buiten gebracht.

Afgesproken is dat in Groningen 5744 asielopvangplekken komen, waarvan 3550 reguliere plekken en 2194 noodopvangplekken. Ook komen er 160 opvangplekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen, 3033 plekken voor Oekraïense vluchtelingen en 260 plekken voor de landelijke vreemdelingenvoorziening. Dat is een pilot met mensen die niet in Nederland mogen blijven maar nog niet zijn teruggekeerd. Ook komen er 278 flexwoningen beschikbaar die deels naar statushouders gaan. De komende maanden worden afspraken die zijn gemaakt over onderwijs, zorg en openbare orde en veiligheid verder uitgewerkt.

Schuiling wijst er op dat juist Groningen de regio is die de opvangcrisis vorig jaar van dichtbij heeft meegemaakt. Zo boden gemeenten extra opvangcapaciteit aan toen de instroom bij het aanmeldcentrum Ter Apel (gemeente Westerwolde) uit de hand liep, waardoor mensen soms buiten moesten slapen. "Steeds hebben we als tien Groninger gemeenten zij aan zij gestaan om onze verantwoordelijkheid te nemen in het realiseren van opvangplekken voor vluchtelingen. Met deze overeenkomst weet het Rijk wat ze de komende twee jaar van ons mag verwachten en dat schept duidelijkheid en rust. Hopelijk kunnen we de crisis daarmee achter ons laten", aldus Schuiling.

Van der Burg is blij met de overeenkomst. "De zekerheid die Groningen hiermee aan het Rijk geeft, creëert precies de rust en stabiliteit die zo hard nodig is in de asielopvang. Provincie Groningen geeft hiermee weer het goede voorbeeld. Ik ben ze daar heel dankbaar voor."

Meer uit Binnenland

Ontvoerde Jeffrey en Emma worden woensdag herdacht in Beerta

BEERTA (ANP) - De ontvoerde kinderen Jeffrey en Emma worden woensdagavond herdacht tijdens een herdenkingstocht in Beerta, meldt een woordvoerder van Namens de Familie. De tocht is volgens haar geïnitieerd door de familie, die ondersteuning krijgt van de gemeenten Oldambt en Eemsdelta.

16 uur geleden
Kabinet wil behalve vliegbasis ook nieuwe kazerne in Flevoland

DEN HAAG (ANP) - Behalve een vliegbasis voor F-35 gevechtsvliegtuigen op Lelystad Airport krijgt Flevoland ook een nieuwe kazerne bij Zeewolde. Dat staat in de uitbreidingsplannen van Defensie. Verder komt er nieuwe munitieopslag in Staphorst en in het Friese Kollumerwaard. En de activiteiten op vliegbasis Deelen bij Arnhem worden flink opgeschroefd.

16 uur geleden
Vindicat verbreekt banden met dispuut na incident met brandwonden

GRONINGEN (ANP) - De Groningse studentenvereniging Vindicat heeft de banden verbroken met het dispuut TYR nadat een ouderejaars met een "gloeiend voorwerp" brandwonden had veroorzaakt bij tien eerstejaarsleden. Eén slachtoffer had brandwonden in het gezicht.

17 uur geleden
FDF met tractors in Maastricht, eist stop stikstofplannen

MAASTRICHT (ANP) - Leden van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) zijn vrijdag met tractors naar het Limburgse provinciehuis in Maastricht gekomen. Zij zijn daar om te protesteren tegen plannen van de provincie om de stikstofuitstoot terug te dringen.

19 uur geleden
Meer onderzoek nodig naar geheime stukken in mondkapjeszaak

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil dat er in de mondkapjeszaak rond Sywert van Lienden meer onderzoek wordt gedaan naar wat er is gebeurd met vertrouwelijke documenten die op in beslag genomen computers stonden. Voor correspondentie met (toenmalige) advocaten geldt dat alleen een zogeheten geheimhoudersofficier deze mag inzien. De rechtbank heeft vrijdag besloten dat het Openbaar Ministerie een nadere toelichting daarop moet geven en "hoe in concreto is omgegaan met verschoningsgerechtigd materiaal".

19 uur geleden
Politie bekijkt of interview aanleiding mishandeling Beerta was

BEERTA (ANP) - De politie onderzoekt of een interview mogelijk de aanleiding was voor de mishandeling van een 46-jarige man in Beerta. De man is donderdagavond aangevallen door een groep mensen in de Groningse plaats, bevestigt de politie na berichtgeving door diverse media. Hij liep daarbij lichte verwondingen op en heeft aangifte gedaan.

20 uur geleden
RUG in gesprek met Vindicat over incident met brandwonden

GRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat met Vindicat in gesprek over een incident bij de studentenvereniging, zegt een woordvoerder vrijdag. Tien eerstejaarsleden van de vereniging zouden eerstegraads brandwonden hebben opgelopen tijdens een dispuutsweekend. Ze zouden zijn gebrandmerkt door de groep TYR, die verbonden is aan Vindicat, meldde Dagblad van het Noorden donderdag.

21 uur geleden