
Recordniveau Duitse export in 2022 ondanks daling in december
WIESBADEN (ANP/DPA/RTR) - Duitse bedrijven hebben vorig jaar voor een recordbedrag aan goederen geëxporteerd ondanks de verslechterde economische omstandigheden in de laatste maanden van 2022. De totale waarde van de Duitse goederen die in 2022 werden uitgevoerd naar het buitenland bedroeg dik 1500 miljard euro, maakte het Duitse statistiekbureau Destatis bekend. Dat was ruim 14 procent meer dan het vorige record van iets minder dan 1400 miljard euro in 2021.
Het jaar eindigde wel zwak voor de Duitse buitenlandse handel. In december daalde de export namelijk met 6,3 procent en de import nam af met 6,1 procent. Zo zwakten de verkopen in belangrijke afzetmarkten zoals de Verenigde Staten en China af.
De exportgroei over het hele jaar is echter mede te verklaren door de forse prijsstijgingen van de afgelopen maanden. Deze stuwden de waarde van zowel de uitvoer als de invoer. De effecten kunnen niet precies worden gekwantificeerd, aangezien het statistiekbureau geen voor prijzen gecorrigeerde gegevens over de buitenlandse handel verzamelt.
De invoer van de belangrijke handelspartner van Nederland steeg nog sterker dan de uitvoer. Dat komt door de hoge energieprijzen in 2022 als gevolg van de oorlog in Oekraïne en het feit dat de grootste economie van Europa sterk afhankelijk is van de import van energie. De invoer lag met 1488 miljard euro ruim 24 procent boven het niveau van 2021. Het handelsoverschot van Duitsland, het verschil tussen de export en import, nam daarmee voor het vijfde jaar op rij af.
Meer uit Financieel
DUBAI (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman hebben dinsdag een belangrijke economische samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Volgens de president, die deze week een bezoek brengt aan het Midden-Oosten, gaat Saudi-Arabië 600 miljard dollar (531 miljard euro) investeren in de Verenigde Staten.
11 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York waren dinsdag verdeeld. Beleggers deden het rustig aan na de sterke opmars maandag, die volgde op de doorbraak in het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen besloten na goede gesprekken hun importheffingen voor de komende drie maanden flink te verlagen. De zorgen over een grote handelsoorlog tussen China en de VS namen daardoor af.
56 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - Hoewel veel economen in de afgelopen maanden waarschuwden dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie in de Verenigde Staten zouden opjagen, blijkt dit niet uit de nieuwste cijfers van het Amerikaanse statistiekbureau. De consumentenprijzen in de grootste economie ter wereld zijn in april met 2,3 procent gestegen. Dat was minder dan marktkenners hadden verwacht en wijst op beperkte inflatiedruk.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - FNV heeft dinsdag een nieuw tijdelijk bestuur aangesteld, nadat het vorige interim-bestuur afgelopen weekend was weggestuurd door het Ledenparlement. Dick Koerselman wordt de tijdelijke voorzitter van de grootste vakbond van Nederland. De belangrijkste opdracht voor het nieuwe bestuur is om het verkiezingsproces voor een nieuw bestuur te hervatten, meldt de bond.
1 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Beers, een van de grootste diamantbedrijven ter wereld, heeft de afgelopen maanden in het geheim afgeprijsde ruwe diamanten verkocht aan een selecte groep afnemers. Daarmee probeert het bedrijf zijn voorraden af te bouwen, zonder openlijk de prijzen te verlagen, zeggen betrokkenen tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om een zeer ongebruikelijke stap die de spanningen binnen een sector die al in crisis verkeert, verder aanwakkert.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met het verhogen van de postzegelprijs kan PostNL het verlies van zijn postdivisie slechts beperken. Juist een aanpassing van de Postwet is nodig om post "toegankelijk en betrouwbaar" te houden. Dat zegt directeur Maurice Unck van de posttak van PostNL. "We zitten klem in wat de Postwet ons voorschrijft."
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL verhoogt de prijs van een postzegel vanaf 1 juli met 10 cent tot 1,31 euro. Dat is de sterkste prijsstijging sinds 2014. Volgens het bedrijf kost postbezorging inmiddels meer dan het oplevert. Ook andere prijzen gaan omhoog: het versturen van post naar het buitenland wordt duurder, evenals het versturen van aangetekende brieven en pakketten.
3 uur geleden