Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Re-enactor Laurent Cecillon: ‘Jeugd heeft geromantiseerd beeld van oorlog’

Re-enactor Laurent Cecillon: ‘Jeugd heeft geromantiseerd beeld van oorlog’

KAPELLE - De re-enactors die te zien waren bij Toujours Kapelle speelden een grote rol in het tonen van het leven van een militair in de oorlog. 

Uit heel Nederland en zelfs uit Frankrijk komen ze, en met één doel; het zo goed mogelijk naspelen van de oorlog. Zo hebben ze de originele spullen, van tandenborstels tot pannen en van auto’s tot zaklampen en dragen ze dezelfde kleding als die de Fransen droegen. Zelfs slapen doen ze op het veld. Maar waarom? ‘’Ik ben van beroep militair en ik houd erg van geschiedenis’’, zegt Laurent Cecillon, die van origine Frans is en in Nederland woont. ‘’Op een gegeven moment zag ik dat de jeugd van tegenwoordig een geromantiseerd beeld van oorlog heeft ontwikkeld door films en videogames. Denk daarbij aan kinderen die vele wapens kennen, en de wapens ‘cool’ vinden, terwijl ze er in feite voor zijn gemaakt om mensen dood te schieten. Om die reden ben ik in het re-enacten gegaan; ik wil laten zien hoe het er echt in de oorlog aan toe ging.’’ 

Living history 

Ongeveer tien weekenden per jaar is Cecillon een Franse militair en laat hij, ook in weer en wind, zien hoe de Fransen leefden. ‘’Je hebt ‘re-enactors’ die er om vijf uur mee stoppen, maar wij doen echt ‘living history’, zoveel mogelijk zoals het toen was. We leven en slapen zoals zij dat deden, om echt terug in de tijd te gaan.’’

Meer uit Reimerswaal

Ruim vier ton subsidie voor belevingsroute Yerseke Moer

YERSEKE - Stichting Het Zeeuwse Landschap ontvangt 413.288 euro provinciale subsidie om het natuurschoon van de Yerseke Moer beter in de etalage te zetten. Met het geld kunnen bijvoorbeeld beleefpunten, met uitzicht en informatieborden over de flora en fauna, gemaakt worden. Ook is er geld om de verkeersveiligheid te verbeteren.

10 uur geleden
Ondernemers gewaarschuwd voor oplichters

KRUININGEN - Ondernemers in de gemeente Reimerswaal worden benaderd door personen die zich voordoen als verkopers van advertentieruimte in de gemeentegids van Reimerswaal. Dat stelt het Reimerswaalse gemeenteraadslid Daniël van Iwaarden (SGP). Om hiervoor te waarschuwen heeft hij bij het college van burgemeester en wethouders schiftelijke vragen ingediend.

12 uur geleden
Overtredingen ontdekt bij controle horeca Reimerswaal

KRUININGEN - Horeca in de gemeente Reimerswaal is vrijdagavond gecontroleerd op het naleven van verschillende wetgeving. "Er zijn meerdere overtredingen geconstateerd, waaronder overtredingen op grond van de Alcoholwet, Warenwet, allergenen-wetgeving en de Wet arbeid vreemdelingen", meldt burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal dinsdag. 

14 uur geleden
Grote Geelstaart uit Kapelle brengt 'Metaal' uit

KAPELLE - Maandag om 12.00 uur is de eerste studio-opname van 'Grote Geelstaart' uitgekomen: 'Metaal'. De Kapelse band, die psychedelische noise-rock maakt, timmert sinds eind 2022 aan de weg naar meer naamsbekendheid binnen en buiten de provincie. 

1 dag geleden
Rillandia ziet aantal jeugdleden groeien

RILLAND - V.V. Rillandia aan de Bathseweg in Rilland telt op dit moment zo'n tweehonderd leden en is een groeiende vereniging. De club beschikt over twee voetbalvelden en een trainingsveld en ieder team van de club kan doordeweeks trainen. Ondanks dat de vereniging op een ruimtelijke plek is gelegen brengt de locatie soms ook wat obstakels met zich mee. 

2 dagen geleden
Vrijwilligers ontdoen Schelde-oevers weer van afval

KRABBENDIJKE/RILLAND - Honderden vrijwilligers stropen zaterdag 2 maart de mouwen op om zwerfafval op te ruimen langs de Oosterschelde en Westerschelde voor de jaarlijkse actie Schone Schelde.

3 dagen geleden
Kapelle verbouwt voor groeiend vrouwenvoetbal

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle voldoet formeel niet aan de KNVB-norm van het aantal velden ten opzichte van de leden maar desondanks krijgen ze de trainingsschema's rond. De vereniging merkt echter wel dat het opkomende vrouwenvoetbal er voor zorgt dat het aantal kleedkamers niet toereikend is. Daarom worden die binnenkort onder handen genomen. 

4 dagen geleden