Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regering VS laat eerste doodstraf in 17 jaar uitvoeren

Regering VS laat eerste doodstraf in 17 jaar uitvoeren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering heeft de eerste doodstraf laten uitvoeren in zeventien jaar. De geëxecuteerde moordenaar Daniel Lewis Lee was ter dood veroordeeld door een federale rechtbank.

De terechtstelling volgt kort na een uitspraak van het Hooggerechtshof. Dat zette een streep door het besluit van een lagere rechtbank in Washington om deze en drie andere executies met een dodelijke injectie uit te stellen.

President Trump en het ministerie van Justitie willen met het hervatten van de doodstraf hun strenge justitiebeleid kracht bijzetten. Federale executies zijn zeldzaam. Tot nu toe de enige drie sinds 1963 waren in de jaren 2001 tot 2003, onder wie de terechtstelling van de dader van de bomaanslag van 1995 in Oklahoma City, Timothy McVeigh.

Moordenaars

De terechtstelling van Lee was in Terre Haute in de staat Indiana. Een verslaggeefster van de plaatselijke nieuwszender WTHI-TV meldde dat iets na achten in de ochtend de dood was vastgesteld. De uitvoering van twee andere doodstraffen staat voor later deze week gepland, één volgende maand. Ook in deze drie gevallen gaat het om moordenaars die door een federale rechtbank ter dood waren veroordeeld, en dus niet door een rechtbank van een Amerikaanse staat.

Aan de executie ging veel juridisch getouwtrek vooraf tussen het Hooggerechtshof en lagere rechtbanken. Het ging onder meer om de vraag of het protocol rond het toedienen van de injectie wel volgens de regels is.

Ondertussen ging een deel van de Amerikaanse staten de afgelopen jaren gewoon door met executies van personen die in eigen rechtbanken ter dood waren veroordeeld, zoals Texas. In ruim twintig staten is de doodstraf afgeschaft.

Meer uit Buitenland

Onterecht gedeporteerde Salvadoraan in andere gevangenis gezet

WASHINGTON (ANP) - De Salvadoraanse man Kilmar Abrego Garcia zit inmiddels niet meer in de zwaarbewaakte gevangenis CECOT in El Salvador. Dat maakte de Amerikaanse senator Chris Van Hollen bekend. Abrego Garcia werd onterecht uit de Verenigde Staten gedeporteerd. Van Hollen had donderdag een ontmoeting met hem.

53 minuten geleden
Minstens 148 mensen komen om bij brand op boot in Congo

KINSHASA (ANP) - Minstens 148 mensen zijn om het leven gekomen in de Democratische Republiek Congo nadat een houten motorboot in brand vloog en kapseisde. Dit meldden media vrijdag op basis van lokale functionarissen.

1 uur geleden
Bloomberg: VS staat open voor erkenning Krim als Russisch gebied

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zouden bereid zijn de Russische annexatie van de Krim te erkennen als onderdeel van een breder vredesakkoord tussen Moskou en Kyiv. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
VS trekken helft troepen terug uit Syrië

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten trekken de helft van hun troepen terug uit Syrië, waar een nieuwe regering aan de macht is na de verdrijving vorig jaar van dictator Bashar al-Assad. De komende maanden gaat het aantal militairen van ongeveer 2000 naar minder dan duizend, meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie.

4 uur geleden
Harvey Weinstein mag in ziekenhuis verblijven tijdens strafproces

NEW YORK (ANP) - Harvey Weinstein mag tijdens het komende strafproces tegen hem in een ziekenhuis verblijven. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald nadat het juridische team van Weinstein daartoe had verzocht. Vakblad Variety schrijft dat de in ongenade gevallen Hollywood-filmproducent inmiddels is overgeplaatst van een gevangenis naar een ziekenhuis in New York.

5 uur geleden
Leider Duitse Groenen laakt protesten tegen wapens voor Oekraïne

BERLIJN (ANP/DPA) - De leider van de Duitse Groenen, Franziska Brantner, heeft kritiek geuit op bepaalde protestleuzen bij de traditionele paasmarsen van de vredesbeweging. Ze uitte haar bezorgdheid over de standpunten tegen wapenleveranties aan Oekraïne.

5 uur geleden
Trump: VS trekken zich snel terug als Oekraïne-akkoord uitblijft

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten gaan zich met andere zaken bezighouden als er niet snel een vredesakkoord tussen Rusland en Oekraïne komt. De VS trekken zich "zeer binnenkort" terug als er geen overeenkomst wordt bereikt, aldus president Donald Trump. Hij zei echter ook dat hij nog steeds gelooft dat er een goede kans is om het conflict te beëindigen.

8 uur geleden