Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank vonnist in zaak financiering terrorisme door Samir A.

Rechtbank vonnist in zaak financiering terrorisme door Samir A.

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam doet woensdag uitspraak in de strafzaak tegen voormalig Hofstadgroep-lid Samir A., die terechtstaat voor het financieren van terrorisme. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de 36-jarige A. met hulp van een ondergrondse bankier een groep van circa 25 IS-vrouwen geld gestuurd of geholpen te ontsnappen uit kampen in Syrië. Ook zou A. hebben deelgenomen aan de jihadistische terreurorganisatie IS. Het OM heeft zes jaar cel tegen hem geëist.

A. werd medio 2020 aangehouden. Hij wijst de beschuldigingen van de hand. Hij zou slechts humanitaire hulp hebben geboden, omdat de Nederlandse overheid de vrouwen en hun kinderen aan hun lot overliet. Volgens justitie staat een groot aantal van de vrouwen op de nationale sanctielijst terrorisme. A. zamelde in totaal 107.000 dollar in en stuurde dit naar Syrië. Het geld ging overwegend naar Nederlandse vrouwen, van wie aan aantal inmiddels weer terug is in Nederland. Sommigen verblijven vermoedelijk nog in de laatst overgebleven IS-bolwerken in Syrië.

Volgens A.'s advocaat Tamara Buruma, die vrijspraak heeft bepleit, kon haar cliënt niet accepteren dat er kinderen stierven in de kampen en verkeerde hij door zijn kennis van de taal en de regio in de positie hier iets aan te doen. Het OM gelooft niets van de nobele motieven van A. "Berekenend en slim", noemden de officieren van justitie hem in de onderbouwing van hun strafeis. Deskundigen hebben gewaarschuwd voor een groot herhalingsgevaar.

A. is eerder veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor terrorisme en kwam in september 2013 vrij. Hij was lid van de Hofstadgroep, een destijds berucht netwerk van radicaal-islamitische jongeren. Ook Mohammed B., de moordenaar van cineast Theo van Gogh, werd tot die groep gerekend.

Meer uit Binnenland

Code oranje in Noord- en Zuid-Holland beëindigd

DEN HAAG (ANP) - Het KNMI heeft code oranje voor Noord- en Zuid-Holland wegens gladheid in de nacht van zaterdag op zondag om 00.28 uur opgeheven. Voor de rest van Nederland geldt nu code geel, aldus het weerinstituut.

24 minuten geleden
Rode Kruis ingezet voor opvang asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is ingeschakeld om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen. De hulporganisatie gaat basisvoorzieningen leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), meldt de IND. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond.

4 uur geleden
Almelo kondigt noodbevel af om ongeregeldheden Heracles - Sparta

ALMELO (ANP) - Burgemeester Mirjam van 't Veld van Almelo heeft een noodbevel afgekondigd voor een deel van de stad in verband met onrusten rond de voetbalwedstrijd tussen Heracles en Sparta. Het noodbevel geldt vanaf 19.15 uur zaterdagavond tot 01.00 uur zondag, meldt de gemeente op X.

5 uur geleden
Aboutaleb op klimaattop: stop met eindeloos praten, aan de slag

DUBAI (ANP) - Regeringsleiders zouden wat minder "eindeloos" moeten praten over klimaatverandering, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op de klimaattop in Dubai. In plaats daarvan is het tijd om aan de slag te gaan. Hij vindt dat steden daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

7 uur geleden
Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in Noord- en Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om zaterdagavond in Noord- en Zuid-Holland alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het KNMI heeft voor de twee provincies code oranje afgegeven om grootschalige gladheid door ijzel. "Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rijomstandigheden zorgen", aldus Rijkswaterstaat.

8 uur geleden
Schaatsen op natuurijs van korte duur, veel ijsbanen weer dicht

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland kon zaterdag op natuurijs worden geschaatst. In Winterswijk, Doorn en De Lier gingen de ijsbanen al vroeg in de ochtend open. Lang duurde de schaatspret niet, want de banen sloten rond het middaguur door de oplopende temperatuur. De kans dat er zondag geschaatst kan worden, is klein.

9 uur geleden
Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

10 uur geleden