Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regering-Biden wil na kritiek toch meer vluchtelingen toelaten

Regering-Biden wil na kritiek toch meer vluchtelingen toelaten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dit jaar waarschijnlijk toch meer erkende vluchtelingen toelaten. Zijn regering had vrijdag nog aangekondigd voorlopig vast te houden aan het historisch lage maximum van 15.000 waartoe de vorige president Donald Trump had besloten. Dat leidde tot felle kritiek van partijgenoten en mensenrechtenverdedigers, schrijven Amerikaanse media.

Het Witte Huis kwam al na enkele uren terug op het besluit. De perswoordvoerster liet weten dat "enige verwarring" was ontstaan over de limiet op het aantal vluchtelingen. Biden onthult nu uiterlijk 15 mei een nieuw vluchtelingenplatfond en dat valt waarschijnlijk hoger uit dan de 15.000 van Trump.

Een vluchtelingenplafond van 15.000 zou betekenen dat duizenden vluchtelingen stranden in buitenlandse kampen, schrijft The New York Times. De Amerikaanse autoriteiten hebben al zo'n 33.000 erkende vluchtelingen toestemming gegeven om naar de Verenigde Staten te komen. Zij wachten nu op hun beurt in landen als Kenia, Tanzania en Jordanië.

Boos

Democraten hadden boos gereageerd op het nieuws dat Biden wilde vasthouden aan de limiet van zijn voorganger. "Er is geen excuus voor het schandelijke besluit dat vandaag is genomen", reageerde afgevaardigde Ilhan Omar, die zelf een deel van haar jeugd heeft doorgebracht in een vluchtelingenkamp in Kenia. Senator Robert Menendez noemde het plafond "verschrikkelijk laag".

De regering had eerder dit jaar nog gezegd ruim 62.000 vluchtelingen naar de VS te willen halen, maar dat gaat volgens het Witte Huis vermoedelijk niet meer lukken. De woordvoerster wees met een beschuldigende vinger naar de vorige regering, die het vluchtelingenprogramma "gedecimeerd" zou hebben.

Critici vinden dat argument niet erg geloofwaardig, schrijft The Washington Post. Zij vermoeden dat ook meeweegt dat de regering zich zorgen maakt over de kritiek die het krijgt vanwege de toestroom van vluchtelingen aan de zuidelijke grens. Via Mexico reizen veel migranten uit Latijns-Amerika naar de Verenigde Staten. Republikeinen noemen dat de "grenscrisis van Biden".

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 3 weken geleden
koren op de molen van de republikeinen--daar krijg je spijt van, biden.

Meer uit Buitenland

EU en VS veroordelen geweld Jeruzalem en Gazastrook

JERUZALEM (ANP) - De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten hebben het recente geweld in Jeruzalem en de Gazastrook veroordeeld en eisen dat het geweld ophoudt. "De aanzienlijke stijging van geweld op de Westelijke Jordaanoever, in en nabij de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem moet onmiddellijk stoppen", zei een woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag.

25 minuten geleden
China eist dat VN-bijeenkomst over Oeigoeren wordt afgelast

PEKING (ANP) - China heeft maandag geëist dat de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een videoconferentie van de Verenigde Naties (VN) over Pekings hardhandige optreden tegenover de Oeigoeren annuleren.

26 minuten geleden
Republikeinen stemmen woensdag over positie dochter Cheney

WASHINGTON (ANP) - Republikeinen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemmen woensdag over de positie van Liz Cheney binnen de Republikeinse Partij. De dochter van oud-vicepresident Dick Cheney dreigt haar toppositie binnen de partij kwijt te raken nadat ze kritiek uitte op de voormalig Amerikaanse president Donald Trump.

39 minuten geleden
Amerikaanse sonde begonnen aan terugreis met gruis van ruimterots

HOUSTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtesonde die materiaal van een asteroïde heeft verzameld, is maandag begonnen aan de lange terugreis naar de aarde. De OSIRIS-REx is vertrokken van de ruimterots Bennu. Na een lange vlucht landt hij in september 2023 op aarde, waarna wetenschappers het gruis kunnen bestuderen.

5 uur geleden
Plannen voor Instagram-versie voor kinderen stuiten op verzet

MENLO PARK (ANP/RTR) - Plannen van Facebook om een speciale versie voor kinderen te maken van zijn populaire fotoapp Instagram, stuiten op grote weerstand in de Verenigde Staten. Tientallen Amerikaanse staten hebben Facebook-topman Mark Zuckerberg in een gezamenlijke brief opgeroepen om af te zien van de dienst die zich zou richten op kinderen jonger dan 13 jaar.

6 uur geleden
Frankrijk heropent terrasjes op 19 mei

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk gaan op 19 mei de terrasjes weer open, als een van de komende versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook kunnen dan weer alle winkels de deuren openen, maar met een beperkt aantal klanten, maakte de Franse premier Jean Castex bekend. Volgens hem is Frankrijk "eindelijk" bezig om op een duurzame manier uit de coronacrisis te komen.

7 uur geleden
Nieuwe EU-sancties voor Wit-Rusland op komst

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan een nieuwe reeks strafmaatregelen voor Wit-Rusland. Dat vierde sanctiepakket moet binnen een paar weken klaar zijn, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

8 uur geleden