Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regeringspartijen willen toch onderzoek naar hulp rebellen Syrië

Regeringspartijen willen toch onderzoek naar hulp rebellen Syrië

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartijen CDA en ChristenUnie willen toch dat een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de hulp aan rebellen in Syrië. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) herhaalde woensdag in de Tweede Kamer tegen zo'n onderzoek te zijn.

Het Nederlandse kabinet steunde tussen 2015 en 2018 zogenoemde 'gematigde' Syrische rebellen die vochten tegen president Bashar al-Assad. Die steun had breed draagvlak in de Kamer. Maar later bleek uit onderzoek van Trouw en Nieuwsuur dat de spullen (niet wapens) ook bij jihadisten terecht kwamen.

De partijen vinden onafhankelijk onderzoek nodig zodat ze lessen kunnen trekken voor de toekomst. Verder vinden ze dat er nog veel vragen over het steunprogramma zijn. Daarom willen de partijen toch een extern onderzoek, zei Martijn van Helvert van het CDA.

Ongemakkelijk reageren

Blok gaat niet mee met het verzoek. "Het voegt niets toe", zei hij. Volgens hem heeft de Kamer al inzage gehad in de vertrouwelijke stukken en kan het spanningen opleveren bij bondgenoten. Zij zullen "ongemakkelijk reageren" als zij door de onderzoekscommissie worden bevraagd.

Van Helvert zei dat de Kamer nog niet alle vertrouwelijke documenten heeft gezien. Er zijn bijvoorbeeld nog vragen over het politieke en ambtelijke besluitvormingsproces. Hij wees er ook op dat een onafhankelijke commissie onderzoek doet bij andere "gevoelige dossiers" zoals het Nederlandse bombardement op de Iraakse stad Hawija.

Doofpot

De minister wil het programma in de "doofpot stoppen", verklaarde Sadet Karabulut van de SP. Zij wil weten of met de hulp, het ging onder meer om pick-uptrucks, computers en nachtkijkers, het internationaal recht is geschonden. Daarom moet een commissie feitenonderzoek gaan doen, zei Karabulut.

De motie van het CDA krijgt steun van de ChristenUnie, SP, Krol, Van Haga, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en DENK.

Meer uit Binnenland

Lading met Peruaanse avocado's bevat 130 kilo cocaïne

ROTTERDAM (ANP) - Tijdens een douanecontrole in Rotterdam is een partij van 130 kilo cocaïne gevonden die was verstopt in een container met avocado's. De container was afkomstig uit Peru, meldt het Openbaar Ministerie.

7 minuten geleden
OM eist weer levenslang voor moord op moeder, vrouw en kinderen

DEN BOSCH (ANP) - Ook in hoger beroep is dinsdag levenslang geëist tegen Onur K. (36) uit Etten-Leur. Hij wordt verdacht van het wurgen van zijn vrouw (31), zijn moeder (65) en zijn twee kinderen (2 en 6) in maart 2020.

22 minuten geleden
ANWB verwacht dit weekend drukte door Duitsers en zomers weer

DEN HAAG (ANP) - De ANWB verwacht dit weekend extra drukte op de weg door Duitse toeristen. Vanwege een feestdag in het land brengen veel Duitsers een lang weekend in Nederland door. Al vanaf donderdagochtend kunnen er files ontstaan. Ook het zomerse weer en evenementen zullen vanaf vrijdag voor drukte op de weg zorgen.

31 minuten geleden
Huidige ov-chipkaart blijft zeker tot 2025 in gebruik

DEN HAAG (ANP) - De huidige ov-chipkaart kan naar verwachting in ieder geval tot 2025 gebruikt worden, laat staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten in een Kamerbrief. De opvolger van de ov-chipkaart, de ov-pas, wordt waarschijnlijk volgend jaar in stappen ingevoerd.

2 uur geleden
Lichaam gevonden in Elst is van 57-jarige vermiste man

ELST (ANP) - Het lichaam dat op 23 mei werd gevonden in een woning aan het Colosseum in Elst is van de 57-jarige vermiste bewoner, bevestigt de politie dinsdag berichtgeving van De Gelderlander. De man was sinds september vorig jaar zoek. Vorige maand werd een 56-jarige vrouw uit diezelfde Gelderse plaats opgepakt. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij zijn overlijden en misbruik van zijn persoonsgegevens. Ze zit nog vast.

2 uur geleden
Rechter: beste bescherming tegen wolvenaanval nog onduidelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is op dit moment niet duidelijk wat de beste manier is om vee te beschermen tegen wolvenaanvallen. Het plaatsen van een wolfwerend raster gebeurt het meest, maar het is onder andere ook mogelijk een kuddewaakhond in te schakelen of licht en geluid te gebruiken. Er zijn geen concrete regels of voorschriften. Een veehouder die geprobeerd heeft om zijn vee te beschermen, kan het niet verweten worden als de genomen maatregelen niet hebben gewerkt.

2 uur geleden
Rijksmuseum Oudheden mag van Egypte niet meer graven in dodenstad

LEIDEN (ANP) - Wetenschappers van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden mogen van de Egyptische oudheidkundige dienst geen opgravingen meer doen in de bekende Egyptische necropolis Sakkara. De Egyptenaren besloten tot de boycot omdat ze al langere tijd boos zijn over de tentoonstelling Kemet, Egypte in hiphop, jazz, soul & funk, bevestigt directeur Wim Weijland na een bericht in de NRC.

3 uur geleden