Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regering Roemenië na drie maanden naar huis gestuurd

Regering Roemenië na drie maanden naar huis gestuurd

BOEKAREST (ANP) - Het Roemeense parlement heeft de regering van premier Ludovic Orban na drie maanden ten val gebracht. Een motie van wantrouwen kreeg de steun van 261 van de 465 parlementariërs. "Het parlement heeft de regering met grote meerderheid weggestemd", zei de leider van oppositiepartij Sociaal-Democraten.

De motie van wantrouwen volgde op een voorstel van de regering om de manier te veranderen waarop burgemeesters worden gekozen. Sommige waarnemers vermoeden volgens lokale media dat de regering zelf aanstuurde op een nederlaag.

De stemming brengt vervroegde verkiezingen dichterbij. Orban, die aan het hoofd stond van een minderheidsregering, staat er goed voor in de peilingen. De premier voorspelde voor de vertrouwensstemming al dat zijn regering "op haar pootjes terecht zal komen".

De regering is nu demissionair en heeft daardoor minder bevoegdheden. President Klaus Iohannis moet een nieuwe premier naar voren schuiven. Hij kiest naar verwachting weer voor zijn bondgenoot Orban. Om vervroegd verkiezingen te kunnen houden, moet het parlement nog twee regeringen afwijzen.

Meer uit Buitenland

Duits parlementair defensiespecialist wil communicatie beveiligen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse parlementair commissaris voor defensie, Eva Högl, heeft voortvarend ingrijpen geëist naar aanleiding van een afluisterschandaal in de strijdkrachten. "Als eerste moeten alle verantwoordelijken op alle niveaus in de strijdkrachten getraind worden in het gebruik van beschermde communicatiemiddelen. Ten tweede moet worden vastgesteld dat geheime informatie en communicatie stabiel en betrouwbaar zijn."

5 minuten geleden
VK: gemiddeld 983 Russische doden en gewonden per dag

LONDEN (ANP) - Het aantal Russische militairen dat dagelijks sneuvelt of gewond raakt in Oekraïne, was sinds het begin van de invasie niet zo hoog als vorige maand. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie, dat spreekt over gemiddeld 983 slachtoffers per dag.

14 minuten geleden
Aangehouden personen Berlijn niet voortvluchtig RAF-duo

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - Twee personen die zondag zijn aangehouden in Berlijn, zijn niet de voortvluchtige RAF-leden Ernst-Volker Staub en Burkhard Garweg. Dat maakte de politie bekend na een grote operatie in het stadsdeel Friedrichshain.

42 minuten geleden
Aanklager: 170 mensen geëxecuteerd in dorpen Burkina Faso

OUAGADOUGOU (ANP/AFP) - De autoriteiten in Burkina Faso onderzoeken berichten dat zo'n 170 mensen zijn omgekomen bij aanvallen op drie noordelijke dorpen. Een aanklager zegt dat slachtoffers vorige week zijn "geëxecuteerd".

1 uur geleden
Vier verdachten opgepakt in terreuronderzoek België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten hebben vier arrestaties verricht bij een antiterreuroperatie. Het gaat volgens Belgische media om personen die worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag.

1 uur geleden
Sharif weer verkozen tot premier van Pakistan

ISLAMABAD (ANP/AFP/DPA) - Shehbaz Sharif wordt voor de tweede keer premier van Pakistan. Hij kreeg na onrustig verlopen verkiezingen zondag meer dan de helft van de parlementariërs achter zich.

2 uur geleden
Aanhoudingen in Berlijn bij zoektocht voortvluchtige RAF-leden

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politie heeft twee aanhoudingen verricht bij de zoektocht naar voortvluchtige leden van terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF). Over de identiteit van de arrestanten is nog niets bekendgemaakt.

3 uur geleden