Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recordniveau Duitse export in 2022 ondanks daling in december

Recordniveau Duitse export in 2022 ondanks daling in december

WIESBADEN (ANP/DPA/RTR) - Duitse bedrijven hebben vorig jaar voor een recordbedrag aan goederen geëxporteerd ondanks de verslechterde economische omstandigheden in de laatste maanden van 2022. De totale waarde van de Duitse goederen die in 2022 werden uitgevoerd naar het buitenland bedroeg dik 1500 miljard euro, maakte het Duitse statistiekbureau Destatis bekend. Dat was ruim 14 procent meer dan het vorige record van iets minder dan 1400 miljard euro in 2021.

Het jaar eindigde wel zwak voor de Duitse buitenlandse handel. In december daalde de export namelijk met 6,3 procent en de import nam af met 6,1 procent. Zo zwakten de verkopen in belangrijke afzetmarkten zoals de Verenigde Staten en China af.

De exportgroei over het hele jaar is echter mede te verklaren door de forse prijsstijgingen van de afgelopen maanden. Deze stuwden de waarde van zowel de uitvoer als de invoer. De effecten kunnen niet precies worden gekwantificeerd, aangezien het statistiekbureau geen voor prijzen gecorrigeerde gegevens over de buitenlandse handel verzamelt.

De invoer van de belangrijke handelspartner van Nederland steeg nog sterker dan de uitvoer. Dat komt door de hoge energieprijzen in 2022 als gevolg van de oorlog in Oekraïne en het feit dat de grootste economie van Europa sterk afhankelijk is van de import van energie. De invoer lag met 1488 miljard euro ruim 24 procent boven het niveau van 2021. Het handelsoverschot van Duitsland, het verschil tussen de export en import, nam daarmee voor het vijfde jaar op rij af.

Meer uit Financieel

Wall Street sluit flink lager na renteverhoging Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager gesloten nadat de Federal Reserve de rente opnieuw had opgevoerd om de hoge inflatie te bestrijden. Vanwege de recente onrust in de bankensector had Wall Street voorzichtige hoop op een pauze van de Fed bij het verder opkrikken van de rente. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, Fed-baas Jerome Powell stelde in een persconferentie na afloop van het rentebesluit dat er mogelijk later nog meer renteverhogingen komen.

1 uur geleden
Banensite Indeed schrapt 2200 banen, impact Nederland onduidelijk

AUSTIN (ANP) - De zoekmachine voor vacatures Indeed gaat 2200 banen schrappen, heeft topman Chris Hyams in een bericht aan het personeel meegedeeld. Dat staat gelijk aan ongeveer 15 procent van alle werknemers. Volgens Indeed koelt de arbeidsmarkt in onder andere de Verenigde Staten sterk af na de sterke stijging van het aantal vacatures van vlak na de coronacrisis, toen de economie zich krachtig herstelde. Het Amerikaanse bedrijf moet daarom zelf nu ook stevig inkrimpen.

3 uur geleden
Topman TikTok: nog nooit Amerikaanse gegevens gedeeld met Peking

WASHINGTON (ANP) - Filmpjesapp TikTok heeft nog nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, of een verzoek ontvangen om deze te delen. Het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren als dat ooit zou gebeuren, zal TikTok-topman Shou Zi Chew donderdag verklaren voor een commissie van het Amerikaanse Congres.

4 uur geleden
Microsoft-dochterbedrijf verklapt met AI manieren om te coderen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Het platform voor softwareontwikkelaars GitHub verklapt binnenkort met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hoe mensen het best bepaalde coderingsopdrachten kunnen uitvoeren. Daarvoor gebruikt het dochterbedrijf van Microsoft technologie van OpenAI, het bedrijf dat de afgelopen maanden veel aandacht kreeg voor zijn programma's ChatGPT en Dall-E.

4 uur geleden
Kaag wil voor besluit over Volksbank opties met Kamer bespreken

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) wil de Tweede Kamer laten meepraten over de toekomst van de Volksbank, voordat zij met een besluit komt. Gezien het grote belang van het onderwerp voor de maatschappij en het bankenlandschap mikt zij op een "breed draagvlak" voor de richting die zij kiest.

4 uur geleden
Fed verhoogt rente VS weer ondanks onrust bankensector

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week laten de beleidsmakers bij de Fed in Washington zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

4 uur geleden
ING en ABN AMRO geven eerdere winsten prijs op gemengd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een gemengd beeld geëindigd. De banken ING en ABN AMRO gaven veel van hun eerdere winsten op de dag prijs. Beleggers kijken nu vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve in de Verenigde Staten dat later op de dag bekend wordt.

5 uur geleden