Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank: basisscholen kregen 250 miljoen te weinig in 2022

Rechtbank: basisscholen kregen 250 miljoen te weinig in 2022

UTRECHT (ANP) - Basisscholen hebben in de tweede helft van 2022 circa 250 miljoen euro te weinig gekregen van het ministerie van Onderwijs. De rechtbank in Utrecht geeft de scholen die daarover een zaak hadden aangespannen gelijk en legt de minister van Primair en Voortgezet Onderwijs de verplichting op het bedrag alsnog te voldoen.

Het schooljaar 2022-2023 was een overgangsjaar. Voor die tijd kregen scholen een bedrag per schooljaar uitgekeerd, maar vanaf 2023 werd dat per kalenderjaar. Het ministerie berekende dat de scholen voor de personeelskosten tot de jaarwisseling 34,55 procent van het jaarbedrag kregen, maar volgens de scholen had dat 41,67 procent moeten zijn. Het ging daarbij om vijf maanden van het jaar en het uitgekeerde bedrag moest dus vijf-twaalfde van het jaarbedrag zijn. De rechter geeft ze daarin gelijk.

Het beroep voor de bestuursrechter was aangespannen door 222 schoolbesturen, die samen 250 miljoen euro zijn misgelopen. De uitspraak geldt specifiek voor die schoolbesturen, een kwart van alle schoolbesturen in Nederland.

Financiële tegenvaller

Demissionair minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) moet beslissen of de uitspraak ook gevolgen heeft voor de overige schoolbesturen. Een woordvoerder van de bewindsvrouw vindt het te vroeg om daar uitsluitsel over te geven. Hetzelfde geldt voor de vraag of Paul in beroep gaat tegen het oordeel van de rechter. Ze heeft "kennisgenomen van de uitspraak en gaat deze bestuderen."

De uitspraak zorgt waarschijnlijk voor een eenmalige financiële tegenvaller voor het kabinet-Schoof dat over anderhalve week aantreedt. Daarin wordt Paul staatssecretaris voor Primair en Voortgezet Onderwijs en Emancipatie.

De koepel van basisscholen, de PO-Raad, laat weten samen met de scholen die de zaak hebben aangespannen te gaan praten met het ministerie "over de uitvoering van de uitspraak". De vereniging van openbare scholen VOS/ABB noemde de vergoeding die nu is teruggedraaid "de grote verdwijntruc" van het ministerie.

Meer uit Politiek

Veldkamp snapt dat Israël tijdelijk deel Syrië bezet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft begrip voor het Israëlische militaire ingrijpen in Syrië na de val van het regime van president Bashar al Assad. Israël heeft de afgelopen dagen honderden militaire doelen in het buurland aangevallen en een bufferzone op de Golanhoogte bezet. Dat laatste moet wel tijdelijk zijn, benadrukte minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) in de Kamer.

15 minuten geleden
Bijval en kritiek in Tweede Kamer voor burgerinitiatief Nicotinee

DEN HAAG (ANP) - De coalitie is verdeeld over een mogelijk verbod voor de verkoop van nicotinehoudende producten aan mensen die zijn geboren na 1 januari 2012. NSC-Kamerlid Daniëlle Jansen werkt aan een initiatiefnota hiertoe, die is gebaseerd op het burgerinitiatief Nicotinee dat donderdag in de Tweede Kamer wordt behandeld. Een verbod zou ertoe leiden dat vanaf 2030 de nieuwe generaties van 18-jarigen nooit meer nicotineproducten mogen kopen. Coalitiegenoten PVV en BBB zijn faliekant tegen het plan en noemen het "totaal betuttelend en niet werkbaar".

1 uur geleden
Veldkamp wil sancties tegen Georgië, ziet geen steun in EU

DEN HAAG (ANP) - Nederland is voorstander van sancties tegen Georgië, maar ziet daarvoor onvoldoende steun in de Europese Unie. Het liefst ziet minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) nieuwe vrije en eerlijke verkiezingen in het land op de Kaukasus, zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Kamer gaat in debat over verbouwde begroting na onderwijsakkoord

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat nog in debat over de begroting voor volgend jaar die de afgelopen weken is aangepast in een besloten overleg tussen de regeringscoalitie en oppositiepartijen. Dit gebeurde om de bezuinigingen op het onderwijs te verzachten. GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg genoeg steun van de Kamer voor een debat.

3 uur geleden
Coalitie en oppositie akkoord over minder bezuinigen op onderwijs

DEN HAAG (ANP) - De coalitie en vier oppositiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de begroting van onderwijs. Dat zei CDA-leider Henri Bontenbal woensdag na overleg tussen de fractieleiders. Al eerder werden ze het eens om bijna 750 miljoen euro minder te bezuinigen. Ze moesten het alleen nog eens worden over hoe dat moest worden betaald. Dat geld wordt onder meer gevonden bij VWS.

15 uur geleden
Faber bekijkt of ze ook gezinshereniging uit Syrië kan stilleggen

DE HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat onderzoeken of ze voorlopig kan blokkeren dat Syriërs die in Nederland mogen blijven, hun man, vrouw of kinderen naar Nederland halen. Maandag besloot ze al om zes maanden lang geen beslissing te nemen over asielaanvragen van Syriërs. Sinds rebellen afgelopen weekend de macht overnamen in Syrië is het onduidelijk hoe veilig het is in het land.

19 uur geleden
Oppositie hoopvol over akkoord onderwijsbegroting

DEN HAAG (ANP) - De vier oppositiepartijen die onderhandelen met de coalitie over de onderwijsbegroting zijn optimistisch dat ze tot een akkoord komen. "Ik schat dat we eruit komen", zei SGP-voorman Chris Stoffer woensdag na nieuw overleg. Ook Joost Eerdmans (JA21) liet zich in soortgelijke woorden uit.

22 uur geleden