Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recordaantal studenten ingeschreven bij universiteiten

Recordaantal studenten ingeschreven bij universiteiten

AMSTERDAM (ANP) - Een recordaantal van 340.700 bachelor- en masterstudenten staat dit collegejaar ingeschreven bij een universiteit. Dat is een groei van 4 procent ten opzichte van het vorige collegejaar, meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU) op basis van de voorlopige inschrijfcijfers voor het collegejaar 2021-2022. De toename komt voor een belangrijk deel door een verdere toestroom van studenten uit het buitenland.

Van de 340.000 ingeschreven studenten is het aandeel internationale studenten bijna 80.000, ofwel 23 procent. VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg waarschuwt dat de kwaliteit van het onderwijs nog meer onder druk komt te staan door de aanhoudende studentengroei. Ook zorgt het voor een grotere druk op de medewerkers van universiteiten.

"Internationalisering draagt bij aan de kwaliteit van onderwijs. Maar er zit een limiet aan de mogelijkheden van onze universiteiten om de almaar toenemende instroom van internationale studenten op te vangen en ons onderwijs van hoge kwaliteit te bieden", zegt Duisenberg. De VSNU vraagt volgens hem al sinds 2018 om mogelijkheden voor opleidingen "om de instroom beheersbaar te kunnen maken."

Het toenemend aantal studenten heeft ook "grote financiële gevolgen" voor universiteiten. Dat komt doordat de rijksbijdrage per student niet gelijk opgaat met de groei. "Integendeel, zelfs krimpt. Sinds 2000 is het aantal studenten verdubbeld maar de rijksbijdrage per student is met 25 procent gedaald en blijft ook met deze groei dalen", aldus de voorman van de universiteitenvereniging.

Meer uit Binnenland

Nog 36 mensen vast na tegendemonstratie Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van de 73 mensen die maandag zijn aangehouden bij een tegendemonstratie bij een pro-Israëlactie in Amsterdam, zitten er dinsdag rond het middaguur nog 36 vast. Dat meldt een politiewoordvoerster.

12 minuten geleden
Rijlessen mogelijk honderden euro's duurder door meer examens

DEN HAAG (ANP) - Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

1 uur geleden
OVV nog bezig met verkennend onderzoek naar ingestorte garage

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat mogelijk opnieuw langs bij de deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, meldt een woordvoerster. Maandag waren drie onderzoekers al ter plaatse voor verkennende observaties, maar hoelang het nog duurt voor de raad een besluit neemt over een formeel onderzoek is onduidelijk.

1 uur geleden
FlixBus ziet veel vraag naar busreizen richting EK voetbal

MÜNCHEN (ANP) - Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

1 uur geleden
OM eist 5 jaar cel en tbs tegen verdachte verkrachting Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar wegens verkrachting vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 51-jarige Ingmar S. Volgens de aanklaagster staat vast dat de man zich in de zomer van 2022 heeft vergrepen aan een vriendin in Alkmaar, met wie hij een seksuele relatie onderhield.

1 uur geleden
EK-wedstrijden van Nederlands elftal te zien bij Pathé

AMSTERDAM (ANP) - De wedstrijden die het Nederlands elftal gaat spelen op het EK zijn bij Pathé te bekijken, maakte de bioscoopketen dinsdag bekend.

1 uur geleden
Vrouw overleden na aanrijding taxibusje en scooter in Urk

URK (ANP) - Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

3 uur geleden