Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank begint aan verhoor kroongetuige in liquidatieproces

Rechtbank begint aan verhoor kroongetuige in liquidatieproces

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Midden-Nederland maakt dinsdag een aanvang met het verhoor van kroongetuige Tony de G. in het omvangrijke liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh. Het megaproces, waar in totaal 64 zittingsdagen voor uitgetrokken zijn, begon maandag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp aan de inhoudelijke behandeling. Die dag is met name benut voor het bespreken van wensen van de advocaten en verzoeken over de hechtenis van een aantal verdachten.

Het proces, met de naam Eris, draait om een reeks criminele afrekeningen, naast plannen, pogingen en voorbereidingen daartoe. In totaal staan 21 verdachten terecht.

Hoofdverdachte is Delano 'Keylow' R., voorman en oprichter van de inmiddels door de rechter verboden motorclub. Hij zou onder meer moordopdrachten hebben aangenomen van Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in een ander groot liquidatieproces, Marengo.

"Een koelbloedige organisatie die in opdracht mensen vermoordt", zo omschreef de officier van justitie maandag de verdachten in Eris. De werkwijze van de bende noemde het Openbaar Ministerie "onthutsend" en "ontluisterend". Onder meer een grote hoeveelheid PGP-berichten tussen verdachten onderling - waarin zij zich onbespied waanden - laten volgens justitie zien dat er met groot gemak werd beslist over leven en dood. "De ene moord volgt bijna de andere op", aldus het OM. De vijf liquidaties werden binnen een tijdsbestek van zeven maanden gepleegd.

De PGP-berichten vormen een belangrijk bestanddeel van de bewijsvoering van het OM. De andere pijler waarop deze berust zijn de verklaringen van kroongetuige Tony de G. Hoofdverdachte Greg R. noemde de kroongetuige maandag al een fantast. "Ik ben onschuldig, heb niets met liquidaties te maken. Ik heb me lang afgevraagd waarom de kroongetuige dit soort dingen over mij zegt. Mijn verklaring is dat zijn verbeelding met hem aan de haal is gegaan", aldus de man die als een soort 'godfather van de onderwereld' wordt omschreven.

Vooralsnog zijn tot en met februari volgend jaar zittingsdagen gereserveerd in de rechtbank. In de huidige planning zal het OM in januari met de strafeisen komen. In februari houden de advocaten van de verdachten hun pleidooien. De uitspraak wordt begin juli verwacht.

Meer uit Binnenland

Lowlands na twee jaar terug van weggeweest

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Nadat het festival twee keer was geannuleerd vanwege de coronapandemie is ook Lowlands weer terug. De 28e editie van het festival in Biddinghuizen gaat vrijdag van start en duurt tot en met zondag.

4 minuten geleden
Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

4 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

7 uur geleden
Paar honderd demonstranten bij 'asielhotel' Albergen

TUBBERGEN (ANP) - Bij het hotel in Albergen in de Overijsselse gemeente Tubbergen, dat is aangekocht door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA, zijn donderdagavond opnieuw veel demonstranten op de been. Het gaat om enkele honderden honderd bewoners die aanwezig zijn voor een plaatselijk protest tegen de komst van asielzoekers.

8 uur geleden
Bijna 95 procent van bedden voor Oekraïners bezet

DEN HAAG (ANP) - Het aantal beschikbare bedden voor gevluchte Oekraïners neemt amper toe, terwijl bijna 95 procent al bezet is. De bezettingsgraad was niet eerder zo hoog. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

10 uur geleden
Dutch Grand Prix wil duurzamer worden, weert auto's waar mogelijk

ZANDVOORT (ANP) - Elektrische bussen, deelscooters en fietsen. De organisatie van de Dutch Grand Prix zet dit jaar in op het verduurzamen van het Formule 1-weekend in Zandvoort en neemt daarbij afscheid van de auto. Reguliere bezoekers moeten het circuit op andere manieren bereiken.

11 uur geleden
Cel- en werkstraf voor uitlokken blokkade A18

ARNHEM (ANP) - Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen van de politierechter in Arnhem voor het initiëren van een boerenprotest op de A18 bij Westendorp eind vorige maand. Hierbij werd de weg geblokkeerd en is afval gedumpt.

15 uur geleden