Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Re-enactor Laurent Cecillon: ‘Jeugd heeft geromantiseerd beeld van oorlog’

Re-enactor Laurent Cecillon: ‘Jeugd heeft geromantiseerd beeld van oorlog’

KAPELLE - De re-enactors die te zien waren bij Toujours Kapelle speelden een grote rol in het tonen van het leven van een militair in de oorlog. 

Uit heel Nederland en zelfs uit Frankrijk komen ze, en met één doel; het zo goed mogelijk naspelen van de oorlog. Zo hebben ze de originele spullen, van tandenborstels tot pannen en van auto’s tot zaklampen en dragen ze dezelfde kleding als die de Fransen droegen. Zelfs slapen doen ze op het veld. Maar waarom? ‘’Ik ben van beroep militair en ik houd erg van geschiedenis’’, zegt Laurent Cecillon, die van origine Frans is en in Nederland woont. ‘’Op een gegeven moment zag ik dat de jeugd van tegenwoordig een geromantiseerd beeld van oorlog heeft ontwikkeld door films en videogames. Denk daarbij aan kinderen die vele wapens kennen, en de wapens ‘cool’ vinden, terwijl ze er in feite voor zijn gemaakt om mensen dood te schieten. Om die reden ben ik in het re-enacten gegaan; ik wil laten zien hoe het er echt in de oorlog aan toe ging.’’ 

Living history 

Ongeveer tien weekenden per jaar is Cecillon een Franse militair en laat hij, ook in weer en wind, zien hoe de Fransen leefden. ‘’Je hebt ‘re-enactors’ die er om vijf uur mee stoppen, maar wij doen echt ‘living history’, zoveel mogelijk zoals het toen was. We leven en slapen zoals zij dat deden, om echt terug in de tijd te gaan.’’

Meer uit Reimerswaal

Jaarmarkt in Wemeldinge met oude ambachten en ringrijden

WEMELDINGE - Zaterdag 2 juli wordt in Wemeldinge de jaarmarkt georganiseerd. De hele dag kunnen bezoekers genieten van ringsteken, oude ambachten, muziek en kinderentertainment. 

10 uur geleden
Annelize en Corlinde van de Dr. A. Comrieschool in Kruiningen weten al het een en ander over zonnepanelen

KRUININGEN - De nieuwe zonnepanelen op het dak van de Dr. A. Comrieschool in Kruiningen zijn een mooie aanleiding om het in de klas over duurzaamheid te hebben. Via het project Zowiezon, waarbij onder meer energiebedrijf Eneco betrokken is, zijn er lespakketten voor de scholen beschikbaar. Ook krijgt de Comrieschool gastlessen aangeboden. 

1 dag geleden
Jaarrekening Kapelle valt positief uit

KAPELLE - De gemeente Kapelle sluit de jaarrekening 2021 met een positief resultaat van 505.000 euro. ‘Ondanks een aantal financiële tegenvallers, met name binnen het sociaal domein, zijn we blij met dit positieve resultaat’, laat de gemeente in een persbericht weten.

1 dag geleden
Zonnedak voor Dr. A. Comrieschool in Kruiningen

KRUININGEN - Nog niet veel scholen in Zeeland hebben zonnepanelen op het dak, maar de Dr. A. Comrieschool in Kruiningen wel. 

2 dagen geleden
Zomeravondwandelingen in Reimerswaal

KRUININGEN - In de maanden juli en augustus zijn er bij voldoende belangstelling op de woensdagavonden zomeravondwandelingen door de gemeente Reimerswaal.

6 dagen geleden
Jelle-Jan Pieterse is blij dat ‘zijn’ idee nu eindelijk in praktijk getest wordt

EVERSDIJK - In de Willem-Annapolder, achter de Westerscheldedijk bij Eversdijk, is de proef met het maken van zetstenen uit bagger gedemonstreerd. De komende maanden experimenteert waterschap Scheldestromen of deze stenen de dijk bij Hansweert kunnen versterken, omdat dit allerlei voordelen kan opleveren. Aan de wieg van deze proef staat waterschapper Jelle-Jan Pieterse, die samen met Hugo Ekkelenkamp op dit idee kwam.

1 week geleden
20e Open Wemeldinge dubbeltoernooi begint op 9 juli

WEMELDINGE - Van 9 tot en met 17 juli houdt tennisclub ‘t Swaecke in Wemeldinge voor de twintigste keer het Open Wemeldinge dubbeltoernooi. 

1 week geleden