Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

Justitie in de noordelijke stad Bergamo, het eerste epicentrum van de virusuitbraak in Europa, had een onderzoek naar de politici en andere topfunctionarissen geopend. De zaak van Conte en Speranza ging naar een speciale rechtbank in Brescia. Die heeft besloten de zaak te laten vallen, terwijl het onderzoek naar de zeventien anderen nog loopt.

Volgens de aanklagers werd het gevaar van het coronavirus onderschat. Conte zou te laat zogenoemde rode zones hebben ingesteld. Dat waren zwaar getroffen gebieden waar mensen niet in of uit mochten. De rechtbank stelt dat de zones niet eerder konden worden ingesteld, omdat een wetenschappelijke commissie die maatregel op een eerder moment niet nodig achtte.

Justitie in Bergamo zei ook dat met betere voorzorgsmaatregelen en sneller ingrijpen mogelijk duizenden sterfgevallen hadden kunnen voorkomen. Deze klacht had volgens de rechtbank betrekking tot administratieve managers, dus kunnen de vertragingen niet worden toegeschreven aan een minister van Gezondheid. Speranza laat weten opgelucht te zijn. "Ik heb echt alles gedaan wat ik kon om in die verschrikkelijke dagen de gezondheid van Italianen te beschermen", aldus de oud-minister.

Meer uit Buitenland

Polen doet invallen bij Russisch spionnennetwerk

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse veiligheidsdiensten hebben een reeks invallen gedaan bij een Russisch spionnennetwerk. Voor deze actie werkten de Polen samen met Tsjechië, waar woensdag een pro-Russisch propagandanetwerk werd opgerold.

27 minuten geleden
Meer dan 1500 doden door bendegeweld Haïti 

GENÈVE (ANP/RTR) - Bendegeweld heeft dit jaar in Haïti al meer dan 1500 mensen het leven gekost, meldt het VN-Mensenrechtenkantoor. Het roept op tot onmiddellijke actie tegen de situatie die steeds verder uit de hand loopt.

40 minuten geleden
Belgische cipiers gaan staken uit onvrede over overbevolking

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Belgische gevangenbewaarders gaan uit onvrede over de overvolle gevangenissen opnieuw staken. Ditmaal tot nader order, hebben de vakbonden aangekondigd na stukgelopen overleg met de regering.

47 minuten geleden
Duits OM onderzoekt chauffeur Flixbus na ongeval bij Leipzig

LEIZPIG (ANP/DPA) - Het Duitse Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in naar de chauffeur van de bus die woensdag van de weg raakte in de buurt van Leipzig. De 62-jarige man wordt beschuldigd van onopzettelijke doodslag en lichamelijk letsel door nalatigheid.

50 minuten geleden
Letse buitenlandminister treedt af om schandaal met privévluchten

RIGA (ANP/RTR) - De Letse buitenlandminister Krisjanis Karins treedt af, melden Letse media. Hij wordt al maanden geplaagd door een schandaal rond het gebruik van privévluchten in zijn tijd als premier en vorige week kondigde het Openbaar Ministerie aan dat het een onderzoek opent naar mogelijke "verspilling van belastinggeld".

1 uur geleden
Poetin belt met Afrikaanse leiders om banden aan te halen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag telefonisch overlegd met zijn Zuid-Afrikaanse collega Cyril Ramaphosa. Eerder deze week telefoneerde hij al met leiders van Mali, Niger en Congo. Moskou wil de banden met Afrikaanse landen aanhalen en profileert Rusland als vriendelijk land zonder koloniaal verleden in Afrika.

1 uur geleden
Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

3 uur geleden