
Rechtbank verbaasd over online zetten processtukken MH17 door OM
SCHIPHOL (ANP) - De rechtbank in de zaak-MH17 is "verbaasd" dat het Openbaar Ministerie vorige maand stukken uit het strafdossier in de zaak online heeft gezet via een speciale applicatie. Iedereen kan via deze interactieve website door processtukken bladeren. Volgens de rechters zijn zij minder dan een uur voorafgaand aan de publicatie ingelicht, waardoor zij stonden voor een "voldongen feit", zo is donderdag gemeld in een zitting in de zaak-MH17 in het Justitieel Complex bij Schiphol.
De advocaten van Oleg Poelatov, de enige verdachte die zich laat bijstaan, verzetten zich tegen de publicatie van de website met de interactieve weergave. "De website begint met de knop 'begin het verhaal', waarna mensen door de stukken kunnen bladeren die door het OM 'bewijs' worden genoemd. Als het iets zijn, zijn het potentiële bewijzen", aldus de verdediging. De verdediging vindt dat het OM de publieke opinie heeft gevormd, wat het recht op een eerlijk proces voor Poelatov schendt.
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 neergehaald in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was. Het toestel was onderweg van Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen bij de ramp om het leven.
Levenslang
Volgens het OM zijn pro-Russische separatisten verantwoordelijk voor het inzetten van de Buk-raket waarmee het vliegtuig is neergehaald. Zij hadden mogelijk niet door dat het ging om een passagiersvlucht, denkt het OM. Naast Poelatov staan rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko terecht. De mannen hebben volgens het OM een rol gespeeld bij het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie. Poelatov is de enige verdachte die zich laat bijstaan. Tegen het viertal is levenslang geëist.
Het OM wees vorige maand de door de advocaten aangedragen alternatieve scenario's voor het neerschieten van MH17 van de hand. Zo vonden de officieren van justitie een aangehaald onderzoek over de afvuurlocatie van de Buk-raket niet deskundig uitgevoerd. De verdediging mag hier donderdag en vrijdag op reageren.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
46 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
53 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.
10 uur geleden