
Rathenau Instituut bepleit betere afspraken voor energietransitie
DEN HAAG (ANP) - De overheid en sectorpartijen hebben nog "blinde vlekken" als het aankomt op afspraken over data om de energietransitie goed te laten verlopen. Dat concludeert het Rathenau Instituut in een nieuw rapport. Volgens het wetenschappelijk instituut zijn digitale technologie en data "essentieel" voor de energietransitie, omdat er zonder data geen stroom is, en zijn er betere afspraken nodig.
Volgens de onderzoekers "is er nog veel werk aan de winkel". Het ministerie van Economische Zaken en marktpartijen maken met name afspraken over het verbeteren van data-uitwisseling, maar er zijn nog geen afspraken over hoe systemen beter met elkaar te laten communiceren, het op de markt brengen van innovaties en te zorgen dat innovaties "bijdragen aan een rechtvaardig en betaalbaar energiesysteem".
Nog niet alle relevante data zijn in beeld, blijkt uit de aanbevelingen in het rapport. Er zijn vooral afspraken over data van slimme meters, maar nog niet over data uit bijvoorbeeld warmtepompen, laadpalen of omvormers van zonnepanelen.
Zorgen
Het Rathenau Instituut maakt zich ook zorgen over de zeggenschap die burgers hebben over hun gegevens. Al die slimme apparaten, zoals thermostaten of elektrische auto's, "verzamelen continu gegevens over de productie van, vraag naar, opslag van of het verbruik van stroom" en daardoor dus ook data over "het gedrag van hun eigenaren". Dat roept ook privacyvragen op, stelt het rapport.
Overheden, bedrijven en burgers moeten weerbaar worden gemaakt voor cyberaanvallen op de stroomvoorziening. Dat kan door bij subsidies voor nieuwe technologieƫn bijvoorbeeld eisen te stellen aan de veiligheid van apparaten of systemen. Burgers en bedrijven moeten "laagdrempelig informatie" krijgen over "digitale kwetsbaarheden binnen de energievoorziening".
Het instituut benadrukt dat afspraken over data "zorgvuldig" moeten worden uitgewerkt in de nieuwe Energiewet. Ook moeten slimme apparaten zoals warmtepompen en thuisbatterijen veilig zijn en met elkaar kunnen samenwerken. Verder moet de overheid zorgen dat partijen die zelf energie opwekken en verhandelen aan de markt kunnen deelnemen en dat de overheid en energiesector moeten investeren in kennisontwikkeling en opleidingen voor personeel dat nodig is voor de energietransitie.
Meer uit Financieel
OSLO (ANP/BLOOMBERG) - Noorwegen probeert de Europese Unie ervan te overtuigen het land vrij te stellen van mogelijke importheffingen als reactie op de handelsstrijd van de Amerikaanse president Donald Trump. Het Scandinavische land versnelt daarom de goedkeuring van EU-regels om zijn onderhandelingspositie te verbeteren en een scenario te voorkomen waarin het tarieven moet betalen om goederen te verkopen in de EU.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse autoconcern Tesla wist donderdag als enige van de bekende Amerikaanse autobouwers licht aan beurswaarde te winnen. Grote rivalen General Motors (GM) en Ford Motor gingen daarentegen onderuit op Wall Street. Beleggers verwerkten de aankondiging van Donald Trump om importheffingen van 25 procent in te voeren op alle auto's en auto-onderdelen die buiten de Verenigde Staten worden gemaakt.
3 uur geledenMARANELLO (ANP/BLOOMBERG) - Amerikanen zijn straks tienduizenden dollars meer kwijt als ze een Ferrari willen kopen. Het Italiaanse merk is van plan de prijzen van sommige wagens in de Verenigde Staten tot 10 procent te verhogen om de impact van de nieuwe importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump te verwerken.
3 uur geledenSCUNTHORPE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse staalproducent British Steel maakt zich op om de laatste twee hoogovens van het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Daardoor dreigen 2700 banen bij het bedrijf verloren te gaan.
4 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De exploitant van de belangrijkste luchthavens van Parijs voorspelt een stijging van de vliegticketprijzen in de komende jaren om het gebruik van dure alternatieve vliegtuigbrandstof te compenseren. Dit raakt waarschijnlijk de reisvraag naar 's werelds populairste toeristische bestemming, denk AĆ©roports de Paris.
4 uur geledenPARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De geplaagde Franse gameontwikkelaar Ubisoft haalt Tencent binnen als investeerder om verder te kunnen werken aan bekende spellenreeksen als Assassin's Creed, Far Cry en Tom Clancy's Rainbow Six. De titels worden ondergebracht in een nieuw dochterbedrijf en daarin steekt Tencent zo'n 1,2 miljard euro. In ruil daarvoor krijgt dat Chinese concern een belang van een kwart in de nieuwe onderneming.
5 uur geledenBEESD (ANP) - Superunie, de inkooporganisatie voor onder meer supermarkten PLUS, Dirk, Hoogvliet en SPAR, bundelt zijn krachten met het Belgische Colruyt en het Zwitserse Coop. Dat doen ze door een nieuwe internationale inkoopalliantie op te zetten voor de inkoop van A-merken, genaamd Vasco International Trading. Samen denken ze een sterkere onderhandelingspositie te hebben als die merken hun prijzen flink proberen te verhogen.
6 uur geleden