Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

DEN HAAG (ANP) - De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van een boorplatform vernietigd wegens diverse tekortkomingen.

De rechters hebben onder meer problemen met de manier waarop tijdens de bouw de stikstofdepositie in de duinen van het Waddeneiland gecompenseerd zou worden. Een constructie waarbij de stikstofrechten van drie boerderijen werden overgenomen, deugt volgens de rechters niet. Bovendien ontbreekt in het overheidsbesluit over de gaswinning een zogeheten 'verklaring van geen bedenkingen' over de invloed van onderwatergeluid tijdens de bouw op zeehonden die in het gebied leven.

Het bedrijf ONE-Dyas wil op zo'n 20 kilometer uit de kust van Schiermonnikoog gas gaan winnen. Onder meer het Wereld Natuur Fonds, de Waddenvereniging, Greenpeace en Mobilisation for the Environment zijn fel tegen dat voornemen. Ze vrezen onder meer schade aan de natuur en aan populaties beschermde diersoorten, waaronder ook bruinvissen.

Onderdelen

In de zaak ging het om drie onderdelen: toestemming voor de gaswinning zelf, de aanleg van kabels en pijpleidingen en de bouw van het boorplatform. Veel van de aangevoerde bezwaren heeft de rechtbank afgewezen, maar de tegenstanders van de gaswinning krijgen gelijk op een aantal punten over de bouw van het boorplatform.

Met deze uitspraak is niet gezegd dat de gaswinning definitief van de baan is. Tegen de uitspraak is nog beroep mogelijk. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) kan ook een nieuw besluit nemen over de vergunning, waarin hij rekening houdt met de overwegingen van de rechters.

Rechtszaak

In de rechtszaak hadden de eisers ook diverse klimaatargumenten genoemd. Ze vinden dat de rechter nieuwe gaswinningsprojecten überhaupt niet meer moet toestaan, omdat de klimaatdoelen buiten bereik dreigen te raken. Wereldwijd worden volgens hen nog te veel fossiele brandstoffen gewonnen.

De rechters gaan niet in deze redenering mee. Ze wijzen erop dat de klimaatdoelen in Nederland "niet zijn vertaald in klimaatdoelen per sector". De overheid heeft dus de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze de klimaatdoelen wil halen. "De rechtbank acht nut en noodzaak van de gaswinning uit kleine gasvelden op zee, in het licht van de energietransitie en leveringszekerheid, voldoende aangetoond."

Meer uit Binnenland

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

DE BILT (ANP) - In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

1 uur geleden
Verdachte aanslag Spaanse politicus is vrouw (27) uit Den Bosch

AMSTERDAM (ANP) - De vrouw die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij een moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras (78) is 27 jaar en komt uit Den Bosch. Zij werd daar afgelopen vrijdag aangehouden op verzoek van Spanje. Het Openbaar Ministerie bevestigt een bericht van het AD hierover.

3 uur geleden
GL-PvdA wil loon van minimaal 16 euro per uur in de zorg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil dat alle zorgmedewerkers minimaal 16 euro per uur verdienen. De partij dient het voorstel in tijdens het debat over de voorjaarsnota begin juni, meldt een woordvoerder. Meer dan 60.000 zorgmedewerkers zouden erdoor op vooruitgaan, ook jongeren die op dit moment het minimumjeugdloon verdienen.

10 uur geleden
Musical over leven prinses Beatrix op komst

BEST (ANP) - Productiehuis MediaDome werkt aan een musical over het leven van prinses Beatrix. Voor het stuk wordt een nieuw theater gebouwd in een bestaande hal in het Brabantse Best.

15 uur geleden
Halsema 'beetje gespannen' voor dodenherdenking op Dam

HILVERSUM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is "een beetje gespannen" voor de Nationale Dodenherdenking zaterdag op de Dam, liet ze dinsdagavond weten bij Nieuwsuur. Dit jaar gelden extra veiligheidsmaatregelen om spontane protestacties of verstoringen te voorkomen. Mensen moesten zich aanmelden om bij de herdenking op de Dam te zijn; alle 10.000 plekken zijn inmiddels vergeven.

17 uur geleden
Nederlandse vrouw opgepakt voor moordaanslag Spaanse politicus

MADRID (ANP) - Een Nederlandse vrouw is aangehouden voor betrokkenheid bij de moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo-Vidal Quadras. Ze is op basis van een Europees arrestatiebevel in Nederland aangehouden, melden Spaanse media. De vrouw wordt onder meer verdacht van het financieren en voorbereiden van de moordaanslag. Een woordvoerder van de Nederlandse politie laat weten niets te zeggen over de aanhouding en verwijst naar de Spaanse politie.

19 uur geleden
Alle 10.000 plekken Nationale Herdenking op Dam vergeven

AMSTERDAM (ANP) - Alle 10.000 plekken voor de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam zijn vergeven. Iets voor 19.30 uur was het niet meer mogelijk een plek te reserveren.

19 uur geleden