
Record aan steenkool verstookt door groeiend stroomverbruik
PARIJS (ANP) - Het wereldwijde gebruik van steenkool voor het opwekken van elektriciteit is dit jaar gestegen naar een record van 8,77 miljard ton. Bijna een derde daarvan werd verbrand in Chinese energiecentrales, staat in een rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
Volgens de onderzoekers blijft de vraag naar steenkool de komende jaren op het huidige hoge niveau of komt daar zelfs boven. China heeft dit jaar wel meer kerncentrales gebouwd en haalt meer stroom uit windmolens en zonneparken. "Dit zou de toename van het steenkoolverbruik tot 2027 moeten beperken", aldus het rapport.
Aan deze verwachting zijn enkele belangrijke onzekerheden verbonden, aangezien de opwekking van hernieuwbare energie sterk afhangt van de weersomstandigheden. "Hierdoor kan de vraag naar steenkool in China in 2027 140 miljoen ton hoger of lager uitvallen dan voorspeld", merken de onderzoekers van de denktank in Parijs op.
Energietransitie
In veel landen groeit het elektriciteitsgebruik snel door de energietransitie. Steeds vaker wordt stroom ingezet voor toepassingen zoals elektrische auto's, het verwarmen van woningen en het laten draaien van stroomintensieve datacenters.
Om klimaatneutraal te zijn in 2050 en de opwarming van de aarde volgens het Klimaatakkoord van Parijs te beperken, moet het kolengebruik in dit decennium drastisch afnemen. Dat dit gaat gebeuren, lijkt onwaarschijnlijk. Steenkool, de fossiele brandstof die de meeste CO2-uitstoot veroorzaakt, blijft volgens het IEA wereldwijd een dominante energiebron.
Toenemende vraag
Hoewel het kolenverbruik in Europa en de Verenigde Staten sterk is gedaald, wordt dit tenietgedaan door de toenemende vraag in India en China. Dit benadrukt hoe belangrijk opkomende economieën, met hun groeiende behoefte aan goedkope energie, zijn in de strijd tegen klimaatverandering. In India werd dit jaar 6 procent meer vervuilende steenkool verstookt, in Europa en de VS daalde dit juist met respectievelijk 12 en 5 procent.
Het IEA voorspelt al minstens vijf jaar dat de vraag naar kolen zou afvlakken, maar moest deze schattingen telkens bijstellen. De vraag naar kolen dit jaar lag ongeveer 9 procent hoger dan een paar jaar geleden werd voorspeld.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
14 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
14 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
15 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
16 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
16 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
17 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
19 uur geleden