Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RAI rekent na jaren van verlies op 'behoefte aan fysiek contact'

RAI rekent na jaren van verlies op 'behoefte aan fysiek contact'

AMSTERDAM (ANP) - Evenementencentrum RAI Amsterdam verwacht dat fysieke bijeenkomsten nooit volledig te vervangen zijn door virtuele congressen. Doordat anti-coronamaatregelen evenementen amper mogelijk maakten, leed het bedrijf voor het tweede jaar op rij een verlies. Maar juist het gemis aan grote bijeenkomsten in de congreshallen heeft volgens topman Paul Riemens bewezen dat fysieke bijeenkomsten belangrijk blijven.

"Er zijn een paar vervelende dingen uit Covid gekomen. Maar er was ook besef dat fysieke ontmoetingen een groot goed zijn. Virtuele bijeenkomsten hebben ook hun functie, maar fysieke ontmoetingen zijn veel rijker", zegt Riemens op de Amsterdam Drone Week, een van de eerste grote hybride evenementen in de RAI die na het opheffen van alle coronabeperkingen plaatsvindt.

Volgens Riemens is op het drone-evenement goed te merken dat mensen elkaar weer direct in de ogen willen kijken. "Ik heb op virtuele evenementen toch wel gemerkt dat je aandacht na een paar minuten al verslapt", zegt hij. "En voor corona had je veel discussie over drukte in de stad. Dat is denk ik wel weg. Amsterdam heeft als economie een bezoekersindustrie nodig. Wij zorgen voor veel bezoekers die ook wat te besteden hebben en kennis en kunde meebrengen.

Optimistisch

In 2020 leed RAI een verlies van ruim 29 miljoen euro. Ook vorig jaar was het resultaat negatief, zegt Riemens, die precieze cijfers nog niet kan geven. "We dachten in september misschien nog een plusje te kunnen draaien, maar dat werd met de lockdown in november de nek omgedraaid", aldus Riemens. In heel het jaar was RAI in totaal twee maanden open, waardoor naar naar schatting één zesde van alle geplande evenementen kon doorgaan.

Voor dit jaar zijn de vooruitzichten voorzichtig optimistisch. De agenda is propvol door alle inhaalevenementen maar qua publiek rekent RAI vooral op Europese bezoekers, in plaats van reizigers uit verdere oorden. Reizen is nog altijd onzeker, ook door de oorlog in Oekraïne. Russische exposanten en bezoekers hebben sowieso afgezegd door alle sancties tegen Rusland. "Als we over twee tot drie jaar op het niveau van voor corona zitten, ben ik heel tevreden. Ik ben optimistisch dat dit lukt", aldus Riemens.

Tot een week geleden werd het evenementencentrum tijdelijk gebruikt als opvanglocatie van Oekraïense vluchtelingen, na eerder dienst te hebben gedaan als coronatest- en vaccinatielocatie voor de GGD. Hoewel dit volgens Riemens de waarde van een groot complex in de stad heeft bewezen, waren dit waarschijnlijk tijdelijke bijverdiensten.

Meer uit Financieel

Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Handelsrestricties met China en Rusland raken Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Als er meer handelsrestricties komen tussen het Westen en Rusland en China, raakt dat de Nederlandse economie flink. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe studie. "De wereldhandel zal er niet minder op worden, maar wel anders", zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink.

3 uur geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

3 uur geleden
Nvidia verder omhoog op terughoudend Wall Street, Apple verliest

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street namen maandag wat gas terug na de recordstanden op de koersenborden afgelopen vrijdag. Ook namen ze een afwachtende houding aan in aanloop naar belangrijke cijfers over de economie later deze week. Apple werd 2,5 procent lager gezet nadat het Amerikaanse techconcern een boete had gekregen van de Europese Unie van ruim 1,8 miljard euro.

4 uur geleden
Goldman Sachs raadt klanten af om te beleggen in China

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs raadt haar klanten af om te beleggen in China. Volgens Sharmin Mossavar-Rahmani, hoofd van de vermogensbeheeractiviteiten van de bank, zijn de recente scherpe beursdalingen in China geen reden om nu in te stappen.

5 uur geleden
Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

9 uur geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

10 uur geleden