Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: Nigeria heeft 12 miljard dollar nodig voor opruimen olie

Rapport: Nigeria heeft 12 miljard dollar nodig voor opruimen olie

LAGOS (ANP/RTR) - Nigeria heeft 12 miljard dollar (ruim 11 miljard euro) nodig om de gedurende decennia opgehoopte olievervuiling in de zuidelijke staat Bayelsa op te ruimen over een periode van twaalf jaar, stelt een nieuw rapport van de Bayelsa State Oil and Environmental Commission. Volgens het rapport zijn Shell en het Italiaanse Eni verantwoordelijk voor het grootste deel van de vervuiling.

Bayelsa is een van de belangrijkste olieproducerende staten in de Niger-delta, een regio die geteisterd wordt door vervuiling, conflicten en corruptie. Die problemen houden verband met de aanwezigheid van de olie- en gasindustrie.

Het onderzoek naar de impact van olielekken begon in 2019. Er is gekeken naar bewijsmateriaal van forensische wetenschappers, bloedmonsters van mensen in getroffen gebieden en bedrijfsgegevens. Daaruit bleek onder meer dat de niveaus van giftige, verontreinigende stoffen door lekkages en het affakkelen van gas vele malen hoger waren dan toegestaan. Stoffen die brandwonden, longproblemen en kanker veroorzaken, waren wijdverspreid. En door oliemaatschappijen geleide schoonmaakacties werden vaak slecht uitgevoerd, waardoor de bodem en het grondwater ernstiger verontreinigd raakten, aldus het rapport.

Oorzaak olielekken

Een woordvoerder van Eni zei dat de olielekken te wijten zijn aan diefstal om illegale raffinaderijen te voeden, evenals illegale export en sabotage, maar dat het bedrijf belooft alle lekkages te verhelpen. Een woordvoerder van Shell zei niet op de hoogte te zijn van het rapport en daarom geen commentaar te kunnen geven.

Woensdag werd bekend dat een groep Nigerianen Shell niet meer kan aanklagen voor een olielek in 2011. Dat ongeluk, waarbij naar schatting zo'n 40.000 vaten ruwe olie in zee terechtkwamen, gebeurde volgens de hoogste civiele rechtbank van het Verenigd Koninkrijk te lang geleden om er nu nog een rechtszaak over te kunnen voeren.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

22 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

23 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

23 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden