Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter Brazilië onderzoekt Musk om weigeren blokkeren X-accounts

Rechter Brazilië onderzoekt Musk om weigeren blokkeren X-accounts

BRASILIA (ANP/RTR) - Het hooggerechtshof in Brazilië begint een onderzoek naar Elon Musk, eigenaar van socialmediaplatform X. Dat besluit volgt op uitlatingen van de miljardair die op X inging tegen een uitspraak van het hof. Die schreef voor een aantal accounts op het platform te blokkeren. Maar Musk dreigde de accounts te deblokkeren, omdat de beperkingen volgens hem ongrondwettelijk zijn. Ook riep hij rechter Alexandre de Moraes op om af te treden.

De Moraes onderzoekt "digitale milities" die worden beschuldigd van het verspreiden van haatberichten en nepnieuws. Dat zouden zij hebben gedaan gedurende de regeerperiode van voormalig president van Brazilië Jair Bolsonaro. Het is niet bekend welke X-accounts nu geblokkeerd moeten worden: zowel Musk, X als de Braziliaanse autoriteiten hebben dat niet bekendgemaakt. Als het platform zich niet houdt aan de uitspraak, krijgt het een boete van 100.000 real per dag, omgerekend ruim 18.000 euro.

Wat wel duidelijk is, is dat Musk X de uitspraak gaat aanvechten. "Deze rechter heeft enorme boetes opgelegd, gedreigd onze werknemers te arresteren en de toegang tot X in Brazilië afgesneden", schreef hij in een bericht op X. "Als gevolg hiervan zullen we waarschijnlijk alle inkomsten in Brazilië verliezen en ons kantoor daar moeten sluiten. Maar principes zijn belangrijker dan winst."

De regering van de huidige president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, heeft haar steun uitgesproken voor De Moraes. De procureur-generaal van het land Jorge Messias bekritiseerde Musk. "We kunnen niet leven in een maatschappij waarin in het buitenland gevestigde miljardairs de controle hebben over sociale netwerken en zichzelf in een positie plaatsen om de rechtsstaat te schenden door gerechtelijke bevelen niet op te volgen en onze autoriteiten te bedreigen", stelde hij in een bericht op X.

Meer uit Financieel

Turkish Airlines wil 235 nieuwe vliegtuigen van Airbus of Boeing

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Turkish Airlines is in gesprek met vliegtuigbouwers Boeing en Airbus voor de mogelijke aanschaf van 235 nieuwe toestellen, een zeer grote order. Eerder kocht de luchtvaartmaatschappij al 230 toestellen van Airbus.

12 minuten geleden
Krant: Apple mikt op Google-technici voor eigen AI-team

CUPERTINO (ANP) - Apple richt zich op voormalig Google-personeel om zijn team voor kunstmatige intelligentie (AI) te versterken. Dat meldt de zakenkrant Financial Times op basis van eigen onderzoek. De meeste van deze AI-nieuwkomers gaan aan de slag op de kantoren van Apple in Californië en Seattle, maar ook in het Europese laboratorium van Apple in het Zwitserse Zürich.

28 minuten geleden
Meer winst voor Vattenfall, ondanks gedaalde energieprijzen

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall zag de winst in de eerste drie maanden van het jaar flink toenemen met 43 procent tot bijna 17 miljard Zweedse kronen (1,45 miljard euro), ondanks de gedaalde energieprijzen. Dat is onder andere gelukt doordat het bedrijf de energieprijzen vast heeft gezet, met name in Scandinavische landen.

38 minuten geleden
Musk moet berichten sociale media blijven voorleggen aan advocaat

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk moet zijn berichten op sociale media nog steeds eerst door een advocaat laten lezen. Musk wilde van de verplichting af omdat die zijn recht op vrijheid van meningsuiting zou schenden, maar het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft zijn beroep verworpen. De rechters lichtten hun besluit niet toe.

39 minuten geleden
Air France-KLM wil in kosten snijden na fors kwartaalverlies

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Air France-KLM wil de kosten terugdringen nadat het luchtvaartconcern over de eerste drie maanden een verlies van bijna een half miljard euro heeft gerapporteerd. Zo wil het bedrijf onder meer voorlopig geen nieuw ondersteunend personeel aannemen. Ook moeten de overheadkosten, de kosten voor het draaiende houden van de onderneming, omlaag. Of er ook banen moeten verdwijnen, is niet bekend.

56 minuten geleden
OpenAI mag artikelen Financial Times gebruiken voor ChatGPT

SAN FRANCISCO (ANP/DPA) - De populaire chatbot ChatGPT wordt in de toekomst ook getraind met artikelen uit de Britse zakenkrant Financial Times. Dat meldde ChatGPT-moederbedrijf OpenAI. De ontwikkelaar van toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft een licentieovereenkomst gesloten met de krant.

1 uur geleden
Air France-KLM daalt op Damrak na kwartaalverlies

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM behoorde dinsdag tot de dalers op de Amsterdamse beurs. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro. Dat is het grootste verlies sinds de coronacrisis. Het verlies had onder andere te maken met hoge kosten voor KLM als gevolg van verstoringen in januari en februari. Daardoor moest de luchtvaartmaatschappij reizigers compenseren. Ook kwam er minder omzet uit de vrachtdivisie van het concern. Het aandeel verloor bijna 4 procent.

1 uur geleden