Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: bloedschandaal in VK met 3000 doden was te voorkomen

Rapport: bloedschandaal in VK met 3000 doden was te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - Een schandaal omtrent besmet bloed in de jaren zeventig en tachtig in het Verenigd Koninkrijk was de schuld van artsen en een reeks regeringen. Mede door hun fouten en nalatigheden liepen duizenden mensen hepatitis of HIV op, wat leidde tot zo'n 3000 doden. Dat blijkt uit een openbaar onderzoek.

Onderzoeksvoorzitter Brian Langstaff, een voormalige hoge rechter, zei dat in de jaren zeventig en tachtig meer dan 30.000 mensen geïnfecteerd bloed en bloedproducten hebben ontvangen van de door de Britse staat gefinancierde Nationale Gezondheidsdienst (NHS). De regering verborg de waarheid om "gezichtsverlies te voorkomen en kosten te besparen", zei Langstaff. Hij vergeleek de doofpotoperatie met een georkestreerd complot.

Volgens Langstaff, die een bijna zes jaar durend onderzoek leidde, was de omvang van het schandaal "zowel gruwelijk als verbazingwekkend". In sommige gevallen werden bloedproducten gemaakt van donaties van Amerikaanse gevangenen of andere risicogroepen gebruikt bij kinderen, waardoor ze werden besmet met HIV of hepatitis C, lang nadat de risico's bekend waren. Andere slachtoffers werden zonder hun medeweten of toestemming gebruikt in medische onderzoeken.

Excuses

'Deze ramp was geen ongeluk", zei Langstaff. "De infecties vonden plaats omdat de verantwoordelijken - artsen, de bloeddiensten en opeenvolgende regeringen - de veiligheid van de patiënt niet op de eerste plaats stelden." Premier Rishi Sunak biedt naar verwachting namens de Britse staat zijn excuses aan als hij later op maandag het Lagerhuis toespreekt.

Het Britse onderzoek, dat in 2018 van start ging, heeft niet de bevoegdheid om vervolgingen aan te bevelen. Wel zei Langstaff dat er nu een passende compensatie moet worden betaald aan slachtoffers en nabestaanden.

Het gebruik van geïnfecteerd bloed heeft ook tot duizenden slachtoffers in de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada en andere landen geleid. In Frankrijk werd voormalig minister van Volksgezondheid Edmond Herve in 1999 veroordeeld voor zijn rol in het schandaal, maar hij kreeg geen straf. Michel Garretta, de directeur van het Franse nationale bloedcentrum, kreeg een gevangenisstraf van vier jaar.

Meer uit Gezond

Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

1 dag geleden
Zorgautoriteit mocht gegevens ggz-patiënten verzamelen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.

2 dagen geleden
Lidl roept paella-verspakket terug om mogelijk glas in doperwten

HUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.

2 dagen geleden
Lareb signaleert bijwerkingen na vaccinatie tegen rotavirus

DEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.

3 dagen geleden
Kwart meer hiv-diagnoses bij GGD-centra in 2024

BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 week geleden
RIVM: mazelenclusters niet verbonden, virus verschilt per plek

BILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".

1 week geleden
Adviesraad waarschuwt: teveel aan medische testen is schadelijk

DEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.

1 week geleden