Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reclame Code Commissie: veel klachten over spotje Gezond verstand

Reclame Code Commissie: veel klachten over spotje Gezond verstand

DEN HAAG (ANP) - De Reclame Code Commissie (RCC) heeft in een paar uur tijd al vele tientallen klachten ontvangen over een spotje voor het blad Gezond verstand. De commercial voor het blad, waarin omstreden theorieën over de coronapandemie en het klimaat worden gedeeld, is vanaf woensdagochtend te horen op NPO Radio 1.

"Dit zijn opvallend veel klachten in zeer korte tijd", bevestigt de woordvoerster van de RCC. "Normaal ontvangen we er zo’n zestig per dag". Het secretariaat gaat de klachten in behandeling nemen en kijkt of er een procedure wordt gestart. "Bij meerdere gelijkluidende klachten over één onderwerp wordt de meest representatieve gekozen en gaan we daarmee aan de slag. De andere klagers liften dan mee op die procedure."

Deze klachtenprocedure duurt over het algemeen enkele weken. "Het is vergelijkbaar met een gerechtelijk traject", legt de zegsvrouw uit. "We plegen uitgebreid hoor en wederhoor; een adverteerder mag zich altijd verweren. We gaan bij een oordeel niet over één nacht ijs."

STER

In theorie kan een bepaalde klacht overigens met spoed worden behandeld, maar dat gebeurt zelden. "Dit zou kunnen als er grote maatschappelijke onrust is over een bepaald spotje of als de hoeveelheid klachten aanleiding geeft tot een snellere behandeling. Het is aan de voorzitter van de commissie om dit te beoordelen."

De Stichting Ether Reclame (STER) laat weten geen reden te zien om de spotjes van de zender te weren. Op sociale media ontstond veel ophef over de commercials die te horen waren in de reclametijd van een serieus nieuwsprogramma. "Als er zaken in een spotje langskomen die wettelijk verboden zijn, dan kunnen wij iets weigeren. Maar het is niet aan de STER om te oordelen over twijfelgevallen. Daarvoor hebben we de Reclame Code Commissie", stelt directeur Frank Volmer van de STER.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden