Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Regenboogambassadeur is nog steeds nodig’

‘Regenboogambassadeur is nog steeds nodig’

KAPELLE - Dinsdag 11 oktober is het Coming Out Dag en onder meer bij het gemeentehuis in Kapelle wordt dan de regenboogvlag gehesen. Een belangrijk moment, vinden Maxim en François, die inmiddels ruim een jaar regenboogambassadeurs zijn van de gemeente Kapelle. Zij zijn op allerlei plaatsen in gesprek over identiteit en genderdiversiteit en hopen dat op 11 oktober ook te doen. “We merken dat de regenboogvlag op steeds meer plaatsen gehesen wordt”, vertellen ze.

Een van die plaatsen in de gemeente Kapelle is bij brede school ‘t Saamdeel. “Positieve gesprekken geven je de energie om door te gaan als regenboogambassadeur en het contact met ‘t Saamdeel is daar een voorbeeld van”, vertelt François. “De mensen daar dachten meteen proactief mee over activiteiten. Daardoor gaan we in februari op bezoek bij groep zeven en acht van basisscholen ‘t Honk en De Moolhoek om in hun week van de lentekriebels over verliefdheid en wat daarbij komt kijken te praten”, vertelt Maxim. Ook hopen ze vanaf eind dit jaar verzorgingshuizen in de gemeente te bezoeken om met ouderen in gesprek te gaan.

De twee dragen uit dat iedereen mag zijn wie hij, zij of hen is. Ze zijn bereikbaar voor mede-inwoners van de gemeente uit de lhbti-gemeenschap (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgender- en intersekse personen) en bieden hen een luisterend oor en eventueel hulp. “We merken dat er echt behoefte is aan persoonlijk contact en dat mensen vaak niet weten waar ze andere lhbti’ers kunnen ontmoeten of meer informatie kunnen krijgen”, zegt Maxim. Het aantal berichten in hun mailbox stijgt en ze komen uit de hele regio, vertellen Maxim en François. Dat bewijst voor hen de noodzaak van hun vrijwilligerswerk, dat ze naast hun betaalde baan doen. “Het is soms pittig om het te combineren met mijn eigen zaak”, legt François uit. “Gelukkig is er dan wel de ruimte om het even wat rustiger aan te doen.” Ze leren ook steeds beter de taken te verdelen, aldus Maxim. Zo werkt François, zelf religieus opgevoed, mee aan gespreksavonden in kerken in Middelburg en Goes, in samenwerking met Anti Discriminatie Bureau Zeeland en Wijdekerk. Dit is een stichting van een groep christenen die vindt dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn in zijn of haar kerk. “In gesprek met de kerkgemeenschap in Schore kwamen zij erachter dat ze nog niet zijn aangesloten bij Wijdekerk, terwijl ze dachten dat dat al lang geregeld was. Dat zijn mooie ontmoetingen”, vertelt Francois. “En dat mensen alleen al het met gesprek met ons willen aangaan, ook daar doen we het voor.”

Indruk

Het ambassadeurschap maakt diepe indruk op François en Maxim, die er een stukje van hun anonimiteit voor hebben opgegeven. Zo vertelde Maxim transgender te zijn en François homoseksueel. De heftige, persoonlijke verhalen die ze horen, gaan hen aan het hart. “Bijvoorbeeld van een jongen uit Walcheren die in transitie is gegaan. Van zijn ouders moest hij het huis uit als hij daarmee niet stopte”, vertelt Maxim. “Toen we een paar dagen niets van hem hoorden, vroeg ik me de hele tijd af hoe het met hem zou gaan”, zegt François. “Hij woont nu bij familie buiten Zeeland.”

Contact

Dat steeds meer mensen hen weten te vinden, motiveert François en Maxim om door te gaan als ambassadeurs. “Nu we meer ervaring hebben en ons netwerk groeit, kunnen we mensen beter helpen en doorverwijzen. Dat is een heel fijn gevoel.”

Wie in contact wil komen met François en Maxim kan mailen naar [email protected].

Meer uit Reimerswaal

Opa en kleinzoon samen aan het werk in haven

YERSEKE - Bij de opening van de jachthaven viel een bijzondere band binnen het aannemersbedrijf op: de jongste en oudste medewerker zijn familie. Tom Klop, achttien jaar, is sinds vorig jaar actief betrokken bij de werkzaamheden aan de haven, terwijl zijn opa, Teus Klop, ook nog steeds af en toe meedraait bij het bedrijf.

