Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Regenboogambassadeur is nog steeds nodig’

‘Regenboogambassadeur is nog steeds nodig’

KAPELLE - Dinsdag 11 oktober is het Coming Out Dag en onder meer bij het gemeentehuis in Kapelle wordt dan de regenboogvlag gehesen. Een belangrijk moment, vinden Maxim en François, die inmiddels ruim een jaar regenboogambassadeurs zijn van de gemeente Kapelle. Zij zijn op allerlei plaatsen in gesprek over identiteit en genderdiversiteit en hopen dat op 11 oktober ook te doen. “We merken dat de regenboogvlag op steeds meer plaatsen gehesen wordt”, vertellen ze.

Een van die plaatsen in de gemeente Kapelle is bij brede school ‘t Saamdeel. “Positieve gesprekken geven je de energie om door te gaan als regenboogambassadeur en het contact met ‘t Saamdeel is daar een voorbeeld van”, vertelt François. “De mensen daar dachten meteen proactief mee over activiteiten. Daardoor gaan we in februari op bezoek bij groep zeven en acht van basisscholen ‘t Honk en De Moolhoek om in hun week van de lentekriebels over verliefdheid en wat daarbij komt kijken te praten”, vertelt Maxim. Ook hopen ze vanaf eind dit jaar verzorgingshuizen in de gemeente te bezoeken om met ouderen in gesprek te gaan.

De twee dragen uit dat iedereen mag zijn wie hij, zij of hen is. Ze zijn bereikbaar voor mede-inwoners van de gemeente uit de lhbti-gemeenschap (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgender- en intersekse personen) en bieden hen een luisterend oor en eventueel hulp. “We merken dat er echt behoefte is aan persoonlijk contact en dat mensen vaak niet weten waar ze andere lhbti’ers kunnen ontmoeten of meer informatie kunnen krijgen”, zegt Maxim. Het aantal berichten in hun mailbox stijgt en ze komen uit de hele regio, vertellen Maxim en François. Dat bewijst voor hen de noodzaak van hun vrijwilligerswerk, dat ze naast hun betaalde baan doen. “Het is soms pittig om het te combineren met mijn eigen zaak”, legt François uit. “Gelukkig is er dan wel de ruimte om het even wat rustiger aan te doen.” Ze leren ook steeds beter de taken te verdelen, aldus Maxim. Zo werkt François, zelf religieus opgevoed, mee aan gespreksavonden in kerken in Middelburg en Goes, in samenwerking met Anti Discriminatie Bureau Zeeland en Wijdekerk. Dit is een stichting van een groep christenen die vindt dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn in zijn of haar kerk. “In gesprek met de kerkgemeenschap in Schore kwamen zij erachter dat ze nog niet zijn aangesloten bij Wijdekerk, terwijl ze dachten dat dat al lang geregeld was. Dat zijn mooie ontmoetingen”, vertelt Francois. “En dat mensen alleen al het met gesprek met ons willen aangaan, ook daar doen we het voor.”

Indruk

Het ambassadeurschap maakt diepe indruk op François en Maxim, die er een stukje van hun anonimiteit voor hebben opgegeven. Zo vertelde Maxim transgender te zijn en François homoseksueel. De heftige, persoonlijke verhalen die ze horen, gaan hen aan het hart. “Bijvoorbeeld van een jongen uit Walcheren die in transitie is gegaan. Van zijn ouders moest hij het huis uit als hij daarmee niet stopte”, vertelt Maxim. “Toen we een paar dagen niets van hem hoorden, vroeg ik me de hele tijd af hoe het met hem zou gaan”, zegt François. “Hij woont nu bij familie buiten Zeeland.”

Contact

Dat steeds meer mensen hen weten te vinden, motiveert François en Maxim om door te gaan als ambassadeurs. “Nu we meer ervaring hebben en ons netwerk groeit, kunnen we mensen beter helpen en doorverwijzen. Dat is een heel fijn gevoel.”

Wie in contact wil komen met François en Maxim kan mailen naar [email protected].

Meer uit Reimerswaal

Caravan uitgebrand op camping in Kruiningen

KRUININGEN - Op een camping Den Inkel aan de Polderweg in Kruiningen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een caravan uitgebrand.

7 uur geleden
Wie wil er werken in De Schatkist?

KAPELLE - Om de leden van de speel-o-teek in Kapelle te allen tijde te kunnen voorzien van het nieuwste en leukste speelgoed, zijn er veel handen nodig. Met de drieëndertig vrijwilligers die De Schatkist nu heeft, komen ze maar net toe, dus zijn ze druk op zoek naar nieuwe vrijwilligers. 

22 uur geleden
Winterfestijn op het plein in Hansweert

HANSWEERT - Na alle perikelen rondom corona viert Hansweert 10 en 11 december eindelijk het 50-jarig jubileum van de gemeente Reimerswaal.

3 dagen geleden
Man overleden bij Reeweg Yerseke

YERSEKE - Aan de Reeweg bij Yerseke, in natuurgebied Yerseke Moer, is woensdag een man overleden. 

3 dagen geleden
Al veertig jaar schatten ontdekken in Kapelle

KAPELLE - Veel inwoners van Kapelle die vaak over de Dijkwelseweg rijden zullen er wellicht nog nooit bij stil hebben gestaan dat achter het Fruitteeltmuseum speel-o-teek De Schatkist wekelijks aan honderden gezinnen spellen en speelgoed uitleent. Van puzzels tot buitenspeelgoed, het is er te vinden. 

4 dagen geleden
Fietser gewond bij eenzijdig ongeval in Yerseke

YERSEKE - Een man is maandagavond in Yerseke gewond geraakt nadat hij een eenzijdig ongeval had met zijn fiets. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

4 dagen geleden
Zeeuwen gaan 9,5 procent meer waterschapsbelasting betalen komend jaar

ZEELAND - De belastingtarieven van het waterschap Scheldestromen stijgen volgend jaar met gemiddeld 9,5 procent. Dit is lager dan de eerder verwachtte 11 procent, maar het is nog steeds een ongewoon hoog percentage. 

5 dagen geleden