
Rabobank voorziet krimp Nederlandse economie bij coronapandemie
UTRECHT (ANP) - Rabobank houdt rekening met een jaar van economische krimp als het nieuwe coronavirus in Nederland uitmondt in een pandemie. Volgens Rabo-econoom Nic Vrieselaar slinkt de omvang van de Nederlandse economie in heel 2020 in dat geval waarschijnlijk met 0,2 procent. Het zou het eerste jaar van economische krimp zijn sinds 2013.
Omdat de economische schade van de virusuitbraak nog erg lastig is in te schatten, heeft Rabobank meerdere scenario's op een rij gezet. Het pandemie-scenario is volgens de bank het meest extreme geval. Dan zou er in Nederland sprake moeten zijn van een substantiële uitbraak zoals in Noord-Italië, met ingrijpende quarantainemaatregelen en veel stilgevallen fabrieken. "Zover is het hier nog niet."
Als de virusuitbraak snel weer eindigt, blijft de impact waarschijnlijk beperkt. Dan zou sprake zijn van circa 0,7 procent groei. Nederland loopt als open economie averij op, aangezien de wereldhandel door alle ontwikkelingen flink wegzakt. Onder meer de bevoorrading van Nederlandse bedrijven staat hierdoor onder druk. Overigens is de recente prijsval op de oliemarkten nog niet meegenomen in de analyse. De olieprijzen zijn maandag met meer dan een vijfde gedaald, nadat Saudi-Arabië besloot de vraagprijs voor zijn olie te verlagen.
Internationale spanningen
Zonder de effecten van het coronavirus gaan de economen bij Rabobank uit van 1,4 procent groei. "Onze inschatting voor 2020 was al gematigder door internationale spanningen en de Nederlandse stikstofimpasse", benadrukt Vrieselaar. Dat laatste scenario komt in grote lijnen overeen met de economische raming waarmee het Centraal Planbureau (CPB) vorige week naar buiten kwam. Het CPB ging er daarbij van uit dat de virusuitbraak snel onder controle is.
Het kan even duren voor Nederland de gevolgen van de corona-uitbraak economisch gezien weer helemaal te boven is, mede als gevolg van de brexit. "Voor 2021 is er naar ons idee niet veel ruimte om de achterstallige groei in te halen, omdat we verwachten dat de handelsrelatie met de Britten zal verslechteren", zo luidt de inschatting bij Rabobank. De economen van de bank gaan er voorlopig van uit dat de economie volgend jaar jaar met zo’n 0,9 procent zal groeien. Waarschijnlijk zijn Nederlandse huishoudens, bedrijven en de overheid gemiddeld beter in staat om schokken op te vangen dan die in veel andere landen, denken ze.
Meer uit Financieel
SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG) - De productieverhogingen van oliekartel OPEC+ van de afgelopen tijd waren verstandig, nu de olieprijzen flink zijn gestegen door de onrust in het Midden-Oosten. Dat zei topman Igor Sechin van het Russische olieconcern Rosneft op een economisch forum in Sint-Petersburg. Rosneft is de grootste olieproducent van Rusland.
2 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse minister van Handel Yeo Han-koo gaat deze week naar de Verenigde Staten om te praten over de importheffingen van president Donald Trump. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Handel duurt dat verblijf van zondag tot vrijdag.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/DPA) - Het handelsconflict met de Verenigde Staten door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump kost de Duitse economie miljoenen per dag. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Katherina Reiche gezegd bij een bezoek aan Washington voor handelsgesprekken. Ze benadrukte dan ook dat het belangrijk is dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de handelsonrust.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zou in juli over moeten gaan tot een renteverlaging. Dat zei Fed-gouverneur Christopher Waller in een interview met zakenzender CNBC. Hij denkt namelijk dat de impact van de importheffingen van president Donald Trump op de inflatie beperkt en van korte duur zal zijn. Afgelopen week hield de Fed de rente nog voor de vierde keer op rij onveranderd.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een verzoek afgewezen van twee familiebedrijven die veel van Donald Trumps importheffingen ongeldig willen laten verklaren. De bedrijven wilden de heffingen versneld aanvechten. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Amerikaanse regering de gebruikelijke dertig dagen de tijd krijgt om met een reactie te komen.
16 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend en hielden de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Iran in de gaten.
16 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie is van plan om nieuwe regels tegen greenwashing te schrappen. Dit meldt de Europese Commissie nadat conservatieve politici kritiek hadden geuit op de regels. Die zouden volgens hen te belastend zijn voor bedrijven.
18 uur geleden