Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank bespreekt eventuele afsplitsing Taghi in Marengoproces

Rechtbank bespreekt eventuele afsplitsing Taghi in Marengoproces

AMSTERDAM (ANP) - In de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp is woensdag een extra zitting in het omvangrijke liquidatieproces Marengo om over onderzoekswensen te spreken. Het gaat dan onder meer over het verzoek van hoofdverdachte Ridouan Taghi om zijn strafzaak af te splitsen. Het is niet duidelijk of de rechtbank direct woensdag daar een knoop over gaat doorhakken.

Afgelopen vrijdag werd een van de advocaten van Taghi aangehouden. Het gaat om zijn 38-jarige neef. Hij werd opgepakt in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar Taghi sinds zijn arrestatie december 2019 verblijft. Volgens het Openbaar Ministerie is de advocaat maandenlang de boodschapper geweest tussen de gedetineerde Taghi en de buitenwereld. Het OM verdenkt hem ervan dat hij tot de veronderstelde misdaadbende van Taghi behoort.

De advocaat had sinds maart 2021 toegang tot zijn neef in de EBI en bezocht hem tientallen keren. Taghi zou door die contacten zijn criminele activiteiten hebben kunnen voortzetten. Hij zou volgens justitie bezig zijn geweest met het beramen van uitbraakplannen.

Advocaat Inez Weski, die Taghi bijstaat in de strafzaak, zei afgelopen vrijdag in reactie: "Ik word met ditzelfde nieuws geconfronteerd en kan daar helaas niet op reageren vooralsnog." Het is niet duidelijk of de kwestie woensdag ter sprake gaat komen in de rechtbank.

Weski vroeg tijdens de vorige zitting in september "op nadrukkelijk verzoek" van haar cliënt zijn zaak af te splitsen van de andere verdachten, "in het belang van de rust van het proces". Volgens Weski is er "disproportioneel" veel aandacht voor Taghi in het strafproces. "Als de zaak van Taghi wordt afgesplitst, kunnen we in het huidige proces terugkeren tot de kern en krijgen de medeverdachten en hun belangen voldoende aandacht." Het OM verzet zich tegen afsplitsing.

Marengo draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Er zijn in totaal zeventien verdachten, onder wie Taghi en kroongetuige Nabil B. De rechtbank is in april begonnen aan de inhoudelijke behandeling van de zeer omvangrijke zaak, die onder meer draait om een reeks huurmoorden in de onderwereld. Het proces is onder hoogspanning komen te staan door de drie moorden in de directe omgeving van de kroongetuige: op zijn broer Reduan, advocaat Derk Wiersum en adviseur Peter R. de Vries. Een van B.’s huidige advocaten noemde Marengo vorige maand "het meest verziekte en meest vergiftigde proces ooit".

Meer uit Binnenland

Eerste officiële zomerse dag van het jaar een feit

HOUTEN (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van dit jaar is een feit. De temperatuur in De Bilt steeg om 12.20 uur naar 25,5 graden en daarmee is sprake van een officiële zomerse dag. Deze eeuw gebeurde dat volgens Weeronline niet eerder zo laat in het jaar.

20 minuten geleden
Organisaties bezorgd om mensenrechten bij Europese asieldeal

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat EU-landen afspraken hebben gemaakt over het nieuwe asielbeleid, maar vrezen dat veel asielzoekers alsnog onder slechte omstandigheden blijven zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Griekenland. In het asielbeleid moeten lidstaten verplicht een aantal asielzoekers overnemen of die plicht afkopen. Amnesty International vermoedt dat rijke landen kiezen voor afkopen en asielzoekers aan de Europese grens "in een benarde situatie blijven zitten".

26 minuten geleden
FDF-voorman: LTO 'ontploft' als het instemt met landbouwakkoord

DEURNE (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO "ontploft" als de top van de organisatie tekent voor een landbouwakkoord, voorspelt voorman Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Hij denkt dat er dan veel afdelingen van LTO zich gaan afscheiden. Sowieso zullen boeren volgens hem komende zomer acties opzetten als minister Piet Adema (Landbouw) "er iets gaat doordrukken dat ons niet aanstaat".

41 minuten geleden
Zomers weekend: oproep op tot voorzichtigheid in en om water

DEN HAAG (ANP) - Met een "prachtig zomers weekend" voor de boeg roept een aantal partijen, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), op "tot voorzichtigheid in en om het water". Volgens hen leert de ervaring dat "mensen op dit soort dagen de risico's van het zwemmen in open water onderschatten".

53 minuten geleden
Van der Burg houdt 'afbetalen' asielopvangplicht open als optie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet houdt de optie open om te gaan betalen om minder asielzoekers op te nemen. Het is volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) "op dit moment niet aan de orde", maar hij wil wel praten met de Tweede Kamer over de vraag of Nederland gebruik gaat maken van deze optie uit de Europese asieldeal.

2 uur geleden
Utrecht verbiedt komst van nieuwe tabakszaken

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht verbiedt ondernemers om een nieuwe tabaksspeciaalzaak te openen in de stad. De gemeente streeft naar een rookvrije generatie en tabakszaken horen daar niet bij, vindt wethouder Eelco Eerenberg.

2 uur geleden
Man aangehouden na explosie bij woning in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 20-jarige Rotterdammer is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn woonplaats aangehouden kort na de explosie bij een woning op de Cortenbachsingel. De explosie vond rond 02.45 uur plaats in de wijk Beverwaard in het zuidoosten van de stad. De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. De politie vermoedt dat hij een uitvoerder was, laat een politiewoordvoerder weten.

2 uur geleden