
Rapport over derde zelfmoord binnen undercoverdienst blijft geheim
DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Justitie en de Landelijke Eenheid van de politie blijven erbij dat een onderzoeksrapport over de zelfmoord van een agent van de Dienst Speciale Operaties (DSO) geheim moet blijven. NRC meldde zaterdag dat de bevindingen ernstiger zijn dan de minister in een brief suggereerde. Het departement en de politie zeggen dat de inhoud om privacyredenen en op verzoek van de nabestaanden niet openbaar wordt gemaakt.
Binnen DSO pleegde vorig jaar een derde agent zelfmoord. NRC heeft inzage gehad in de afscheidsbrief van deze agent, die in augustus vorig jaar zijn leven heeft beƫindigd. De brief is gericht aan zijn toenmalige leidinggevende, Marjolein Smit. De 53-jarige agent, in de krant M. genoemd, zegt spijt te hebben dat hij bij DSO is gaan werken en legt een verband tussen de "verziekte werksfeer" en zijn zelfgekozen dood.
DSO is een speciale eenheid die zich onder meer bezighoudt met afgeschermde operaties, zoals werken onder dekmantel (undercoveroperaties) en getuigenbescherming. Over deze dienst zijn al diverse kritische rapporten opgesteld, die volgens de krant "falend leiderschap, pestgedrag, intimidatie op de werkvloer, een angstcultuur, en bovenal gebrek aan ingrijpen door de korpsleiding" aantoonden.
Afscheidsbrief
NRC schrijft dat M. zijn werk bij deze dienst ervoer "als een hel". In zijn afscheidsbrief legt hij de schuld deels bij psychische problemen waarmee hij kampte (depressie en posttraumatische stressstoornis), maar ook bij zijn leidinggevende Smit die zich niet om hem zou hebben bekommerd. "Helaas heb je in afgelopen vier, vijf maanden niet een keer contact met me gezocht om te vragen hoe het met me ging. Zelfs geen kaartje of iets van aandacht. Dat is tekenend voor jou (..) en de cultuur binnen de DSO." De werksfeer was totaal verziekt, schrijft hij in zijn brief.
"Ik kan de DSO niet volledig de schuld geven van mijn beslissing om eruit te stappen. Maar weet dat mijn periode bij de DSO verschrikkelijk was. De verziekte cultuur, hoe jullie achter mijn rug over mij spraken, de vriendjespolitiek, het over lijken gaan, wat een kut-organisatie", citeert NRC uit de brief. Smit is overigens in december vertrokken bij de DSO.
Een woordvoerster van de Landelijke Eenheid laat zaterdag desgevraagd weten: "Van de Landelijke Eenheid is bekend dat zij met structurele problemen kampt. Deze problemen hangen nauw samen met de wijze waarop de eenheid is ingericht, wordt bestuurd en ondersteund. We kunnen wel zeggen dat de leerpunten voor de organisatie overeenkomen met leerpunten uit eerdere rapporten over de Landelijke Eenheid."
Meer uit Binnenland
BRUSSEL (ANP) - Een diplomatieke oplossing in het conflict met Iran moet "permanent" zijn, vindt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken). "Dat is beter dan dat iedere paar jaar het Iraanse programma wordt gebombardeerd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers. Volgens Veldkamp is er binnen de EU brede overeenstemming over de noodzaak tot een diplomatieke oplossing.
3 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de radiologische situatie in Iran "nauwlettend in de gaten". Meerdere nucleaire installaties in dat land waren afgelopen weekend doelwit van aanvallen door de Verenigde Staten.
4 uur geledenABBENES (ANP) - De activisten van Extinction Rebellion (XR) die maandagmiddag werden aangehouden toen ze probeerden om de afgezette snelweg A44 te blokkeren, zijn weer vrijgelaten. Dat meldt de politie. Ook twee opgepakte journalisten van het Leidsch Dagblad, die verslag wilden doen van de actie, zijn weer vrij.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag staat ongeveer 8 kilometer file. Dat komt doordat twee rijstroken dicht zijn vanwege de NAVO-top. Rijkswaterstaat waarschuwt opnieuw om snelwegen in de Randstad te vermijden als dat kan.
7 uur geledenABBENES (ANP) - Zeker 31 mensen zijn maandag gearresteerd bij een poging van Extinction Rebellion om de snelweg A44 te blokkeren. Dat laat de politie weten. Het is niet bekend waar ze naartoe zijn gebracht. Over de juridische gevolgen, zoals mogelijke vervolging, is ook nog niets bekend.
7 uur geledenABBENES (ANP) - In een noodverordening voor de NAVO-top staat dat demonstraties niet zijn toegestaan op of bij de A44. Op grond daarvan zijn journalisten weggestuurd toen ze verslag deden van een poging van Extinction Rebellion om de snelweg te blokkeren. Dat laten de gemeente Haarlemmermeer en de politie van Noord-Holland weten.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie moet journalisten niet oppakken maar met rust laten, ook tijdens de NAVO-top. Dat zegt Peter ter Velde van PersVeilig, een meldpunt voor geweld en agressie tegen journalisten.
8 uur geleden