Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank buigt zich opnieuw over mislukte aanslag Cor van Hout

Rechtbank buigt zich opnieuw over mislukte aanslag Cor van Hout

SCHIPHOL (ANP) - Ruim twintig jaar na dato buigt de rechtbank zich komende week opnieuw over een nog altijd onopgeloste zaak: de mislukte moordaanslag op Heineken-ontvoerder Cor van Hout en diens kompaan Bas Vermeulen. Op 20 december 2000 werden de twee in Amstelveen beschoten. Justitie ziet Nico V. (56) en Maruf M. (65) als daders.

Beide mannen werden in 2001 al aangehouden, maar niet veel later weer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. In 2008 kwam het alsnog tot een zaak en eiste de officier van justitie acht jaar cel tegen het tweetal, maar verklaarde de rechtbank het OM niet ontvankelijk. In 2011 bepaalde het gerechtshof dat de zaak overnieuw moest. Daarna bleef het, op enkele inleidende zittingen in 2012 na, stil. Een woordvoerder van het OM kan niet zeggen waarom de zaak zo lang op de plank is blijven liggen.

Van Hout en Vermeulen werden bij de aanslag van afstand onder vuur genomen, maar bleven ongedeerd. Voor Van Hout was het uitstel van executie. In januari 2003 werd hij alsnog geliquideerd. In juli 2019 veroordeelde de rechtbank in Amsterdam Willem Holleeder tot levenslang voor onder meer het verordonneren van die moord.

Bekenden

V. en M. zijn bekenden in het criminele milieu. Nico V. was lijfwacht van de in oktober 2000 doodgeschoten Sam Klepper en kreeg eind 2003 twaalf jaar cel voor een koelbloedige moord in een bomvol Hoorns café. Vorige week nog werd hij vrijgesproken in een afpersingszaak. Wel kreeg hij acht weken cel voor hypotheekfraude.

Maruf ‘Paja’ M. werd in 2007 veroordeeld voor de afpersing van vastgoedbaas Willem Endstra, in een strafzaak waarin Willem Holleeder als hoofdverdachte negen jaar cel kreeg. Ook was hij verdachte van betrokkenheid bij een moord in 2006. Verschillende media wezen de Bosniër in 2018 aan als ‘de Allesweter’, een prominente onderwereldfiguur die regelmatig terugkeert in het huidige strafproces van Holleeder, maar van wie Holleeder zelf de identiteit niet wil bevestigen.

De zaak tegen V. en M. dient vanaf komende maandag drie dagen in de rechtbank op Schiphol. Volgens het OM staat de eerste dag naast de bespreking van alle gebeurtenissen het verhoor van getuige Edgar van L. op de rol. Die verklaarde twintig jaar geleden dat Holleeder de opdracht voor de aanslag had gegeven. Vermoedelijk volgen dinsdag de strafeisen.

Meer uit Binnenland

Kiesraad stelt uitslag van Kamerverkiezingen vast

DEN HAAG (ANP) - De Kiesraad stelt vrijdag officieel de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week vast. Alle gemeenten hebben de stemmen geteld en de uitkomsten doorgegeven, en in tientallen gemeenten zijn de afgelopen dagen hertellingen geweest.

20 minuten geleden
Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

HILVERSUM (ANP) - Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.

33 minuten geleden
Paard dood door aanrijding trein en trailer in Boxtel

BOXTEL (ANP) - Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

5 uur geleden
Goes wil Cees van den Bos van Urk als burgemeester

GOES (ANP) - De gemeenteraad van Goes wil Cees van den Bos (43) als nieuwe burgemeester. De raad heeft Van den Bos, die nu nog burgervader van Urk is, donderdag voorgedragen. Het is de bedoeling dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd, meldt de gemeente Goes.

6 uur geleden
Veel dak- en thuislozen maken gebruik van winterkoudeopvang

DEN HAAG (ANP) - Dakloze en thuisloze mensen weten de zogeheten winterkoudeopvang in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag deze week goed te vinden. Vooral in Amsterdam werd veel gebruikgemaakt van de voorziening, die de vier grote steden maandagavond openden om de verwachte lage temperaturen. In de nacht van woensdag op donderdag sliepen in de hoofdstad 303 mensen in de opvang, meer dan de 250 beschikbare plekken. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat bij ruimtegebrek ook plekken van de reguliere winteropvang kunnen worden gebruikt, die vrijdag officieel opengaat.

7 uur geleden
Opvanglocaties asielzoekers in Assen en Maastricht langer open

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Assen en de provincie Limburg houden een opvanglocatie voor asielzoekers langer open. In de voormalige woonboerderij aan de Graswijk in Assen zijn daardoor tot 1 januari 2025 maximaal 45 plekken beschikbaar. In Maastricht blijft de opvang in 't Lab, een bijgebouw van het provinciehuis, voor veertig vluchtelingen nu tot 1 juli 2024 in gebruik.

7 uur geleden
OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

10 uur geleden