Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank buigt zich opnieuw over sjoemelsigaret

Rechtbank buigt zich opnieuw over sjoemelsigaret

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam moet zich vrijdag opnieuw buigen over de sjoemelsigaret. Dat is een sigaret die een filter heeft met gaatjes, waardoor tijdens fabriekstests met machines frisse lucht wordt meegezogen. Daardoor vallen die tests voor de gezondheid op papier minder slecht uit dan wanneer iemand daadwerkelijk zo'n sigaret rookt. Dan sluit zij of hij met de vingers of de lippen namelijk die gaatjes juist af. Meerdere organisaties eisen nu in Rotterdam dat er een nieuwe testmethode komt.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft er een omarmd die volgens de eisers prima in de plaats kan komen voor de omstreden ISO-methode. Dat is de Canadian Intense-methode, waarbij de gaatjes worden afgeplakt en de inhalatie intenser is.

De rechtbank in Rotterdam boog zich al eerder over de kwestie, maar kwam er toen niet uit en vroeg het Hof van Justitie in Luxemburg om een visie. Dat stelde dat de producenten de ISO-methode op zich wel mogen gebruiken, maar ook dat de Europese burger erop moet kunnen vertrouwen dat een sigaret echt niet meer dan de afgesproken 10 mg teer, 1 mg nicotine en 10 mg koolmonoxide afgeeft en dat betrouwbare informatie daarover ook overal te vinden moet zijn. Tevens heeft de burger recht op bescherming van haar of zijn gezondheid.

Volgens de eisers blijft de ISO-methode alleen maar overeind omdat er anders helemaal geen normen meer zijn. Ze hopen op de invoering van een regeling als de Canadian Intense-methode. De eisers zijn Rookpreventie Jeugd, de gemeente Amsterdam en een aantal gezondheidsorganisaties.

Gezondheidsinstituut RIVM stelde jaren geleden al vast dat de filters met gaatjes geen vermindering van de risico's opleveren. Rokers passen hun rookgedrag aan om toch dezelfde hoeveelheid nicotine binnen te krijgen: ze gaan dieper inhaleren, nemen meer en/of langere trekjes of gaan meer sigaretten roken, aldus het RIVM toen. Sigaretten met dergelijke filters werden vroeger als 'light' of 'mild' aangeprezen.

Meer uit Binnenland

Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

1 uur geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

1 uur geleden
Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariër.

3 uur geleden
Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

5 uur geleden
Gerechtshof: nieuw onderzoek nodig naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - De behandeling van het hoger beroep in de viervoudige moord in Enschede ligt voor onbepaalde tijd stil. Het gerechtshof in Zwolle wil meer onderzoek naar anonieme getuigen die zich via het Openbaar Ministerie hebben gemeld.

6 uur geleden
Kabinet steunt volgende stap EU-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over lidmaatschap van de Europese Unie, schrijft demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie wil de onderhandelingen daartoe openen met beide landen. Met Bosnië kan later ook gepraat worden, maar dat land moet daar eerst nog stappen voor zetten.

7 uur geleden
UWV: eigen organisatie keuringsartsen niet de oplossing problemen

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV ziet een onafhankelijke medische dienst niet als de oplossing voor de achterstanden die bij de organisatie zijn ontstaan. Dat zegt UWV in een reactie op het voornemen van de keuringsartsen om zich los te maken van uitkeringsinstantie UWV.

8 uur geleden