
Rechter draait concentratie kinderhartchirurgie terug
UTRECHT (ANP) - De operaties aan aangeboren hartafwijkingen bij kinderen worden voorlopig niet geconcentreerd in Rotterdam en Groningen. De rechtbank in Utrecht heeft het besluit daarover van het ministerie van Volksgezondheid donderdag teruggedraaid. De universitaire ziekenhuizen van Leiden, Amsterdam en Utrecht hadden het besluit aangevochten. Zij dreigden de operaties kwijt te raken.
Ernst Kuipers, inmiddels vertrokken als zorgminister en in het verleden baas van het Erasmus MC, had vorig jaar besloten dat alleen Rotterdam en Groningen de operaties nog konden uitvoeren. Zijn voorganger Hugo de Jonge wilde de ingrepen juist concentreren in Rotterdam en Utrecht, tot woede van onder meer de noordelijke provincies.
Volgens het ministerie zou het beter zijn om de operaties te concentreren. Elk centrum zou dan ongeveer zestig operaties per jaar uitvoeren bij pasgeboren baby's. Als het aantal operaties stijgt, gaat ook het niveau omhoog, is de uitleg. De eisende ziekenhuizen zeggen dat het aantal van zestig nergens op gebaseerd is, en dat de minister daarmee ook niet heeft aangetoond waarom er per se maar twee ziekenhuizen over kunnen blijven, in plaats van drie of vier of vijf.
Onvoldoende onderzoek
De rechtbank geeft ze gelijk. Kuipers heeft volgens de uitspraak niet goed onderzocht of het wel nodig is om nog maar twee ziekenhuizen de operaties te laten uitvoeren. Het is daardoor niet duidelijk of dit besluit "noodzakelijk en evenwichtig en daarmee evenredig is".
Leiden, Utrecht en Amsterdam hadden ook gezegd dat het slecht is voor hun zorg als de kinderhartchirurgie verdwijnt. Medewerkers zouden dan vertrekken en behandelteams vallen uit elkaar. Daar had de toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit, ook voor gewaarschuwd. De autoriteit adviseerde om eerst verzachtende maatregelen te nemen en daarna pas te concentreren, maar Kuipers draaide dat om. Hij besloot de operaties te concentreren, en gaf de ziekenhuizen 2,5 jaar de tijd om zelf maatregelen te nemen om de klap te verzachten. Dat vindt de rechter niet genoeg. De minister had beter moeten nadenken over de gevolgen van zijn besluit.
Vier kinderhartcentra
Nederland heeft nu vier centra voor kinderhartchirurgie. Een daarvan is het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL), dat is opgezet door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam UMC. De andere drie centra zijn bij de universitaire ziekenhuizen in Utrecht (UMCU), Rotterdam (Erasmus MC) en Groningen (UMCG). Leiden/Amsterdam en Utrecht willen nauwer samenwerken.
Meer uit Gezond
HUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
14 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
23 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
5 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).
1 week geleden