
Rechter: Staat hoeft geen strenger klimaatbeleid te eisen van KLM
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is niet verplicht strengere klimaatvoorwaarden te verbinden aan de financiële steun voor KLM. De rechtbank in Den Haag heeft alle eisen die Greenpeace daarover had gesteld afgewezen. De milieuorganisatie hoopte via een kort geding voor elkaar te krijgen dat de overheid in ruil voor de miljardenhulp zou vragen om een sterkere afname van de CO2-uitstoot die de luchtvaartmaatschappij veroorzaakt.
Volgens Greenpeace is de overheid hiertoe verplicht, omdat ze alles in het werk moet stellen om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Door de noodleningen en -garanties aan KLM krijgt de overheid nu de kans om eisen te stellen "op een presenteerblaadje aangereikt", betoogden de advocaten van de milieuorganisatie tijdens de behandeling van de zaak. Ze noemden het een kans die de Staat niet mag laten liggen. De rechtbank oordeelt echter dat deze redenering niet opgaat.
De internationale klimaatverdragen waar Greenpeace zich op beroept "hebben geen betrekking op de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van de internationale luchtvaart", aldus de rechter. Afspraken daarover worden gemaakt door de VN-organisatie voor de burgerluchtvaart. "De emissiereductie die Greenpeace verlangt, gaat verder dan de in internationaal verband afgesproken doelstellingen."
Duurzaamheidseisen
De rechtbank toont wel enig begrip voor de ontevredenheid van de milieuorganisatie. "Dat Greenpeace kritisch is over de doelen die tot op heden in internationaal verband zijn gesteld valt te begrijpen." Het is echter niet aan de voorzieningenrechter om dit soort maatregelen te treffen.
Het kabinet heeft overigens wel degelijk duurzaamheidseisen gesteld aan de steun ter waarde van 3,4 miljard euro. Zo moet KLM meer biobrandstof gaan gebruiken en moet het de CO2-uitstoot per passagier per kilometer in 2030 hebben gehalveerd. De eisen van de overheid gaan Greenpeace niet ver genoeg, maar de rechtbank merkt op dat de Staat op sommige punten verder gaat dan de afspraken die internationaal zijn gemaakt over verduurzaming van de luchtvaart.
Urgenda-arrest
Het beroep dat Greenpeace deed op het zogeheten Urgenda-arrest van de Hoge Raad faalt ook. Het hoogste rechtscollege van het land bepaalde vorig jaar dat de Staat meer moest doen om de CO2-uitstoot te doen verminderen en zo gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. In de zaak over KLM doet dat er niet toe "omdat de veroordeling van de Staat in dat arrest alleen de uitstoot van broeikasgassen in Nederland betreft", oordeelt de Haagse rechtbank.
Greenpeace reageert teleurgesteld, maar zegt de uitspraak te respecteren. "Deze uitspraak motiveert ons om dubbel zo hard actie te blijven voeren", zegt klimaat- en energiewoordvoerster Dewi Zloch. Ze noemt het "onvermijdelijk dat ook de luchtvaartindustrie moet verduurzamen".
Meer uit Binnenland
NAIROBI (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdagochtend officieel welkom geheten in Kenia door president William Ruto en zijn vrouw Rachel Ruto. Het koningspaar werd ontvangen op State House Nairobi, de officiële residentie en het kantoor van Ruto.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een op de vijf mensen zegt geen elektronische sigaretten meer te roken sinds het verbod op vapes met smaakjes begin vorig jaar is ingegaan. Dat meldt het RIVM op basis van een eerste evaluatie van het smaakjesverbod, waarvoor ruim vijfhonderd jongvolwassenen en 450 volwassenen zijn ondervraagd. Ongeveer 40 procent van de deelnemers aan het onderzoek zegt het gebruik van e-sigaretten te hebben verminderd.
30 minuten geledenRIJSWIJK (ANP) - Nog altijd hebben minder jongeren een autorijbewijs in hun bezit dan voor de coronapandemie, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal nam in 2024 met 2 procent iets toe en daarmee hadden bij de start van dit jaar ruim 201.000 jongeren van 17 tot 20 jaar een rijbewijs. Maar dat is nog altijd 10 procent minder dan het aantal rijbewijzen in die groep op 1 januari 2019.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Door internationale spanningen vergaarden de inlichtingendiensten AIVD en MIVD in 2024 wederom meer informatie in het geheim, meldt toezichthouder Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) in haar jaarverslag. De toezichthouder kreeg 30 procent meer verzoeken om bijzondere bevoegdheden in te zetten dan een jaar eerder. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om telefoons afluisteren, camera's of microfoons plaatsen bij iemand thuis of internetverkeer aftappen.
1 uur geledenHAARLEM (ANP) - Twee demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion gaan dinsdag naar de rechter om een gebiedsverbod aan te vechten. Dat meldt Willem Jebbink, de advocaat van de demonstranten. Dat gebiedsverbod kregen ze vorige week van de burgemeester van Haarlemmermeer voor het herhaaldelijk verstoren van de openbare orde.
12 uur geledenUTRECHT (ANP) - De asielopvang in een evenementenhal van de Jaarbeurs in Utrecht stopt per 1 april. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na berichtgeving van RTV Utrecht. In de hal is plek voor honderd mensen, zij worden over verschillende opvanglocaties in het land verspreid.
14 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Televisiezenders brengen deze week een eerbetoon aan Rob de Nijs. De zanger overleed zondag op 82-jarige leeftijd. NPO 1 zendt maandagavond een aflevering uit van de TV Show waarin De Nijs centraal staat.
15 uur geleden