Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

DEN BOSCH (ANP) - Recycling levert steeds minder op. Nederlandse recyclebedrijven raken hun hergebruikte plastic niet kwijt. Nieuwe regels uit Europa komen mogelijk te laat, waarschuwt de Vereniging Afvalbedrijven (VA) in het vrijdag gepubliceerde jaarbericht.

Het scheiden van afval komt steeds beter van de grond, stelt VA-voorzitter Boris van der Ham. Maar recyclen lukt alleen als de gerecyclede grondstoffen ook worden gebruikt. En in Nederland vervaardigd hergebruikt plastic is steeds minder in trek. "Materialen uit Azië of Amerika zijn veel goedkoper dan onze eigen gerecyclede grondstoffen. Recyclingactiviteiten lonen daarom vaak niet meer."

Nieuwe Europese regels die producenten verplichten meer hergebruikt plastic te verwerken, komen mogelijk te laat, volgens Van der Ham. "We moeten oppassen dat de recyclingindustrie niet voor die tijd al kopje-onder gaat".

Koploperspositie

Eerder dit jaar ging Umincorp failliet, een Rotterdams bedrijf dat plastic uit het huisvuil van de grote steden haalde. Als de omstandigheden niet verbeteren verwacht de branchevereniging dat meer bedrijven zullen volgen. Dan zal het meeste plastic afval weer gewoon in de verbrandingsovens verdwijnen. "Dat is slecht nieuws voor de circulaire economie en voor de werkgelegenheid", zegt Van der Ham. "De recyclingindustrie is cruciaal voor de circulaire economie."

Ook de recycling van bouw- en sloopafval, textiel, luiers, papier, glas, gft en gevaarlijke stoffen verloopt moeizaam door de hoge kosten die ermee gemoeid zijn, stelt een woordvoerder van de branchevereniging. "We zetten alles op alles om de circulaire doelstellingen te halen. Maar het moet haalbaar en betaalbaar zijn. De techniek is er. Om onze koploperspositie niet te verliezen, is het noodzakelijk dat de overheid doelen stelt en kiest voor doelgerichte economische prikkels."

Meer uit Financieel

Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

9 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

10 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

11 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

13 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

14 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

14 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

14 uur geleden