
Rederijen kritisch op verklaring over einde fossiele steun
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse rederijen vinden nog veel onduidelijk aan de verklaring over het einde aan staatssteun voor fossiele projecten die de regering op de klimaattop in Glasgow heeft ondertekend. Voorzitter Annet Koster van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KNVR) vraagt zich daarnaast af of de ondertekening zin heeft als buurlanden geen handtekening zetten.
"Er is nog zoveel onduidelijk. Je ziet bij een heleboel punten dat het kabinet de kaders nog moet bepalen", zegt Koster. Ze noemt als voorbeeld de onduidelijkheid over wat precies als fossiel project wordt aangemerkt voor de scheepvaart. "Nu staat er dat het mogelijk blijft om schepen die worden aangedreven door fossiele brandstoffen te steunen, maar het vervoer en de verwerking van fossiele brandstoffen mag niet."
De ondertekening van een verklaring waarin landen beloven geen staatssteun meer te verlenen aan fossiele projecten, heeft in Nederland vooral gevolgen voor de zogeheten exportkredietverzekeringen. Daarmee helpt de overheid bedrijven aan verzekeringen voor grote projecten in het buitenland die niet op de normale manier te verzekeren zijn.
Mondiale sector
Volgens de KNVR dreigt het stopzetten van die hulp het doel te missen nu buurlanden als Duitsland, België en Frankrijk nog niet dezelfde stappen zetten. "De zeescheepvaart is een mondiale sector en als alleen al de landen om ons heen niet meedoen, dan moet je nagaan wat daar het effect van is voor het klimaat", zegt Koster, die benadrukt dat de sector het probleem van klimaatverandering inziet. "Wij reders zijn er heel hard voorstander van dat we samen iets aan de uitstoot doen."
Staatssecretaris Hans Vijlbrief erkende in een Kamerbrief dat het tekenen van de verklaring de concurrentiepositie van Nederland kan schaden. Hij wil dan ook samen met de belanghebbenden praten over behoud van banen en kennis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) droegen exportkredietverzekeringen tussen 2018 en 2020 jaarlijks bij aan gemiddeld net geen 2000 banen.
VNO-NCW en MKB-Nederland, twee belangrijke lobbyclubs voor het Nederlandse bedrijfsleven, zijn ook kritisch over de ondertekening van de verklaring. De werkgeversorganisaties vrezen dat de maatregel zal uitdraaien op "symboolpolitiek met ondertussen negatieve gevolgen voor ons bedrijfsleven". Ze wijzen erop dat de vraag naar energie wereldwijd zal stijgen. Om echt effect te sorteren zouden Nederland en andere ondertekenaars daarom veel werk moeten maken van het opschalen van groene energie.
Meer uit Financieel
AMSTELVEEN (ANP) - KLM verwacht de komende weken meerdere vluchten te moeten annuleren die zouden worden uitgevoerd met een Boeing 787. Volgens een woordvoerster gaat het mogelijk om enkele vluchten per dag, maar de maatschappij kan geen exacte cijfers geven. Dat wordt per dag bekeken.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft nogmaals gezegd dat hij Jerome Powell niet zal ontslaan als voorzitter van de Federal Reserve voordat zijn termijn in mei 2026 afloopt. Tegelijk omschreef hij de centrale bankier als "een complete stijfkop" en herhaalde hij zijn oproep aan de Fed om de rente te verlagen.
5 uur geledenLONDEN (ANP) - Olie- en gasconcern Shell overweegt een overname van branchegenoot BP, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Volgens de bronnen kijkt Shell met adviseurs naar die mogelijke megadeal, maar wacht het bedrijf nog wel op een verdere daling van de beurswaarde van BP voordat het besluit over een mogelijk bod.
8 uur geledenSINGAPORE (ANP/AFP) - Nieuwe Amerikaanse importheffingen op zonnepanelen uit Zuidoost-Azië kunnen volgens experts een kans zijn voor de regio om de eigen energietransitie te versnellen. Vooral voor Chinese fabrikanten die produceren vanuit de regio zijn de vele tarieven slecht nieuws. Daarom denken kenners dat China zal ingrijpen en gaat proberen meer zonnepanelen in Zuidoost-Azië zelf te verkopen.
8 uur geledenMENLO PARK (ANP/AFP) - Meta Platforms blijft zich verzetten tegen een Nigeriaanse miljoenenboete voor schending van lokale dataregels, heeft het socialemediaconcern dit weekend bevestigd. Het bedrijf dreigt naar verluidt zelfs Facebook en Instagram af te sluiten in het meest bevolkte land van Afrika.
11 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BELGA/BLOOMBERG) - China ontkent dat het bedrijven verplicht om data aan autoriteiten door te spelen. Met die boodschap kwam het Aziatische land dit weekend, nadat TikTok vrijdag een forse boete had gekregen in de Europese Unie voor de manier waarop het platform met persoonlijke gegevens omgaat.
12 uur geledenUTRECHT(ANP) - De storing bij de Rabobank is voorbij. Dat meldt een woordvoerder van de bank zaterdagavond. De oorzaak was een technisch probleem.
23 uur geleden