Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: interesse en vertrouwen in nieuws licht gedaald

Rapport: interesse en vertrouwen in nieuws licht gedaald

HILVERSUM (ANP) - De interesse in nieuws in Nederland is licht gedaald. Met name onder jongeren neemt de groep mensen die niet erg of helemaal niet in nieuws zijn geïnteresseerd toe, meldt het Commissariaat voor de Media. Samen met het Reuters Institute for the Study of Journalism vroeg het commissariaat begin dit jaar, nog voor de start van de oorlog in Oekraïne, zo'n 2000 mensen naar hun nieuwsgebruik voor het Digital News Report Nederland 2022.

Na twee jaar met veel nieuws over de coronapandemie is de interesse in en het gebruik van nieuws afgenomen; met name onder jongeren. Nog altijd checkt 82 procent van de Nederlanders minstens dagelijks het nieuws.

De groep Nederlanders die actief het nieuws mijdt, is volgens het onderzoek klein, maar de groep neemt in de afgelopen jaren wel toe. Vooral jongeren tot 35 jaar mijden het nieuws actief. Onder jongeren tot 25 jaar is het aandeel dat niet erg of helemaal niet geïnteresseerd is in het nieuws gestegen van 11 naar 20 procent.

Van de Nederlanders vertrouwt 56 procent het merendeel van het nieuws. Het vertrouwen in het nieuws wisselt per jaar. Tijdens de coronapandemie steeg het vertrouwen en begin 2022 is dit weer gedaald, vooral in de jongste leeftijdsgroep van 18 tot 25 jaar. In Nederland bestaat in vergelijking met andere landen nog steeds een sterk vertrouwen in het merendeel van het nieuws.

Hoewel meer gekozen wordt voor sociale media als voornaamste nieuwsbron, neemt het totale gebruik van sociale media voor nieuws niet toe. Ruim de helft van de Nederlanders neemt nieuws via sociale media tot zich. Met name Facebook wordt gebruikt voor nieuws. Vooral onder jongeren wordt Instagram populairder voor het gebruik van nieuws. Van de 18- tot en met 24-jarigen wordt 35 procent door Instagram op de hoogte gehouden.

Het commissariaat signaleert de trend dat rechtstreekse toegang tot een nieuwsapp of -site afneemt en nieuws vaker via indirecte toegang, zoals nieuwsverzamelsites, meldingen en zoekmachines wordt geconsumeerd. Deze verandering is met name zichtbaar onder jongeren. De toegang tot nieuws wordt dus steeds meer bepaald door gepersonaliseerde meldingen of door de tussenkomst van een aanbevelingssysteem.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden