Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter: Staat hoeft geen strenger klimaatbeleid te eisen van KLM

Rechter: Staat hoeft geen strenger klimaatbeleid te eisen van KLM

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is niet verplicht strengere klimaatvoorwaarden te verbinden aan de financiële steun voor KLM. De rechtbank in Den Haag heeft alle eisen die Greenpeace daarover had gesteld afgewezen. De milieuorganisatie hoopte via een kort geding voor elkaar te krijgen dat de overheid in ruil voor de miljardenhulp zou vragen om een sterkere afname van de CO2-uitstoot die de luchtvaartmaatschappij veroorzaakt.

Volgens Greenpeace is de overheid hiertoe verplicht, omdat ze alles in het werk moet stellen om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Door de noodleningen en -garanties aan KLM krijgt de overheid nu de kans om eisen te stellen "op een presenteerblaadje aangereikt", betoogden de advocaten van de milieuorganisatie tijdens de behandeling van de zaak. Ze noemden het een kans die de Staat niet mag laten liggen. De rechtbank oordeelt echter dat deze redenering niet opgaat.

De internationale klimaatverdragen waar Greenpeace zich op beroept "hebben geen betrekking op de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van de internationale luchtvaart", aldus de rechter. Afspraken daarover worden gemaakt door de VN-organisatie voor de burgerluchtvaart. "De emissiereductie die Greenpeace verlangt, gaat verder dan de in internationaal verband afgesproken doelstellingen."

Duurzaamheidseisen

De rechtbank toont wel enig begrip voor de ontevredenheid van de milieuorganisatie. "Dat Greenpeace kritisch is over de doelen die tot op heden in internationaal verband zijn gesteld valt te begrijpen." Het is echter niet aan de voorzieningenrechter om dit soort maatregelen te treffen.

Het kabinet heeft overigens wel degelijk duurzaamheidseisen gesteld aan de steun ter waarde van 3,4 miljard euro. Zo moet KLM meer biobrandstof gaan gebruiken en moet het de CO2-uitstoot per passagier per kilometer in 2030 hebben gehalveerd. De eisen van de overheid gaan Greenpeace niet ver genoeg, maar de rechtbank merkt op dat de Staat op sommige punten verder gaat dan de afspraken die internationaal zijn gemaakt over verduurzaming van de luchtvaart.

Urgenda-arrest

Het beroep dat Greenpeace deed op het zogeheten Urgenda-arrest van de Hoge Raad faalt ook. Het hoogste rechtscollege van het land bepaalde vorig jaar dat de Staat meer moest doen om de CO2-uitstoot te doen verminderen en zo gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. In de zaak over KLM doet dat er niet toe "omdat de veroordeling van de Staat in dat arrest alleen de uitstoot van broeikasgassen in Nederland betreft", oordeelt de Haagse rechtbank.

Greenpeace reageert teleurgesteld, maar zegt de uitspraak te respecteren. "Deze uitspraak motiveert ons om dubbel zo hard actie te blijven voeren", zegt klimaat- en energiewoordvoerster Dewi Zloch. Ze noemt het "onvermijdelijk dat ook de luchtvaartindustrie moet verduurzamen".

Meer uit Binnenland

Brand Amersfoort dreigt over te slaan naar hoofdkantoor Babboe

AMERSFOORT (ANP) - Een brand in Amersfoort die dinsdagochtend begon, dreigt over te slaan naar het naastgelegen hoofdkantoor van bakfietsenproducent Babboe. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt dat de brandweer dit uit alle macht probeert te voorkomen.

3 minuten geleden
Aantal mensen in Ter Apel al een paar dagen boven de 2200

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben in de nacht van maandag op dinsdag 2245 mensen overnacht, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De afgelopen nachten verbleven meer dan 2200 mensen in het aanmeldcentrum, hoewel er een maximumaantal geldt van 2000. Maandag meldde het COA een bezetting van 2219 mensen, de nacht ervoor ging het om 2206 mensen.

8 minuten geleden
Afsluitdijk (A7) dicht door ongeluk met vrachtwagen

DEN OEVER (ANP) - De Afsluitdijk (A7) is dinsdag in beide richtingen dicht, meldt de ANWB rond het middaguur. De afsluiting is het gevolg van een aanrijding tussen een tankwagen en een personenauto in de buurt van de Stevinsluizen bij Den Oever. Daarbij is een man om het leven gekomen, laat de politie weten.

27 minuten geleden
OM eist celstraf tegen frauderende pakketbezorger

LEEUWARDEN (ANP) - Tegen de 27-jarige Miranda W. uit het Friese Sint Jacobiparochie heeft het Openbaar Ministerie dinsdag 36 maanden cel geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor verduistering in haar dienstbetrekking als pakketbezorger van DHL en een koeriersdienst die werkte voor PostNL.

39 minuten geleden
Vluchten KLM uitgeweken en geannuleerd door storing

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft maandagavond vier vluchten laten uitwijken naar het buitenland in verband met de storing in het Nederlandse luchtverkeersleidingssysteem. Twee vluchten gingen naar Brussel, een naar Luik en een naar Parijs, aldus KLM.

49 minuten geleden
Platform haalt stuk over cultuur TU Delft onder druk offline

DELFT (ANP) - Delta, het journalistieke platform van de TU Delft, zegt onder juridische druk een artikel van de eigen site te hebben verwijderd. Het gaat om een verhaal onder de kop 'Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers I&IC en vertrouwensbreuk met rector'.

1 uur geleden
Wind afgenomen, geen waarschuwing meer van kracht

DE BILT (ANP) - Er geldt geen waarschuwing meer voor de kustgebieden van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Die gebieden hadden dinsdagochtend nog te maken met zware windstoten, maar kort voor 10.00 uur meldde het KNMI dat er geen waarschuwingen meer van kracht zijn.

2 uur geleden