Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport over derde zelfmoord binnen undercoverdienst blijft geheim

Rapport over derde zelfmoord binnen undercoverdienst blijft geheim

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Justitie en de Landelijke Eenheid van de politie blijven erbij dat een onderzoeksrapport over de zelfmoord van een agent van de Dienst Speciale Operaties (DSO) geheim moet blijven. NRC meldde zaterdag dat de bevindingen ernstiger zijn dan de minister in een brief suggereerde. Het departement en de politie zeggen dat de inhoud om privacyredenen en op verzoek van de nabestaanden niet openbaar wordt gemaakt.

Binnen DSO pleegde vorig jaar een derde agent zelfmoord. NRC heeft inzage gehad in de afscheidsbrief van deze agent, die in augustus vorig jaar zijn leven heeft beëindigd. De brief is gericht aan zijn toenmalige leidinggevende, Marjolein Smit. De 53-jarige agent, in de krant M. genoemd, zegt spijt te hebben dat hij bij DSO is gaan werken en legt een verband tussen de "verziekte werksfeer" en zijn zelfgekozen dood.

DSO is een speciale eenheid die zich onder meer bezighoudt met afgeschermde operaties, zoals werken onder dekmantel (undercoveroperaties) en getuigenbescherming. Over deze dienst zijn al diverse kritische rapporten opgesteld, die volgens de krant "falend leiderschap, pestgedrag, intimidatie op de werkvloer, een angstcultuur, en bovenal gebrek aan ingrijpen door de korpsleiding" aantoonden.

Afscheidsbrief

NRC schrijft dat M. zijn werk bij deze dienst ervoer "als een hel". In zijn afscheidsbrief legt hij de schuld deels bij psychische problemen waarmee hij kampte (depressie en posttraumatische stressstoornis), maar ook bij zijn leidinggevende Smit die zich niet om hem zou hebben bekommerd. "Helaas heb je in afgelopen vier, vijf maanden niet een keer contact met me gezocht om te vragen hoe het met me ging. Zelfs geen kaartje of iets van aandacht. Dat is tekenend voor jou (..) en de cultuur binnen de DSO." De werksfeer was totaal verziekt, schrijft hij in zijn brief.

"Ik kan de DSO niet volledig de schuld geven van mijn beslissing om eruit te stappen. Maar weet dat mijn periode bij de DSO verschrikkelijk was. De verziekte cultuur, hoe jullie achter mijn rug over mij spraken, de vriendjespolitiek, het over lijken gaan, wat een kut-organisatie", citeert NRC uit de brief. Smit is overigens in december vertrokken bij de DSO.

Een woordvoerster van de Landelijke Eenheid laat zaterdag desgevraagd weten: "Van de Landelijke Eenheid is bekend dat zij met structurele problemen kampt. Deze problemen hangen nauw samen met de wijze waarop de eenheid is ingericht, wordt bestuurd en ondersteund. We kunnen wel zeggen dat de leerpunten voor de organisatie overeenkomen met leerpunten uit eerdere rapporten over de Landelijke Eenheid."

Meer uit Binnenland

Schatting: 20.000 mannen plegen kindermisbruik in buitenland

DEN HAAG (ANP) - Minstens 20.000 Nederlandse mannen per jaar maken zich schuldig aan seksueel kindermisbruik in het buitenland, denken onderzoekers die daar in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) een inschatting van hebben gemaakt. De onderzoekers van de Vrije Universiteit en onderzoekscentrum NSCR baseren zich op een onlinesteekproef onder ruim 9000 mannen. Die gaven daarin zelf anoniem aan dat ze seks hebben gehad met minderjarigen.

9 minuten geleden
Oorlogsarchief voor het eerst digitaal doorzocht in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - In de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag konden mensen met een reservering dinsdag voor het eerst het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) digitaal raadplegen. "Dat is prima gegaan", laat een woordvoerder van het archief weten. In de studiezaal staan vijf beveiligde computers waarop belangstellenden de tot nu toe gedigitaliseerde dossiers van het omvangrijke oorlogsarchief kunnen doorzoeken. In totaal waren daarvoor dinsdag vijftien tijdslots van drie uur beschikbaar.

17 minuten geleden
Gemeente Amsterdam komt met extra opvangplekken voor daklozen

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam gaat een proef doen met extra nachtopvang voor dak- en thuisloze mensen. In totaal gaat het om 132 extra opvangplekken die een aanvulling moeten zijn op de zogeheten winteropvang van 250 plekken.

34 minuten geleden
Ook dinsdag drukkere dag voor Wegenwacht door hitteproblemen

DEN HAAG (ANP) - De Wegenwacht heeft het ook dinsdag drukker dan normaal door pechgevallen die te maken hebben met de hitte. De pechdienst van de ANWB ziet vooral gestrande automobilisten waarbij de auto start- of accuproblemen heeft.

46 minuten geleden
Telegraaf hoeft column over ex-advocaat Taghi niet te rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - De Telegraaf hoeft een column die misdaadjournalist John van den Heuvel vorige maand schreef niet te rectificeren, oordeelde de rechtbank Amsterdam dinsdag. Advocaat Vito Shukrula had dat geëist in een kort geding omdat Van den Heuvel volgens hem "feitelijk onjuiste, kwalijke en lasterlijke informatie" had gepubliceerd over hem. De rechtbank wees alle eisen van Shukrula af.

1 uur geleden
Weer- en klimaatexperts EU: extreme hitte in groot deel Europa

BONN (ANP) - Terwijl Nederland zijn warmste 1 juli sinds het begin van de metingen beleeft, is het ook in veel andere Europese landen uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Uitschieters qua temperatuur worden gemeten in een groot gebied, van het Verenigd Koninkrijk tot aan Portugal en van de Balkan en Italië tot het westen van Duitsland, laten de Europese weer- en klimaatdiensten zien. Op veel plaatsen in Europa is het "ongebruikelijk" of zelfs "extreem" heet.

1 uur geleden
Rechter verwerpt bezwaren KINK tegen toekennen FM-frequenties

ROTTERDAM (ANP) - Radiozender KINK heeft een procedure over de toekenning van de FM-frequenties verloren. De rechter in Rotterdam heeft alle bezwaren van de zender dinsdag verworpen.

2 uur geleden