Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank behandelt dossier vergismoord in proces Marengo

Rechtbank behandelt dossier vergismoord in proces Marengo

AMSTERDAM (ANP) - In het liquidatieproces Marengo begint de rechtbank vrijdag aan de bespreking van een dubbeldossier, dat het grootscheepse onderzoek naar de veronderstelde bende van hoofdverdachte Ridouan Taghi aan het rollen heeft gebracht. Het gaat om de zogenoemde vergismoord op Hakim Changachi en de voorbereidingen voor de moord op het eigenlijke doelwit, Khalid H.

Changachi was een vriend van Nabil B. Hij zou diens familie hebben verteld dat Taghi achter de moord zat, waarmee hij zijn eigen doodvonnis zou hebben getekend. Dat dreef hem in de armen van justitie, hij besloot kroongetuige te worden in het proces.

Hakim Changachi werd op 12 januari 2017 doodgeschoten bij zijn flat aan de Faustdreef in de Utrechtse wijk Overvecht. De uitvoerders van de moord zijn opgepakt en inmiddels veroordeeld. Hun zaak loopt nog in hoger beroep.

De moordenaars hebben Changachi aangezien voor het beoogde slachtoffer H. Volgens justitie wilde Taghi H. laten opruimen omdat hij zou heulen met rivalen van zijn misdaadorganisatie. H. woonde in hetzelfde flatgebouw als Changachi. Toen er daags na de vergismoord opnieuw een moordcommando op H. werd afgestuurd, kon hij tijdig de politie alarmeren. De op de vlucht geslagen verdachten werden na een wilde achtervolging aangehouden.

Een van de mannen die betrokken was bij de moord op Changachi, Justin Jap Tjong, wilde niet mee op de ‘herstelmissie’. Twee weken later werd hij zelf geliquideerd in Amsterdam-Osdorp.

Behalve Taghi verdenkt het Openbaar Ministerie zes anderen van betrokkenheid bij de vergismoord en de verijdelde liquidatie van H. Een van hen is kroongetuige B. Hij zal vrijdag als verdachte in de Amsterdamse gerechtsbunker moeten verschijnen. Als kroongetuige weigerde hij de afgelopen weken zijn contractuele plicht na te komen, uit onvrede met de bescherming die zijn gezin van justitie krijgt.

De bespreking van het dubbeldossier staat ook op 21 en 25 juni op het programma.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Politie beëindigt weer illegale feesten

DEVENTER (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in onder meer Deventer, Tilburg en bij Breda een eind gemaakt aan illegale feesten. Het was er veel te druk en mensen hielden zich niet aan de coronaregels.

3 uur geleden
Nederland duikt mogelijk onder signaalwaarde, na ruim 270 dagen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt zo snel, dat Nederland zondag of maandag onder een belangrijke grens uit kan komen. Die grens is de zogeheten signaalwaarde van het aantal positieve tests. Nederland blijft onder die limiet als in een etmaal minder dan zo'n 1222 mensen positief testen, en dat zou voor het eerst sinds 13 september zijn, meer dan 270 dagen geleden.

9 uur geleden
Hoekstra vreest geen scheuring binnen CDA

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra is niet bang dat het vertrek van Pieter Omtzigt leidt tot een scheuring van de partij. Dat zegt hij zaterdag tegen RTL Nieuws.

18 uur geleden
Advocate toeslagenaffaire: we staan achter Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire staan achter het besluit van Pieter Omtzigt om uit het CDA te stappen. Dat zegt Eva González Pérez, advocate van tientallen ouders, desgevraagd. Omtzigt speelde een grote rol in het blootleggen van de kinderopvangtoeslagaffaire, waarbij duizenden ouders door de overheid onterecht als fraudeur werden bestempeld en zo in de schulden werden gestort.

19 uur geleden
CDA'ers bedroefd over vertrek Omtzigt, blijven wel bij de partij

DEN HAAG (ANP) - Meerdere CDA-Kamerleden reageren verdrietig op het vertrek van Pieter Omtzigt uit de partij. Toch zijn er vooralsnog geen CDA'ers die ook de partij verlaten en zich bij Omtzigt voegen.

20 uur geleden
Echtgenote Omtzigt blijft CDA-fractievoorzitter Enschede

DEN HAAG (ANP) - Ayfer Koç, de echtgenote van Pieter Omtzigt, blijft fractievoorzitter voor het CDA in Enschede. Wel schrijft ze op Twitter "alle begrip en volledige steun" te hebben voor zijn besluit om de partij te verlaten.

21 uur geleden
Mars tegen coronamaatregelen trekt duizenden demonstranten

APELDOORN (ANP) - Naar schatting een paar duizend demonstranten liepen zaterdag in Apeldoorn mee met de mars van Police for Freedom tegen de coronamaatregelen. Vanwege de drukte vroeg de gemeente Apeldoorn aan bezoekers om het centrum te mijden.

21 uur geleden