
Reactie Gräper op verstoord optreden Kuhr is Kamerleden te slap
DEN HAAG (ANP) - Kamerleden vinden dat demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur) zich niet scherp genoeg uitspreekt tegen antisemitisme, nadat een optreden van zangeres Lenny Kuhr is verstoord door pro-Palestijnse activisten. De bewindsvrouw lijkt bereid om hier met een duidelijk statement over te komen, maar pas na overleg in de ministerraad op donderdag. Partijen van links tot rechts vinden dat veel te laat, laten ze weten tijdens het wekelijkse vragenuur.
Afgelopen zondag liepen vier activisten tijdens een concert van Kuhr in Waalwijk het podium op. Zij riepen daarbij onder meer de omstreden tekst "from the river to the sea, Palestine will be free". Ook maakten ze de zangeres uit voor moordenaar en terrorist en benoemden ze dat haar kinderen en kleinkinderen in Israël wonen. Nadien heeft Kuhr aangifte gedaan van belediging, smaad en laster.
Naar aanleiding van het incident heeft een theater in het Groningse Stadskanaal de ticketverkoop stilgezet van een concert dat Kuhr dinsdagmiddag houdt. Claudia van Zanten (BBB) vindt dat "buitengewoon triest", Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreekt van een "grote schande". Kamerleden staan in de rij om hun ongenoegen te uiten over de reactie van Gräper, die wat hen betreft te procedureel en afwachtend is.
Ondersteunen
De bewindsvrouw zegt dat het statement waar ze naar vragen niet alleen betrekking heeft op haar beleidsterrein, maar ook op die van de ministeries van Volksgezondheid en Justitie. Ze zegt daarnaast in gesprek te zijn met de sector. Derk Boswijk (CDA) laakt de "oorverdovende stilte" vanuit de sector en vindt dat Gräper geen moment moet wachten om zich uit te spreken.
Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) stelt voor om kleine podia te ondersteunen als zij zelf geen geld hebben om evenementen met een hoog risico te beveiligen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
50 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.
2 uur geleden