Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regering Kazachstan zet limiet op brandstofprijzen na protesten

Regering Kazachstan zet limiet op brandstofprijzen na protesten

NOERSOELTAN (ANP/AFP) - De regering van Kazachstan heeft een limiet gezet op de brandstofprijzen in het land nadat grootschalige protesten zijn uitgebroken vanwege een stijging in de prijs van lpg. "Deze dringende maatregel is genomen om de sociaaleconomische situatie te stabiliseren", stelt de overheid in een verklaring. De limiet geldt voor zes maanden.

Vooral in het westen en in de grootste stad van het land Almaty in het zuiden wordt lpg veel gebruikt als autobrandstof. Daar zijn ook de grootste anti-regeringsprotesten uitgebroken. Volgens de politie zijn al zeker 2000 mensen opgepakt. Tientallen betogers zijn doodgeschoten door de veiligheidstroepen en duizenden zijn gewond geraakt. Zeker twaalf politieagenten zijn omgekomen bij gevechten tussen betogers en de politie.

Militairen van een alliantie van landen uit de regio (CSTO) zijn op verzoek van president Kassym-Jomart Tokajev in het grondstofrijke land aangekomen om de veiligheidstroepen te helpen. Rusland heeft 3000 militairen gestuurd en ook andere landen zoals Armenië en Kirgizië sturen troepen. De Europese Unie heeft gezegd dat deze militaire interventiemacht de soevereiniteit van Kazachstan moet garanderen. Het Verenigd Koninkrijk zegt dat er een vreedzame oplossing moet komen.

De onvrede van de betogers lijkt zich ook steeds meer te richten op de de facto leider van het land, Noersoeltan Nazarbajev. Op meerdere plekken in het land worden standbeelden van hem van de sokkel getrokken. Nazarbajev was van 1990 tot 2019 president van de voormalige Sovjetrepubliek en koos toen Tokajev als zijn opvolger. Achter de schermen bleef hij de belangrijkste man in het land. Hij draagt ook nog steeds de titel Elbasy, wat leider van de natie betekent.

Meer uit Buitenland

President Guyana stemt in met dialoog over grensconflict

CARACAS/GEORGETOWN (ANP/AFP) - De Venezolaanse regering heeft buurland Guyana voorgesteld een bijeenkomst "op hoog niveau" te houden om het conflict rond de olierijke grensregio Essequibo te bespreken. Volgens media in Georgetown heeft de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali daarmee ingestemd. Een datum voor de top zal snel worden geprikt.

32 minuten geleden
Klimaatactivisten vergroenen Canal Grande

VENETIË (ANP) - Klimaatactivisten hebben toegeslagen in Venetië door het water van het Canal Grande groen te kleuren. Dat gebeurde volgens het Italiaanse persbureau ANSA met een milieuvriendelijke, fluorescerende stof.

2 uur geleden
Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

4 uur geleden
Palestijnen: dodental Gazastrook nadert 18.000

GAZA-STAD (ANP) - Volgens de Palestijnen in de door Israël belegerde Gazastrook stijgt het dodental door de "Israëlische agressie" richting 18.000. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid meldt op X inmiddels 17.700 doden en 48.780 gewonden sinds het begin van het gewapende conflict op 7 oktober.

4 uur geleden
Dissidente Iraanse Nobelprijswinnares in hongerstaking

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Narges Mohammadi, is een dag voor de prijsuitreiking in een driedaagse hongerstaking gegaan. De in Iran opgesloten mensenrechtenactiviste maakte dit bekend op haar Instagrampagina, die vrienden in het buitenland voor haar bijhouden.

5 uur geleden
Erdogan veroordeelt veto VS tegen wapenstilstand Gaza

ANKARA (ANP/DPA/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft het veto van de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad tegen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza veroordeeld. "Helaas werd de wapenstilstand afgewezen, met alleen de Amerikaanse stem tegen. Een rechtvaardige wereld is mogelijk, maar niet met de VS", zei de Turkse president.

5 uur geleden
Team van Russische dissident Navalni heeft al dagen geen contact

MOSKOU (ANP/DPA) - Het team van de gevangen Kremlin-tegenstander Aleksej Navalni heeft nog steeds geen teken van leven van de 47-jarige dissident, die in slechte gezondheid verkeert. Er is nog steeds geen nieuws, vertelde een advocaat van de fervent criticus van president Vladimir Poetin. Het team probeert inmiddels al vijf dagen contact met hem op te nemen.

8 uur geleden