
Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe
DEN HAAG (ANP) - De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van een boorplatform vernietigd wegens diverse tekortkomingen.
De rechters hebben onder meer problemen met de manier waarop tijdens de bouw de stikstofdepositie in de duinen van het Waddeneiland gecompenseerd zou worden. Een constructie waarbij de stikstofrechten van drie boerderijen werden overgenomen, deugt volgens de rechters niet. Bovendien ontbreekt in het overheidsbesluit over de gaswinning een zogeheten 'verklaring van geen bedenkingen' over de invloed van onderwatergeluid tijdens de bouw op zeehonden die in het gebied leven.
Het bedrijf ONE-Dyas wil op zo'n 20 kilometer uit de kust van Schiermonnikoog gas gaan winnen. Onder meer het Wereld Natuur Fonds, de Waddenvereniging, Greenpeace en Mobilisation for the Environment zijn fel tegen dat voornemen. Ze vrezen onder meer schade aan de natuur en aan populaties beschermde diersoorten, waaronder ook bruinvissen.
Onderdelen
In de zaak ging het om drie onderdelen: toestemming voor de gaswinning zelf, de aanleg van kabels en pijpleidingen en de bouw van het boorplatform. Veel van de aangevoerde bezwaren heeft de rechtbank afgewezen, maar de tegenstanders van de gaswinning krijgen gelijk op een aantal punten over de bouw van het boorplatform.
Met deze uitspraak is niet gezegd dat de gaswinning definitief van de baan is. Tegen de uitspraak is nog beroep mogelijk. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) kan ook een nieuw besluit nemen over de vergunning, waarin hij rekening houdt met de overwegingen van de rechters.
Rechtszaak
In de rechtszaak hadden de eisers ook diverse klimaatargumenten genoemd. Ze vinden dat de rechter nieuwe gaswinningsprojecten überhaupt niet meer moet toestaan, omdat de klimaatdoelen buiten bereik dreigen te raken. Wereldwijd worden volgens hen nog te veel fossiele brandstoffen gewonnen.
De rechters gaan niet in deze redenering mee. Ze wijzen erop dat de klimaatdoelen in Nederland "niet zijn vertaald in klimaatdoelen per sector". De overheid heeft dus de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze de klimaatdoelen wil halen. "De rechtbank acht nut en noodzaak van de gaswinning uit kleine gasvelden op zee, in het licht van de energietransitie en leveringszekerheid, voldoende aangetoond."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Rusland is schuldig aan het neerhalen van vlucht MH17 en heeft daarmee de internationale afspraken over burgerluchtvaart geschonden, oordeelt de Raad van de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie (ICAO-Raad). De organisatie heeft dit besluit genomen in een zaak die is aangespannen door Nederland en Australië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Noodfonds Energie, voor hulp bij het betalen van de energierekening, krijgt er volgens staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken, VVD) dit jaar geen extra geld bij. Het kabinet had er 56,3 miljoen euro voor uitgetrokken, maar dat is nu al op.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Schuldhoudbaarheid is voor minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) nog steeds de belangrijkste voorwaarde voor eventuele defensieleningen van de Europese Commissie aan EU-lidstaten. Pas als dat is geregeld, kan wat hem betreft over andere voorwaarden worden gepraat, zoals deelname van niet-EU-landen aan gezamenlijke defensie-investeringen, zei Heinen voor het begin van een tweedaags overleg met de EU-ministers.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - De 29-jarige Hamzah L. die verdacht wordt van het doodsteken van een 11-jarig meisje afgelopen februari in Nieuwegein, heeft "ontzettend veel spijt". Hij zei dat hij last had van wanen, in een psychose verkeerde en drugs had gebruikt. Hij is zich nadien naar eigen zeggen steeds meer gaan herinneren van wat hij heeft gedaan. "Ik kan niet naar mezelf kijken, ik ben er echt kapot van", vertelde hij maandag in de rechtbank in Utrecht, tijdens de eerste voorbereidende zitting.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook basisscholen in Den Haag willen minder vaak externe leraren inhuren. "Het uitgangspunt: geen externe leraren, tenzij er geen andere optie is. Schoolbesturen zetten zich in om personeel vast aan de school te binden en niet afhankelijk te zijn van externen", aldus een woordvoerder van onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer.
8 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Het bestuur van de Radboud Universiteit wil het advies volgen om de samenwerking met twee Israëlische universiteiten op te schorten. Op de universiteit in Nijmegen wordt maandag overleg gevoerd over het voornemen. De medezeggenschap mag eerst nog advies uitbrengen, daarna volgt het definitieve besluit. De verwachting is dat dit later deze week komt.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een ambtenaar van de gemeente Amsterdam is maandag opgepakt op verdenking van corruptie en medeplichtigheid aan het veroorzaken van explosies en andere geweldsincidenten. Dat meldt het OM. De 46-jarige man wordt ervan verdacht dat hij gedurende "een langere periode" op verzoek van "criminele contacten" adressen heeft opgezocht in systemen van de gemeente. Op die adressen waren vervolgens explosies of gebeurden andere geweldsincidenten.
9 uur geleden