Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank bespreekt proces Marengo-hoofdverdachte Saïd R.

Rechtbank bespreekt proces Marengo-hoofdverdachte Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Voor het eerst sinds hij in Nederland is, behandelt de rechtbank maandag de zaak van Saïd R., hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo. Hij zal daar zelf echter niet bij aanwezig zijn, werd vorige week duidelijk. R. is begin vorig jaar in Colombia gearresteerd, nadat hij jarenlang uit handen van de politie wist te blijven. Twee weken geleden is hij aan Nederland uitgeleverd.

De 49-jarige R. zit nu vast in de zwaarbeveiligde EBI in Vught. Daar zit ook mede-hoofdverdachte Ridouan Taghi. Het OM beschouwt R. als de rechterhand van Taghi.

R. werd in februari 2020 in een voorstad van Medellín in Colombia aangehouden, nadat de rechtbank in september 2019 zijn gevangenneming had bevolen. In december 2019 is Taghi opgepakt in Dubai.

Nieuwe advocaten

R. heeft twee nieuwe advocaten in de arm genomen, nadat zijn vorige advocaten begin dit jaar hadden aangegeven hem niet langer te verdedigen. De rechtbank heeft de zaak tegen R. tot dusver bij verstek behandeld, dat wil zeggen buiten zijn aanwezigheid. Zijn advocaten willen dat de rechtbank opnieuw begint met zijn zaak, omdat R. geen enkele invloed heeft kunnen uitoefenen op zijn proces. Dat zal waarschijnlijk maandag aan de orde komen, de rechtbank heeft vrijdag laten weten er vooralsnog geen conclusies aan te verbinden.

Het OM verdenkt R. van het leidinggeven aan een criminele organisatie die zich op het plegen van moorden richtte. Ook beticht justitie hem van betrokkenheid bij drie liquidaties, twee pogingen daartoe en het voorbereiden van moord. Twee broers van R. staan eveneens in Marengo terecht.

Deze week wordt, behalve hoe verder met de zaak van R., in het omvangrijke proces gesproken over eventuele onderzoekswensen en de hechtenis van de verdachten die in voorarrest zitten. Marengo gaat over meerdere liquidaties en pogingen daartoe en telt zeventien verdachten.

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

51 minuten geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

2 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

2 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

8 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

9 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

9 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

10 uur geleden