Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regering Hongkong wil omstreden veiligheidswet uitbreiden

Regering Hongkong wil omstreden veiligheidswet uitbreiden

HONGKONG (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - De regering van Hongkong wil de omstreden veiligheidswet in de regio uitbreiden met een lokale wet. Onder meer verraad, opruiing en diefstal van staatsgeheimen worden in de nieuwe wetgeving opgenomen. De hoogste bestuurder van Hongkong, John Lee, heeft het plan dinsdag gepresenteerd.

De centrale regering in Beijing drukte in 2020 een veiligheidswet door die het streven naar afscheiding, terrorisme, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten verbiedt. Volgens Lee is uitbreiding nodig omdat de huidige wetgeving niet voldoet aan de eisen in de minigrondwet van de regio. Daarin staat dat Hongkong een wet moet invoeren over het tegengaan van veiligheidsgerelateerde misdrijven, waaronder verraad en spionage.

De regionale regering probeerde eerder een veiligheidswet in te voeren, maar zag daarvan af na massale betogingen. Jaren later voerde Beijing een veiligheidswet in na aanhoudende demonstraties voor meer democratie, waarvan een deel uitliep op geweld. Sindsdien zijn in Hongkong 290 mensen opgepakt op verdenking van het overtreden van de veiligheidswet. Onder hen zijn tientallen prominente politici, prodemocratische activisten, mensenrechtenadvocaten en journalisten. Dertig mensen zijn veroordeeld.

Critici zeggen dat de veiligheidswet de vrijheden in Hongkong heeft aangetast en een middel is om de prodemocratische oppositie aan te pakken. De regio heeft door zijn geschiedenis als voormalige kolonie van het Verenigd Koninkrijk een speciale status, waardoor de wetten en vrijheden anders zijn dan op het Chinese vasteland. De Britten droegen Hongkong in 1997 over aan China. In de afspraken die destijds zijn gemaakt, staat dat er vijftig jaar een principe van twee systemen en één land gelden.

Meer uit Buitenland

Mensenrechtenchef VN roept Georgië op omstreden wet in te trekken

GENÈVE (ANP) - De VN-mensenrechtenchef Volker Türk heeft Georgië opgeroepen om de omstreden buitenlandse-agentenwet in te trekken. De wet, die dinsdag door het parlement in de derde ronde werd aangenomen, botst met de vrijheid van meningsuiting en vereniging, zegt hij.

15 minuten geleden
EU-buitenlandchef roept Georgië op om omstreden wet in te trekken

BRUSSEL (ANP) - De Europese buitenlandchef Josep Borrell heeft het parlement van Georgië opgeroepen om de omstreden buitenlandse-agentenwet in te trekken. "Dat deze wet is aangenomen, heeft negatieve gevolgen voor Georgië op weg naar de EU. Het is aan Georgië om een keuze te maken over het vervolg", schrijft hij in een verklaring.

1 uur geleden
Strijd tussen Israël en Hamas verhevigt in noorden en zuiden Gaza

CAIRO (ANP/RTR) - De strijd tussen Israëlische troepen en gewapende Palestijnse groeperingen is verder verhevigd. Er worden zware gevechten gemeld in zowel het noorden als het zuiden van de Gazastrook.

2 uur geleden
Belgische prins Laurent wil zelf zijn geld verdienen in Turkije

BRUSSEL (ANP) - De Belgische prins Laurent wil minder optreden voor het Belgische koninklijk huis en zijn eigen geld verdienen met groene energie. Hij wil zich "beter kunnen ontplooien" dan hij nu als broer van koning Filip kan, zegt hij in een interview met de krant Het Laatste Nieuws.

3 uur geleden
Macron houdt spoedoverleg over rellen Nieuw-Caledonië

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zal woensdag crisisoverleg voorzitten over de situatie in Nieuw-Caledonië. Hij annuleert daarvoor een geplande reis naar de regio Normandië.

3 uur geleden
Oekraïense president Zelensky annuleert bezoek aan Spanje

MADRID (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zijn bezoek aan Spanje en Portugal geannuleerd. Volgens zijn woordvoerder heeft hij al zijn internationale verplichtingen afgeblazen in verband met het Russische offensief in het noorden van de regio Charkiv.

3 uur geleden
Doden en honderden gewonden na rellen in Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Het dodental door de rellen in het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is opgelopen naar drie. Ook raakten volgens de autoriteiten honderden mensen gewond.

4 uur geleden