15 uur geleden
Monument in Yerseke eert redders van de Watersnoodramp

YERSEKE - Tijdens de feestelijke opening is ook een bijzonder monument onthuld ter ere van de 313 schippers en redders die tijdens de Watersnoodramp met gevaar voor eigen leven vele mensen wisten te redden. Het monument is een initiatief van Anneke Jumelet-Vette, die met haar boek 'Het water is kwaad' het verhaal van deze helden verzamelde en een blijvende herinnering wilde creëren.

18 uur geleden
Haven Yerseke feestelijk heropend

YERSEKE - Na jaren van plannen, ontwerpen en bouwen is de vernieuwde jachthaven van Yerseke officieel geopend. Op vrijdag 27 juni werd het project feestelijk afgerond en werd de haven geopend vanaf een boot, door wethouder Martien van Overloop en Jan Huijbers van aannemer Van den Herik-Sliedrecht.

20 uur geleden
Column Albert Kort: Op de kleuterschool

De dag dat ik voor het eerst naar school ging, herinner ik me nog als dedag van gisteren. Samen met mijn moeder wandelde ik naar het gebouwtjeaan de Tulpstraat in Goes.Amper een kilometer van ons huis, maar voor een ventje van vier wasdat een hele tippel.Ik was zenuwachtig en het viel mijn moeder zwaar om afscheid te nemenvan haar kind, ook al was dat maar voor een halve dag.Zo bleef ze nog minutenlang voor het raam staan, om te kijkenof ik in het lokaal mijn plaats aan een tafeltje had gevonden.Het eerste jaar kreeg ik les van juffrouw Boonman, een vriendelijk mensbij wie ik me gelijk op mijn gemak voelde. Haar collega, zuster Manja,was echter uit heel ander hout gesneden. Die beschikte over een kortlontje, voor haar kwamen orde en discipline op de eerste plaats, en wienaast de pot pieste hoefde op geen enkel mededogen te rekenen.Ik herinner me nog die ene keer toen ze razend en tierend terugkwam uithet jongenstoilet, waar ze een plasje naast de pot had ontdekt en vanons wilde weten wie dat op zijn geweten had. Omdat een reactie uitbleef,gooide ze het over een andere boeg. Wij werden één voor één uit hetlokaal gehaald en naar de plek des onheils geleid. Toen het mijn beurt was, deed ik het bijna in mijn broek van angst. In het toiletaangekomen, trok ze aan mijn oor en vroeg, met de vinger gericht op hetplasje, of ik 'dat had gedaan'. Onschuldig, maar verlamd door angst gafik maar toe dat ik de dader was.Misschien heeft deze schuldbekentenis me voor verder onheil bespaard. Ikkwam er in elk geval met een lichte straf van af. Er volgde geenpublieke veroordeling, zoals ik wel eens had meegemaakt toen een andereovertreder gedwongen werd zijn schuld te bekennen ten overstaan van dehele klas. Mijn 'zaak' werd, zogezegd, in de doofpot gestopt.Een vervelend incident weliswaar, toch had ik zeker geen hekel aanschool. Thuis was alles natuurlijk leuker. Daar kon je tenslotte vrijwelalles doen waar je zin in had. Zoals op zolder spelen met de velespeelgoedautootjes van Matchbox en Dinky Toys. Of zo maar lekkerravotten in de tuin.

1 dag geleden
Spelletjesmiddag in Bibliotheek Kapelle

KAPELLE - Op woensdag 9 juli 2025 organiseert Bibliotheek Kapelle een leuke bordspellenmiddag voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Tussen 14.00 en 17.00 uur kunnen ze gratis meedoen aan allerlei leuke spellen.

1 dag geleden
Kadernota Reimerswaal: eerst ruimte, straks bezuinigen

REIMERSWAAL - De gemeenteraad van Reimerswaal heeft de Kadernota goedgekeurd voor de komende jaren. In 2026 en 2027 lijkt de gemeente het financieel goed te doen: er blijft dan geld over. Maar vanaf 2028 krijgt Reimerswaal minder geld van de overheid. Dat betekent dat er daarna waarschijnlijk bezuinigd moet worden.

2 dagen geleden
Kadernota Reimerswaal: eerst ruimte, straks bezuinigen

REIMERSWAAL - De gemeenteraad van Reimerswaal heeft de Kadernota goedgekeurd voor de komende jaren. In 2026 en 2027 lijkt de gemeente het financieel goed te doen: er blijft dan geld over. Maar vanaf 2028 krijgt Reimerswaal minder geld van de overheid. Dat betekent dat er daarna waarschijnlijk bezuinigd moet worden.

2 dagen geleden