
Reddingsactie na aardbeving Afghanistan afgerond
KABUL (ANP/RTR/AFP) - De reddingsactie na de aardbeving in Afghanistan van woensdag is voltooid, zeggen de lokale autoriteiten. Ze verwachten niet nog meer mensen te vinden. Duizend mensen zijn omgekomen door de natuurramp. Volgens een overheidsmedewerker zijn zeker 10.000 huizen volledig of deels verwoest, in een gebied waar gemiddeld twintig mensen per huishouden wonen. Duizenden mensen zijn gewond geraakt.
De aardbeving vond woensdagochtend plaats in bergachtig gebied in de buurt van de Pakistaanse grens. Het terrein is moeilijk begaanbaar, wat het moeilijk maakte voor de hulpverleners om ter plaatse te komen. Donderdag ging het ook nog regenen, waardoor de wegen glad werden. Het provinciale hoofd van communicatie zegt zelfs dat daardoor overstromingen en aardverschuivingen zijn ontstaan.
Veel mensen die de ramp hebben overleefd, hebben hulp nodig. Volgens Save the Children zijn alleen al 118.000 kinderen geraakt door de aardbeving. Ze zouden geen drinkwater, eten en onderdak meer hebben. Veel waterleidingen zijn kapotgegaan. Ook is communicatie lastig doordat elektriciteitslijnen en zendmasten zijn verwoest.
Tekorten
Het ministerie van Gezondheid van het Taliban-regime zegt dat er een groot tekort aan belangrijke medicijnen en medische voorzieningen is in het gebied. Sinds de Taliban de macht hebben overgenomen in Afghanistan in augustus 2021 is het land getroffen door harde sancties van onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het is daardoor moeilijk om aan medicijnen en voedsel te komen.
Organisaties zoals het Rode Kruis hebben al hulp toegezegd voor de aardbevingsslachtoffers. De vluchtelingentak van de Verenigde Naties zegt ook dat het de hulpprogramma's "volledig heeft gemobiliseerd". De hulp zou onderweg zijn in de vorm van tenten, voedselpakketten en medische hulpmiddelen. Volgens de Afghaanse regering kwam de eerste hulp donderdag uit Iran, Qatar en Pakistan.
Meer uit Buitenland
BEIT LAHIYA (ANP/AFP/DPA) - Honderden Palestijnen hebben in het noorden van Gaza geprotesteerd tegen Hamas en voor een einde aan de oorlog, zeggen ooggetuigen tegen de persbureaus AFP en dpa. Dat soort protesten komt niet vaak voor in het gebied.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse vicepresident J.D. Vance sluit later deze week aan bij een omstreden bezoek aan Groenland. De leiders van Groenland en Denemarken hadden eerder geïrriteerd gereageerd op Amerikaanse plannen om langs te komen. De delegatie was namelijk niet uitgenodigd, en de Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat hij Groenland wil overnemen.
5 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk zijn opnieuw de lijsttrekkers van hun politieke partijen bij de verkiezingen van 25 mei 2025. In Paramaribo hebben dinsdag veertien partijen lijsten ingediend met de 51 kandidaten die kunnen worden gekozen in het parlement.
5 uur geledenKOPENHAGEN (ANP/DPA) - Deense vrouwen die na juli 18 jaar oud worden, kunnen binnenkort opgeroepen worden voor de dienstplicht. Denemarken wordt daarmee na Zweden het tweede EU-land dat de dienstplicht voor vrouwen invoert. De eerste vrouwen beginnen in de loop van 2026 aan hun diensttijd, is bekendgemaakt door minister van Defensie Troels Lund Poulsen.
8 uur geledenTEL AVIV (ANP/AFP) - De Palestijnse filmmaker Hamdan Ballal is weer vrij na zijn arrestatie maandag door het Israëlische leger (IDF) op de bezette Westelijke Jordaanoever. Zijn vrijlating is op sociale media bekendgemaakt door Yuval Abraham en Basel Adra, met wie Ballal de Oscarwinnende documentairefilm No Other Land maakte.
8 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin zegt dat Rusland akkoord gaat met afspraken over het staken van aanvallen op de scheepvaart op de Zwarte Zee, maar dat dan wel eerst westerse sancties tegen het land opgeheven moeten worden. Rusland wil onder meer af van beperkingen voor de export van kunstmest en landbouwproducten. De Verenigde Staten hebben beloofd om zich daarvoor in te spannen.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA ontkent dat er een fout is gemaakt toen een journalist werd toegevoegd aan een groepschat over een militaire operatie tegen de Jemenitische Houthi's. In de Verenigde Staten is veel ophef ontstaan over het informatielek.
8 uur geleden