
'Regels rond 'big tech' en betaalmarkt moeten strenger'
DEN HAAG (ANP) - Grote technologiebedrijven zoals Apple, Google, Facebook en Amazon moeten ervoor zorgen dat hun platform of apparaat geschikt is voor verschillende aanbieders van betaaldiensten. De Europese regels op dat punt moeten worden aangescherpt. Dat vindt de Autoriteit Consument & Markt, die een studie deed naar de bekende 'big tech'-bedrijven in opdracht van het ministerie van Financiën.
De consumentenwaakhond wil dat er bij de grote bedrijven een gelijk speelveld komt voor alle aanbieders van betaaldiensten. Alleen dan blijven de diensten concurreren en innoveren en houden consumenten keuzevrijheid. "Het zou goed zijn dat voordat de markt gedomineerd wordt door één of enkele grote spelers, de Europese regels op dit punt worden aangescherpt", zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep.
De rol van de techreuzen op de betaalmarkt is nu nog beperkt. Toch krijgen de bedrijven een steeds sterkere positie door overnames en samenwerkingen, en bieden ze vaker eigen betaalmogelijkheden. In de winkel komen ook steeds meer mogelijkheden voor contactloos betalen, bijvoorbeeld met smartphones en smartwatches. Die apparaten moeten volgens de ACM de mogelijkheid bieden om meer soorten betaalapps te gebruiken. Ook zouden onlineplatforms bepaalde betaaldiensten niet moeten kunnen weigeren.
'Big tech'-bedrijven die alleen betaaldiensten faciliteren zouden volgens de ACM ook onder de nieuwe Europese regels voor betalingsverkeer, PSD2, moeten vallen. Die bieden meer mogelijkheden voor innovatie en concurrentie. Ook zou een wijziging van de concurrentieregels helpen. Dan kunnen er vooraf voorwaarden worden gesteld aan dominante platforms, bijvoorbeeld dat ze open moeten staan voor verschillende betaaldiensten.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - UnitedHealth Group is dinsdag flink onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse zorgconcern heeft onverwacht topman Andrew Witty vervangen door voormalig topman Stephen Hemsley. UnitedHealth kelderde 17,8 procent.
1 uur geledenMOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google heeft dinsdag de grootste update van zijn besturingssysteem Android in jaren aangekondigd. Android is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld en zit bijvoorbeeld in smartphones van Samsung, Oppo, Xiaomi en de eigen Pixel-smartphones.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich geen zorgen over de onafhankelijkheid van centrale banken in de eurozone. "In het eurogebied voelen we ons helemaal niet onder druk staan, want ik denk dat we van alle centrale banken wereldwijd waarschijnlijk de sterkste wettelijke onafhankelijkheid hebben die mogelijk is", zei hij dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Foreign Bankers' Association (FBA) in Amsterdam.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam sloot dinsdag opnieuw hoger. Beleggers waren wel terughoudender geworden, na de opluchting maandag over de afspraken tussen de Verenigde Staten en China om de importheffingen op elkaars goederen flink te verlagen. Laadpalenmaker Alfen ging fors onderuit bij de kleinere fondsen op het Damrak na tegenvallende resultaten en vooruitzichten. Het bedrijf raakte meer dan een kwart van zijn beurswaarde kwijt.
6 uur geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Softwareconcern Microsoft gaat duizenden banen schrappen, met name in de hogere managementlagen. Volgens een woordvoerder gaat het om minder dan 3 procent van het totale personeelsbestand. Microsoft had eind juni wereldwijd 228.000 medewerkers in dienst.
6 uur geledenRIYADH (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent stelt dat de Europese Unie mogelijk een "collectief actieprobleem" heeft en dat lidstaten niet op één lijn zitten om deals te sluiten. Dat belemmert de handelsbesprekingen die het landenblok voert met de Verenigde Staten. Dit zei Bessent dinsdag.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Russische economie staat er veel slechter voor dan de Russen zelf zeggen, aldus Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie). Onderzoek van het Stockholm Institute of Transition Economics, dat dinsdag is besproken op een vergadering van de EU-ministers van Financiën, wijst dat uit. "Hun analyse benadrukt de onbetrouwbaarheid van Russische statistieken. De Russische economie presteert niet zo goed als de officiële statistieken suggereren", zei Dombrovskis na afloop.
7 uur geleden