Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank vonnist in zaak moord advocaat Derk Wiersum

Rechtbank vonnist in zaak moord advocaat Derk Wiersum

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam doet maandag uitspraak in de zaak tegen de twee mannen die worden verdacht van de moord op advocaat Derk Wiersum. De 44-jarige raadsman werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert. Het Openbaar Ministerie heeft tegen de twee verdachten, Moreno B. (33) en Giërmo B. (37), een levenslange gevangenisstraf geëist.

Wiersum was een van de advocaten van kroongetuige Nabil B. in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. De moord veroorzaakte een schokgolf. Naar tussenpersonen en mogelijke opdrachtgevers loopt nog volop onderzoek.

Derk Wiersum was op de bewuste ochtend rond 07.30 uur in zijn auto gestapt toen er een man met getrokken wapen op hem afkwam. Het wapen weigerde, waarop de advocaat uitstapte. Buiten de auto werd hij alsnog beschoten en minstens zes keer geraakt. Een schot in het hoofd was dodelijk.

Amsterdammer Giërmo B. werd twee weken later opgepakt toen hij op het punt stond naar Suriname te vertrekken. Rotterdammer B. werd in januari vorig jaar aangehouden. Het tweetal heeft ontkend. Het door het OM opgevoerde bewijs bestaat uit onder meer DNA-sporen en nauwkeurig in kaart gebrachte telefoonbewegingen. De advocaten van de twee verdachten hebben betoogd dat dit te mager is. Zij hebben vrijspraak gevraagd.

De broer van kroongetuige B. is in maart 2018 doodgeschoten, kort na het bekend worden van zijn afspraken met justitie. Na de moord op advocaat Wiersum kwam het Marengoproces onder hoogspanning te staan. In juli is Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij was sinds medio 2020 vertrouwenspersoon van B. Formeel is er niets bekend over opdrachtgevers, maar in brede kring wordt gewezen naar Taghi en diens getrouwen.

Meer uit Binnenland

Kunstenares moet beschuldiging aanranding ex-PvdA'er rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - Kunstenares Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, moet op Twitter een rectificatie plaatsen vanwege beschuldigingen aan het adres van voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in een door hem aangespannen kort geding. In een programma van NPO Radio 1 zei Simonse onder meer dat hij een vrouw heeft aangerand.

14 minuten geleden
OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

1 uur geleden
Winkeliersorganisatie: houd deuren dicht tijdens warme dagen

ZEIST (ANP) - Winkeliersorganisatie INretail roept ondernemers op de deuren gesloten te houden tijdens warme dagen. Volgens de vereniging doen steeds meer winkels dit al, maar is een herhaalde oproep gepast vanwege het zomerse weer dat op komst is.

1 uur geleden
Twee medewerkers Schiphol opgepakt voor smokkel coke Zuid-Amerika

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.

2 uur geleden
Tweede verdachte (33) opgepakt voor explosie Rockanje

HELLEVOETSLUIS (ANP) - De politie heeft een tweede verdachte opgepakt voor een explosie in Rockanje in de nacht van 29 op 30 april. De man van 33 jaar uit Hellevoetsluis is woensdag aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid. Dinsdag is een 53-jarige man uit Hellevoetsluis opgepakt omdat hij mogelijk betrokken is bij de explosie. Meer aanhoudingen worden volgens de politie niet uitgesloten.

2 uur geleden
Landal waarschuwt voor mogelijk lek gegevens 12.000 klanten

ZWOLLE (ANP) - Gegevens van ongeveer 12.000 mensen die onlangs hebben geboekt bij vakantieparken van Landal GreenParks zijn mogelijk in verkeerde handen gekomen. Het bedrijf is slachtoffer geworden van een hack bij software van MOVEit voor het versturen van bestanden. Daardoor konden cybercriminelen toegang krijgen tot namen en contactgegevens van gasten.

2 uur geleden
A16 vanuit België naar Breda nog uren dicht na ongeluk

BREDA (ANP) - De A16 vanuit België naar Breda is donderdag bij Hazeldonk nog zeker tot 22.00 uur dicht nadat op de weg een vrachtwagen in brand had gestaan, meldt de ANWB. Eerder was ook de andere rijrichting afgesloten, deze is inmiddels weer open.

3 uur geleden