
Randstad merkt nog niet veel van handhaving schijnzelfstandigheid
DIEMEN (ANP) - Randstad heeft nog geen grote verschuiving in de arbeidsmarkt gemerkt nadat de Belastingdienst op 1 januari was begonnen met het volledig handhaven van de regels tegen schijnzelfstandigheid. Onder werkgevers heerst nog veel onzekerheid vanwege onduidelijkheid over wat wel en niet is toegestaan, stelt het uitzendconcern.
"We hebben niet het beeld dat er niets verandert, maar er is nog geen significante verschuiving zichtbaar", zei topman Jeroen Tiel van de Nederlandse tak van Randstad woensdag bij een persconferentie na het publiceren van de jaarcijfers. "We merken een hele duidelijke onzekerheid."
Volgens Randstad is het beeld tot nu toe wisselend. Ongeveer 40 procent van de werkgevers verwacht minder met zzp'ers te gaan werken, stelt Randstad op basis van eigen onderzoek onder ruim honderd werkgevers. De andere 60 procent verwacht dat niet of weet het nog niet.
Omzetten
De handhaving betekent dat bedrijven en organisaties weer een naheffing kunnen krijgen als zij zzp'ers inschakelen voor werk dat eigenlijk in loondienst gedaan zou moeten worden. Hiervoor zullen het komende jaar nog geen boetes worden uitgedeeld.
Een deel van de werkgevers gaf bij Randstad aan dat ze bezig zijn met het omzetten van zzp-opdrachten naar loondienst. Een ander deel heeft opdrachten beëindigd of gewijzigd, legde arbeidsmarktanalist Bart van Krimpen van Randstad uit. Ook zetten bedrijven payrollmogelijkheden in.
Onduidelijkheid
Maar veel is nog onduidelijk, bijvoorbeeld over wat precies is toegestaan en hoe transparant het controleproces is. "Dat zijn zaken die we dan terugzien en dat maakt ook dat er nog geen heel duidelijk beeld is, omdat zzp'ers en werkgevers deels nog kijken en bezig zijn met hoe zij hier precies mee omgaan", aldus Van Krimpen. De komende tijd moet het beeld duidelijker worden.
ING zei vorige week nog te verwachten dat uitzenders en detacheerders dit jaar gaan profiteren van de handhaving op de wet tegen schijnzelfstandigheid onder zzp'ers. Een woordvoerder van Randstad laat weten dat de veranderingen nu nog niet in de cijfers van het eigen concern zijn terug te zien.
Meer uit Financieel
DOHA (ANP/RTR) - Qatar heeft woensdag een overeenkomst getekend voor de aankoop van 160 vliegtuigen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de golfstaat. Met de deal is een waarde van 200 miljard dollar gemoeid, ongeveer 178 miljard euro.
47 minuten geledenASTEN (ANP) - Peter Gillis en zijn advocaat hebben woensdag een "goed" gesprek gevoerd met de advocaat van Taeke Dijkstra, de koper van Gillis' vakantieparken. Ze gaan er verder over praten met de bedoeling dat de koop doorgaat, melden de advocaten. Eerder wilde Dijkstra niet betalen vanwege de problemen van Gillis met de Belastingdienst.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geopend. De beurshandel begon de week al sterk door de deal tussen de Verenigde Staten en China om de hoge wederzijdse importheffingen tijdelijk fors te verlagen. Daardoor werden de zorgen over de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en een wereldwijde economische recessie verminderd.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Onder het personeel van KLM bestaan zorgen over het hervatten van de vluchten naar Israël. Dat bevestigt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) na berichtgeving van de NOS.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil een eenmalige jaarlijkse uitkering voor kleine boeren verhogen van 1200 naar 2500 euro. Ook moeten deze kleine boeren vrijgesteld worden van milieuregels, stelt de Europese Commissie voor in een plan voor vereenvoudiging van de landbouwregels.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aziatische restaurants hebben een tegenvaller te verwerken gekregen in hun rechtszaak tegen de Staat over het schrappen van een gunstige regeling voor het halen van koks van buiten de Europese Unie. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat ze met hun klacht bij het verkeerde adres waren. In plaats van de civiele rechter moet de bestuursrechter over dit soort zaken oordelen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De geluidshinder voor omwonenden van luchthavens groeit. Het verminderen van de hinder vraagt om meer dan stille vliegtuigen. Ook is in de luchtvaart meer cyberweerbaarheid nodig door geopolitieke ontwikkelingen. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een nieuw rapport.
4 uur geleden