Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: bloedschandaal in VK met 3000 doden was te voorkomen

Rapport: bloedschandaal in VK met 3000 doden was te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - Een schandaal omtrent besmet bloed in de jaren zeventig en tachtig in het Verenigd Koninkrijk was de schuld van artsen en een reeks regeringen. Mede door hun fouten en nalatigheden liepen duizenden mensen hepatitis of HIV op, wat leidde tot zo'n 3000 doden. Dat blijkt uit een openbaar onderzoek.

Onderzoeksvoorzitter Brian Langstaff, een voormalige hoge rechter, zei dat in de jaren zeventig en tachtig meer dan 30.000 mensen geïnfecteerd bloed en bloedproducten hebben ontvangen van de door de Britse staat gefinancierde Nationale Gezondheidsdienst (NHS). De regering verborg de waarheid om "gezichtsverlies te voorkomen en kosten te besparen", zei Langstaff. Hij vergeleek de doofpotoperatie met een georkestreerd complot.

Volgens Langstaff, die een bijna zes jaar durend onderzoek leidde, was de omvang van het schandaal "zowel gruwelijk als verbazingwekkend". In sommige gevallen werden bloedproducten gemaakt van donaties van Amerikaanse gevangenen of andere risicogroepen gebruikt bij kinderen, waardoor ze werden besmet met HIV of hepatitis C, lang nadat de risico's bekend waren. Andere slachtoffers werden zonder hun medeweten of toestemming gebruikt in medische onderzoeken.

Excuses

'Deze ramp was geen ongeluk", zei Langstaff. "De infecties vonden plaats omdat de verantwoordelijken - artsen, de bloeddiensten en opeenvolgende regeringen - de veiligheid van de patiënt niet op de eerste plaats stelden." Premier Rishi Sunak biedt naar verwachting namens de Britse staat zijn excuses aan als hij later op maandag het Lagerhuis toespreekt.

Het Britse onderzoek, dat in 2018 van start ging, heeft niet de bevoegdheid om vervolgingen aan te bevelen. Wel zei Langstaff dat er nu een passende compensatie moet worden betaald aan slachtoffers en nabestaanden.

Het gebruik van geïnfecteerd bloed heeft ook tot duizenden slachtoffers in de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada en andere landen geleid. In Frankrijk werd voormalig minister van Volksgezondheid Edmond Herve in 1999 veroordeeld voor zijn rol in het schandaal, maar hij kreeg geen straf. Michel Garretta, de directeur van het Franse nationale bloedcentrum, kreeg een gevangenisstraf van vier jaar.

Meer uit Gezond

Waarschuwing om giftige stof: 'Eet geen vis uit Twentekanaal'

HENGELO (ANP) - Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo adviseren mensen om voorlopig geen vis te eten uit het Twentekanaal. De reden is dat een verhoogde concentratie van een giftige stof is gemeten tussen de sluizen Delden en Hengelo. Omdat die schadelijke stof relatief makkelijk in vissen terecht kan komen, is het beter als vissen uit het kanaal uit voorzorg uit het dieet worden geschrapt, aldus Rijkswaterstaat en de gemeente.

1 dag geleden
Novo dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Novo Nordisk dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven. Volgens de Brand Finance 2024 landenranglijst, steeg de merkwaarde van de speelgoedfabrikant het afgelopen jaar met slechts 3 procent tot ongeveer 8 miljard dollar, terwijl die van Novo Nordisk met 59 procent groeide tot 5,1 miljard.

1 dag geleden
Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

DEN HAAG (ANP) - Het duurt steeds langer voordat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gebruiken nadat die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens een jaarlijks overzicht van het gespecialiseerde bedrijf IQVIA is de gemiddelde 'wachttijd' in Nederland vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen. Nederland is daarmee nog wel sneller dan het Europees gemiddelde. Dat staat nu op 531 dagen, twee weken langer dan vorig jaar.

1 dag geleden
Zorgmedewerkers snakken volgens peiling naar minder administratie

DEN HAAG (ANP) - De meeste werknemers in de zorg- en welzijnsector denken dat ze mensen beter kunnen helpen als ze minder administratie zouden hebben, maar het gaat eerder de andere kant op. Bijna driekwart (73 procent) van de werknemers die meededen aan een peiling van vakbond FNV zegt de afgelopen vijf jaar juist steeds meer tijd aan administratie kwijt te zijn. Bijna de helft van de ruim 6000 ondervraagden is zeker 25 procent van alle werktijd bezig met zaken als registratie, verslaglegging en het invullen van lijsten.

1 dag geleden
AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN (ANP) - Goed getrainde kunstmatige intelligentie (AI) spoort prostaatkanker iets vaker op dan radiologen en wijst vooral veel minder vaak ten onrechte een verdachte plek aan. Die conclusie trekt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen na een uitgebreide studie.

1 dag geleden
Oppositie valt nieuwe coalitiepartijen aan op zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen zien weinig positiefs in de plannen op het gebied van zorg in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Het debat over de zorgbegroting van volgend jaar drijft regelmatig af naar de bezuinigingen op de zorg die de nieuwe coalitiepartijen hebben afgesproken. SP, GroenLinks-PvdA en D66 zijn niet te spreken over bezuinigingen op onder meer preventie, de ggz en gehandicapten- en ouderenzorg.

2 dagen geleden
Tiende rokers stopte na accijnsverhoging, aldus RIVM

BILTHOVEN (ANP) - Een tiende van de rokers is gestopt na de accijnsverhoging van 2023, constateert gezondheidsinstituut RIVM op basis van een eigen onderzoek onder 1653 mensen. Bij een latere meting, onder nog 1340 mensen, bleek dat nog eens 18 procent minder is gaan roken en dat 20 procent in ieder geval een stoppoging heeft ondernomen.

2 dagen geleden