Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recordniveau Duitse export in 2022 ondanks daling in december

Recordniveau Duitse export in 2022 ondanks daling in december

WIESBADEN (ANP/DPA/RTR) - Duitse bedrijven hebben vorig jaar voor een recordbedrag aan goederen geëxporteerd ondanks de verslechterde economische omstandigheden in de laatste maanden van 2022. De totale waarde van de Duitse goederen die in 2022 werden uitgevoerd naar het buitenland bedroeg dik 1500 miljard euro, maakte het Duitse statistiekbureau Destatis bekend. Dat was ruim 14 procent meer dan het vorige record van iets minder dan 1400 miljard euro in 2021.

Het jaar eindigde wel zwak voor de Duitse buitenlandse handel. In december daalde de export namelijk met 6,3 procent en de import nam af met 6,1 procent. Zo zwakten de verkopen in belangrijke afzetmarkten zoals de Verenigde Staten en China af.

De exportgroei over het hele jaar is echter mede te verklaren door de forse prijsstijgingen van de afgelopen maanden. Deze stuwden de waarde van zowel de uitvoer als de invoer. De effecten kunnen niet precies worden gekwantificeerd, aangezien het statistiekbureau geen voor prijzen gecorrigeerde gegevens over de buitenlandse handel verzamelt.

De invoer van de belangrijke handelspartner van Nederland steeg nog sterker dan de uitvoer. Dat komt door de hoge energieprijzen in 2022 als gevolg van de oorlog in Oekraïne en het feit dat de grootste economie van Europa sterk afhankelijk is van de import van energie. De invoer lag met 1488 miljard euro ruim 24 procent boven het niveau van 2021. Het handelsoverschot van Duitsland, het verschil tussen de export en import, nam daarmee voor het vijfde jaar op rij af.

Meer uit Financieel

Nederlandse bedrijven weer naar EK na boycot WK in Qatar

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven zijn dit jaar weer volop aanwezig bij het EK in Duitsland. Na de beslissing in 2022 om het WK in Qatar te laten schieten, reizen vaste KNVB-sponsors als ING en Albert Heijn dit jaar weer met zakelijke relaties af naar de wedstrijden van Oranje.

12 minuten geleden
Hypotheek met kortere rentevaste periode wint aan populariteit

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal aanvragen voor een hypotheek met een relatief korte rentevaste periode is in de eerste vijf maanden van dit jaar flink gestegen. Dat constateert De Hypotheker. Tegelijkertijd merkt de hypotheekadviseur dat het aantal hypotheekaanvragen met een langere rentevaste periode afneemt. De Hypotheker verwacht dat deze ontwikkeling zal doorzetten, omdat de hypotheekrentes licht zullen blijven dalen.

6 uur geleden
Nike mag schoenen in Europa geen 'footware' noemen na uitspraak

LUXEMBURG (ANP/BLOOMBERG) - Nike mag zijn sportschoenen in Europa geen 'footware' noemen. Nike had een aanvraag gedaan om dat woord als handelsmerk te laten registeren. Concurrent Puma had daartegen een zaak aangespannen en kreeg van het Gerecht van de Europese Unie gelijk.

7 uur geleden
Wisselend beeld op Wall Street na rentebesluit Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag wisselend geëindigd. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve, die het rentetarief in de Verenigde Staten opnieuw ongewijzigd liet. Uit de verklaring van de Amerikaanse centrale bank kwam onder meer naar voren dat de Fed voor dit jaar één renteverlaging voorziet en vier voor volgend jaar.

7 uur geleden
SpaceX en topman Musk aangeklaagd door klokkenluiders om seksisme

LOS ANGELES (ANP/RTR) - SpaceX en zijn topman Elon Musk zijn aangeklaagd door acht ex-medewerkers van het ruimtevaartbedrijf. Zij zijn naar eigen zeggen ontslagen nadat zij hun zorgen hadden geuit over vermeende seksuele intimidatie en discriminatie van vrouwen. In de aanklacht staat dat Musk met zijn gedrag een "alomtegenwoordige seksistische cultuur" bevorderde bij SpaceX.

9 uur geleden
Federal Reserve laat rente in de VS opnieuw ongewijzigd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw onveranderd gelaten, in lijn met de verwachtingen op de financiële markten. Het rentetarief in de Verenigde Staten blijft daarmee staan tussen de 5,25 en 5,50 procent, nog altijd het hoogste niveau sinds 2001.

10 uur geleden
ACM mist middelen om te handhaven op postmarkt, zegt bestuurslid

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het lastig om in de gaten te houden of PostNL wel goed de post bezorgt. De toezichthouder zegt signalen te ontvangen over de slechte kwaliteit bij aangetekende post. Ook zijn er klachten dat postbezorgers van PostNL niet de verplichte vijf dagen per week langskomen. Maar goede middelen om een goede postbezorging af te dwingen, heeft de ACM volgens bestuurslid Manon Leijten niet.

10 uur geleden