Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Regenboogambassadeur is nog steeds nodig’

‘Regenboogambassadeur is nog steeds nodig’

KAPELLE - Dinsdag 11 oktober is het Coming Out Dag en onder meer bij het gemeentehuis in Kapelle wordt dan de regenboogvlag gehesen. Een belangrijk moment, vinden Maxim en François, die inmiddels ruim een jaar regenboogambassadeurs zijn van de gemeente Kapelle. Zij zijn op allerlei plaatsen in gesprek over identiteit en genderdiversiteit en hopen dat op 11 oktober ook te doen. “We merken dat de regenboogvlag op steeds meer plaatsen gehesen wordt”, vertellen ze.

Een van die plaatsen in de gemeente Kapelle is bij brede school ‘t Saamdeel. “Positieve gesprekken geven je de energie om door te gaan als regenboogambassadeur en het contact met ‘t Saamdeel is daar een voorbeeld van”, vertelt François. “De mensen daar dachten meteen proactief mee over activiteiten. Daardoor gaan we in februari op bezoek bij groep zeven en acht van basisscholen ‘t Honk en De Moolhoek om in hun week van de lentekriebels over verliefdheid en wat daarbij komt kijken te praten”, vertelt Maxim. Ook hopen ze vanaf eind dit jaar verzorgingshuizen in de gemeente te bezoeken om met ouderen in gesprek te gaan.

De twee dragen uit dat iedereen mag zijn wie hij, zij of hen is. Ze zijn bereikbaar voor mede-inwoners van de gemeente uit de lhbti-gemeenschap (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgender- en intersekse personen) en bieden hen een luisterend oor en eventueel hulp. “We merken dat er echt behoefte is aan persoonlijk contact en dat mensen vaak niet weten waar ze andere lhbti’ers kunnen ontmoeten of meer informatie kunnen krijgen”, zegt Maxim. Het aantal berichten in hun mailbox stijgt en ze komen uit de hele regio, vertellen Maxim en François. Dat bewijst voor hen de noodzaak van hun vrijwilligerswerk, dat ze naast hun betaalde baan doen. “Het is soms pittig om het te combineren met mijn eigen zaak”, legt François uit. “Gelukkig is er dan wel de ruimte om het even wat rustiger aan te doen.” Ze leren ook steeds beter de taken te verdelen, aldus Maxim. Zo werkt François, zelf religieus opgevoed, mee aan gespreksavonden in kerken in Middelburg en Goes, in samenwerking met Anti Discriminatie Bureau Zeeland en Wijdekerk. Dit is een stichting van een groep christenen die vindt dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn in zijn of haar kerk. “In gesprek met de kerkgemeenschap in Schore kwamen zij erachter dat ze nog niet zijn aangesloten bij Wijdekerk, terwijl ze dachten dat dat al lang geregeld was. Dat zijn mooie ontmoetingen”, vertelt Francois. “En dat mensen alleen al het met gesprek met ons willen aangaan, ook daar doen we het voor.”

Indruk

Het ambassadeurschap maakt diepe indruk op François en Maxim, die er een stukje van hun anonimiteit voor hebben opgegeven. Zo vertelde Maxim transgender te zijn en François homoseksueel. De heftige, persoonlijke verhalen die ze horen, gaan hen aan het hart. “Bijvoorbeeld van een jongen uit Walcheren die in transitie is gegaan. Van zijn ouders moest hij het huis uit als hij daarmee niet stopte”, vertelt Maxim. “Toen we een paar dagen niets van hem hoorden, vroeg ik me de hele tijd af hoe het met hem zou gaan”, zegt François. “Hij woont nu bij familie buiten Zeeland.”

Contact

Dat steeds meer mensen hen weten te vinden, motiveert François en Maxim om door te gaan als ambassadeurs. “Nu we meer ervaring hebben en ons netwerk groeit, kunnen we mensen beter helpen en doorverwijzen. Dat is een heel fijn gevoel.”

Wie in contact wil komen met François en Maxim kan mailen naar [email protected].

Meer uit Reimerswaal

Leerlingen ds. G.H. Kerstenschool Yerseke krijgen als eerste kinderboek 'De zee hield het lang geheim'

YERSEKE - Groep 7 van de ds. G.H. Kerstenschool in Yerseke heeft een boeiende ochtend beleefd. Bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke presenteerde Wouter Klootwijk donderdag zijn nieuwe kinderboek 'De zee hield het lang geheim', over een ontdekking in de mosselkweek. Hij vertelde de kinderen over zijn boek, burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal las eruit voor en de klas mocht, na een mossel-masterclass van NIOZ-onderzoeker Johan van de Koppel, een experiment doen in de getijdebakken bij de Oosterschelde. Ook kregen de leerlingen allemaal een exemplaar van het boek cadeau.

10 uur geleden
Koningsdag in Yerseke en Hansweert: dit is er te doen

YERSEKE - Hansweert en Yerseke pakken groots en oranje uit op Koningsdag zaterdag.

16 uur geleden
Vrijdag tweede Oranjeloop in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Na het succes van vorig jaar wordt vrijdag de tweede Oranjeloop Krabbendijke georganiseerd.

1 dag geleden
Jongeren in Krabbendijke bekogelen politie met vuurwerk en eieren

KRABBENDIJKE - Leerlingen in Krabbendijke hebben zich dinsdagmorgen, net voor de meivakantie, misdragen door met vuurwerk en eieren te gooien. 'Er werd een Cobra 6 richting de politie gegooid', laat de politie weten, 'ook besmeurden ze een dienstauto.' 

2 dagen geleden
Drukte bij muziekavond leerlingen Wim Steenbakker in Wemeldinge

WEMELDINGE - Ondanks het slechte weer was het vrijdag volop lente in het Dorpshuis De Wemel in Wemeldinge. Daar kwamen meer dan tweehonderd muziekliefhebbers bijeen om te genieten van diverse optredens van de leerlingen van Wim Steenbakker.

2 dagen geleden
Jan Eversdijk uit Kruiningen verrast met lintje

KRUININGEN - Zaterdagavond is Jan Eversdijk uit Kruiningen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

3 dagen geleden
Motorrijdster komt ten val in Yerseke en moet naar ziekenhuis

YERSEKE - Op de Burenpolderweg in Yerseke is zondagavond een motorrijdster gewond geraakt bij een val. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

3 dagen geleden