
Rathenau Instituut bepleit betere afspraken voor energietransitie
DEN HAAG (ANP) - De overheid en sectorpartijen hebben nog "blinde vlekken" als het aankomt op afspraken over data om de energietransitie goed te laten verlopen. Dat concludeert het Rathenau Instituut in een nieuw rapport. Volgens het wetenschappelijk instituut zijn digitale technologie en data "essentieel" voor de energietransitie, omdat er zonder data geen stroom is, en zijn er betere afspraken nodig.
Volgens de onderzoekers "is er nog veel werk aan de winkel". Het ministerie van Economische Zaken en marktpartijen maken met name afspraken over het verbeteren van data-uitwisseling, maar er zijn nog geen afspraken over hoe systemen beter met elkaar te laten communiceren, het op de markt brengen van innovaties en te zorgen dat innovaties "bijdragen aan een rechtvaardig en betaalbaar energiesysteem".
Nog niet alle relevante data zijn in beeld, blijkt uit de aanbevelingen in het rapport. Er zijn vooral afspraken over data van slimme meters, maar nog niet over data uit bijvoorbeeld warmtepompen, laadpalen of omvormers van zonnepanelen.
Zorgen
Het Rathenau Instituut maakt zich ook zorgen over de zeggenschap die burgers hebben over hun gegevens. Al die slimme apparaten, zoals thermostaten of elektrische auto's, "verzamelen continu gegevens over de productie van, vraag naar, opslag van of het verbruik van stroom" en daardoor dus ook data over "het gedrag van hun eigenaren". Dat roept ook privacyvragen op, stelt het rapport.
Overheden, bedrijven en burgers moeten weerbaar worden gemaakt voor cyberaanvallen op de stroomvoorziening. Dat kan door bij subsidies voor nieuwe technologieën bijvoorbeeld eisen te stellen aan de veiligheid van apparaten of systemen. Burgers en bedrijven moeten "laagdrempelig informatie" krijgen over "digitale kwetsbaarheden binnen de energievoorziening".
Het instituut benadrukt dat afspraken over data "zorgvuldig" moeten worden uitgewerkt in de nieuwe Energiewet. Ook moeten slimme apparaten zoals warmtepompen en thuisbatterijen veilig zijn en met elkaar kunnen samenwerken. Verder moet de overheid zorgen dat partijen die zelf energie opwekken en verhandelen aan de markt kunnen deelnemen en dat de overheid en energiesector moeten investeren in kennisontwikkeling en opleidingen voor personeel dat nodig is voor de energietransitie.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
5 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
6 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
6 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
8 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
8 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
9 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
10 uur geleden