
Recordgroei industrie eurozone ondanks toeleveringsproblemen
LONDEN (ANP) - De bedrijvigheid van de industrie in de eurozone heeft in juni de sterkste groei ooit laten zien. Dat zegt de Britse marktonderzoeker Markit. Wel blijft de industrie kampen met tekorten in de toeleveringsketen van grondstoffen en onderdelen. Ook zijn er vertragingen bij de aanvoer van materialen door een gebrek aan zeecontainers en vertragingen bij zeehavens.
Volgens Markit steeg de inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid meet naar het hoogste niveau sinds de metingen bijna 24 jaar geleden begonnen. Daarmee werd voor de vierde maand op rij een nieuw recordniveau aangetikt. De industrie profiteert volop van het sterke economische herstel van de coronacrisis en de versoepeling van de coronamaatregelen, waardoor de vraag naar goederen fors toeneemt. Het gaat dan met name om investeringsgoederen zoals fabrieksmachines en transportmiddelen zoals vrachtwagens. Ook de export is erg sterk.
Maar fabrikanten hebben moeite om aan die sterke vraag te voldoen. Daardoor lopen de achterstanden bij leveringen op. Daar komen dus de problemen bij de toelevering van materialen bovenop, waardoor bedrijven nog meer interen op bestaande voorraden. Deze tekorten jagen de inkoopprijzen voor producenten aan, omdat zij bereid zijn meer te betalen om maar aan voldoende voorraden te komen.
Werkgelegenheid neemt toe
Vanwege de sterk stijgende productie en ordergroei nemen fabrikanten meer personeel in dienst. Volgens Markit neemt de werkgelegenheid in de industrie van de eurozone in het sterkste tempo ooit gemeten toe. Vooral in Nederland en Oostenrijk gaat het hard, zegt de marktonderzoeker.
Overigens verwacht Markit dat de problemen in de toelevering de komende tijd zullen gaan verminderen. Het bureau denkt dat de verstoringen in de zeevaart zullen gaan wegebben, nu het inhaaleffect van de crisis aan het afzwakken is. Verder hebben veel bedrijven de afgelopen tijd veiligheidsvoorraden aangelegd, waardoor vraag en aanbod werden verstoord. Ook dit effect zal gaan verminderen. Tenslotte kunnen bedrijven door het aannemen van extra personeel en de investeringen in machines hun productie gaan opvoeren in sectoren die moeite hebben om aan de vraag te voldoen. Dat zal helpen met het terugdringen van tekorten en lange levertijden en zorgen voor minder sterk stijgende prijzen.
Meer uit Financieel
OSLO (ANP/RTR) - De grote rederij A.P. Møller-Maersk blijft door de Straat van Hormuz varen, na de Amerikaanse aanvallen op Iraanse nucleaire installaties in de nacht van zaterdag op zondag. De Deense containervervoerder zegt wel klaar te zijn om dit te heroverwegen op basis van de beschikbare informatie.
5 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Handelaren maken zich op voor stijgende olieprijzen en meer volatiliteit na de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire installaties. Dat zou volgen op een toch al turbulente week op de oliemarkt.
7 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische luchtruim gaat zondag open van 13.00 uur tot 19.00 uur Nederlandse tijd. Dat meldt de Israëlische luchthavenautoriteit. De belangrijkste luchthaven van het land heropent alleen voor de "landing van reddingsvluchten".
9 uur geledenHILVERSUM (ANP) - KLM is "zeer alert" en doet "geen enkele concessie" aan de veiligheid. Dat zegt topvrouw Marjan Rintel van de luchtvaartmaatschappij zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag na de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. KLM heeft naar eigen zeggen frequent contact met verschillende ministeries, zoals Defensie en Binnenlandse Zaken, om informatie uit te wisselen en te kijken wat er wel en niet kan.
9 uur geledenTEL AVIV (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Op de Israëlische aandelenbeurs in Tel Aviv waren zondag aanzienlijke koerswinsten te zien, na de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire installaties. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, ging 1,2 procent omhoog. Onder meer banken hoorden bij de stijgers.
10 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Luchtvaartmaatschappijen blijven zondag grote delen van het Midden-Oosten vermijden na de Amerikaanse aanvallen op Iraanse nucleaire installaties. Dat blijkt uit gegevens van luchtvaartmonitor FlightRadar24.
11 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappijen vliegen veel meer door het luchtruim van Afghanistan omdat door het conflict tussen Israël en Iran grote delen van het Midden-Oosten zijn gesloten voor vliegverkeer en alternatieve routes worden gekozen. Volgens luchtvaartmonitor Flightradar24 is er sinds het uitbreken van het conflict vorige week vrijdag een zeer sterke stijging van het aantal vluchten boven Afghanistan te zien.
1 dag geleden